Nyári számunkban új sorozatot kezdtünk, mellyel segítséget szeretnénk nyújtani a nőknek az őket ért támadások elkerülésében, kivédésében.   Olvashattunk már az önvédelemről általában. Lássuk most a folytatást. Az új „tananyag” már tartalmaz ütés-rúgás-fogás és eszköz elleni védekezési elemeket is.

 

1. A támadó horog ütéssel támad. A védekező, a támadó köríves lendületét kihasználva – és a mozgást ugyanazon körívben, de tükörkép irányban lekövetve – úgy blokkolja a horogütést, hogy az ne találja el az arcát, de ne is törje meg a támadás eredeti lendületét.

2. Az így pillanatnyilag blokkolt, de még lendületben lévő kézre a blokkot követően ráfogunk.

3. A védekező a támadó lendületét és mozgásirányát felveszi, vele együtt tükörképben körívesen mozog, közben a másik kézzel ráfog a támadó fejére, miközben a támadó kezet maga felé meghúzza, így most már mindkét kezét használva, egyensúlyából kibillentve a földre sodorja az ellenfelet.

4. Befejezi az akciót

 

1. Alaphelyzet

2. A támadó egyenes rúgással támad, amit a védekező oldalirányban kitérve a támadás irányából, köríves kézblokkal hárít.

3. A védekező a blokkot követően, – a sikertelen támadás utáni pillanatot kihasználva,- a rúgó láb földet érése pillanatában, köríves, vagy oldalirányú rúgással „megrogyasztja” az ellenfelét. (lehet lábsöprés is, amelynek következtében az ellenfél a talajra kerül)

4. Az akció befejezése lehet egy ütés, vagy a megrogyott ellenfél térddel való támadása.

 

1. A támadó átkarolja a hölgyet

2. A védekező térddel ágyékon rúgja a támadót, hogy így egy pillanatra megzavarja a támadást.

3. Ezt követően az arcába (orrába)fejel.

4. A támadás pillanatnyi   szünetét kihasználva hirtelen mozdulattal mindkét kézzel – alulról és felülről is – ráfog a támadó fejére.

5. Majd kihasználva a nyakcsigolya sérülékenységét köríves- lefelé irányuló orsószerű mozdulattal a földre kényszeríti az ellenfelét.

6. Befejezi az akciót

 

1. Alaphelyzet

2. A támadó alsó késszúrással támad, amit a védekező oldalirányból köríves kéz blokkal hárít a támadó csuklója felett.

3. A védekező, a hárító kézzel ráfog, majd a másik kézzel ráüt a támadó kézre, amelynek célja, a kés kiütése az ellenfél kezéből.

4. A védekező most már mindkét kezét használva visszafeszíti a támadó csuklóját

5. A védekező a csukló további feszítésével a földre kényszeríti a támadót

6. Befejezi az akciót

Sorozatunk első része itt tekintehető meg.