Hajlamos vagy arra, hogy a szenvedélyek viharában megfeledkezz a védekezésről? Sokakkal előfordul, hogy a józan ész helyett az érzelmek veszik át az irányítást. Viszont ha baj van, a következmények súlyosak. Éppen ezért első legyen a védekezés, csak utána a vágyakozás!

 

Tűzoltás aktus után

Lehetünk kellően elővigyázatosak és előrelátóak, például óvszert használunk az együttlét során, mégis bekövetkezhet a baj, ha elszakad a gumi. De az is előfordulhat, hogy egy hirtelen támadt ötlet, a fellángoló érzelmek, a szenvedélyek vihara eluralkodik a pillanaton, és azon vesszük észre magunkat, hogy megtörtént, amire nem készültünk fel kellőképpen, túl vagyunk az aktuson. Első és legfontosabb, hogy minél előbb zuhanyozzatok le, mossátok meg alaposan a hüvelybemenetet. Amennyiben mód van rá, öblítsétek ki hüvelyeteket, használjatok irrigátort. Ha van kéznél hüvelyöblítő és hozzá savas kémhatású oldat, célszerű ezt használni az öblítéshez. Így van esély arra, hogy elpusztítsuk a spermiumokat. Ezt követően azonban mindenképpen el kell menni nőgyógyászhoz.

72 órán belüli teendők

A „baleset” után 72 órán belül további orvosi segítségre van lehetőség. Orvosi javaslatra lehet alkalmazni a sürgősségi tablettát. Fontos, hogy minél hamarabb keressétek fel nőgyógyászotokat, aki majd felírja a gyógyszert, amiből 2×1-et kell bevenni 12 óra különbséggel.

 

Tanulságok

A legfontosabb, hogy alaposan gondoljátok át, hol hibáztatok, vonjátok le a tanulságokat, és a jövőben legyetek kellően előrelátóak. Lehetőség szerint válasszatok olyan fogamzásgátló módszert, amellyel a fenti esetek is elkerülhetők. Erre legalkalmasabb az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta.

 

Terhesség megszakítás

Abban az esetben, ha már bizonyított a terhesség és ez számotokra nem kívánt esemény, akkor el kell gondolkodni, hogy mitévők legyetek. Az egyik lehetőség, hogy megbeszéljétek partneretekkel, szűkebb családi környezetetekkel a kialakult helyzetet, és a baba vállalása mellett döntsetek. Ha minden kötél szakad, és válsághelyzetbe kerültél, akkor a törvény ilyen esetekben a terhesség 12. hetéig lehetőséget biztosít a terhesség művi úton történő megszakítására. Először is szükséges, hogy szakorvosi vizsgálat állapítsa meg a terhességet.

 

Ezt követően a családvédelmi szolgálat tanácsadását kell felkeresni. Itt szakképzett védőnők segítenek eligazodni és feldolgozni a problémát. Lehetőséget kaptok további három napig gondolkodni és a válsághelyzetet átértékelni. Ha a gondolkodási idő után is fennáll a krízisállapot, ezt a családvédelmi szolgálat védőnői jegyzőkönyvben rögzítik, majd erről igazolást is adnak. Amennyiben a műtéten mindenképpen át akarsz esni, a jegyzőkönyv mellé kapsz egy csekket is, amelyen a beavatkozás térítési díját be kell fizetni. Kezelőorvosod ebben az esetben jogosult elvégezni a műtétet. A műtét előtt mindenképpen szükséges a vérvétel, – melynek során megállapítják vérképedet, vércsoportodat – valamint elengedhetetlen a belgyógyászati vizsgálat, mely a műtét előtt tisztázza, hogy egészségi állapotod megfelel-e a műtéti követelményeknek.

 

Amennyiben még nem szültél gyermeket, a műtét előtti napon az orvos a méhszájba egy vékony, folyadékra megduzzadó pálcikát (laminária) helyez fel, amely a méhszáj előtágítását végzi. A módszerre azért van szükség, mert így kevésbé sérülnek a méhszáj kötőszövetei és izomrostjai. A leggyakrabban altatásban történő műtét során eltávolítják az előzetesen felhelyezett tágító pálcikát, majd további tágítás és egy vákuumos eszköz segítségével a terhességi szöveteket is.

 

A méh üregének ellenőrzése után a műtétet befejezettnek tekintik. Ezt követően persze lelkileg is fel kell dolgozni a történteket, és a műtét utáni állapotot. A legfontosabb, hogy örök életre tanulság legyen az eset és megalapozza fogamzásgátlási szokásaidat, valamint igényedet a fogamzásgátlásra abban az időszakban, amikor még nem akarsz gyermeket és családot alapítani.

 

Mi segít még, ha baj van? A   sürgősségi tabletta

Sürgősségi tablettára akkor van szükség, ha a fiatal pár bajba került. Ez akkor következik be, ha az együttlét során elmaradt a védekezés, mert a pár nem gondolt rá, vagy a védekezés során a módszer nem vált be. Ennek a bizonytalanságnak az eloszlatására való a sürgősségi tabletta. Segítségével be lehet avatkozni a női menstruációs ciklus működésébe. A gyógyszer hatására a szervezetben megemelkedik a hormonszint, majd egy-két nappal a gyógyszer bevétele után ez a hormonszint lecsökken. Ha a hormonszint-változás megfelelő mértékű, a méh nyálkahártyája ezt érzékeli és lelökődik. Így vagy a spermiumok és a petesejt találkozásának esélyét akadályozzuk meg, vagy az esetlegesen megtermékenyült petesejtnek nem lesz lehetősége a beágyazódásra. A sürgősségi tabletta tehát S.O.S. segítség lehet mindazoknak, akik meggondolatlanul cselekedtek.

 

Mikor kell bevenni?

A bajba jutott párnak 72 órája van a gyógyszer sikeres alkalmazására, ugyanis a javaslat az, hogy ezen kritikus időn belül kell a gyógyszert bevenni, két részletben 12 óra különbséggel. A sürgősségi tablettát minden esetben nőgyógyásznak kell javasolnia, és a javaslatot ideális esetben nőgyógyászati vizsgálat előzi meg.

 

Nem kívánt terhességek

Közismerten a szexben tapasztalatlan fiatalok egyik legnagyobb félelme a nem kívánt terhességek kialakulása. Sajnos azonban ez főként „józan” állapotban tartozik a mérlegelhető problémák sorába. Sokszor elég egy buli, felfokozott hangulat, esetleg alkohol fogyasztása és máris nem gondoljátok át cselekedeteiteket kellőképpen. Ezért fontos, hogy még idejében kellően körültekintőek legyetek, készüljetek az intim pillanatokra. Erre még akkor is gondolnotok kell, ha eddig még nem volt szexuális kapcsolatotok. Pontosan ezért nem is szeretnénk tiltani a szexet, nem szeretnénk, ha ez tabu téma lenne, sokkal inkább fontos, hogy kellően felkészültek legyetek és gondoljatok a fogamzásgátlás különböző lehetőségeire. Gondolkodjatok, készüljetek fel előre, találjátok meg a számotokra legideálisabb fogamzásgátló módszert!