Fordítson napi 3-5 percet ezekre a gyakorlatokra! Ha kialakul a vénagyulladás, annak kezelése sokkal több időbe kerül, nem is beszélve a fájdalomról és az életminőség romlásáról.

A visszérbetegségnek csak kis része a fájdalom, tehát a jéghegy csúcsa. A vérmozgató tornával a felszín alatt megbúvó „jéghegyre” kívánunk hatni, ezért nem elégedhetünk meg a fájdalom elmúlásával

 

1. A lábujjak „marokba” szorítása (1/2 perc)

Feküdjön hátra, és lábát fektesse magasra (tegyen például párnákat vagy összehajtott pokrócokat a láb alá)! Szorítsa össze és nyissa szét az ujjait olyan gyorsan és erősen, ahogy csak bírja! Képzelje el, hogy egy odatartott ceruzát kell minduntalan megfognia és elengednie. Ha nincs lehetősége hanyatt feküdni, akkor a gyakorlat munkahelyen, sorban álláskor, buszon, tehát mindenütt végezhető.

2. Lábkörzés (1 perc)

Hanyattfekvésben húzza fel a térdét, emelje fel alsó lábszárait, és körözzön gyorsan két lábszárával egymással ellentétes irányban. A lábkörzés után – mely körülbelül fél percig tartson – tegye le e lábát, és többször egymás után hajlítsa be, majd ismét nyújtsa ki térdét!

3. Párna összeszorítása (1/2 perc)

Feküdjön továbbra is felpolcolt lábakkal! Szorítson össze lábfejeivel egy párnát, emelje meg, majd ismét eressze le!

4. A vér kipréselése a vádliból (1/2 perc)

Továbbra is fekve maradva hajlítsa be az egyik lábát csípőben és térdben! Kulcsolja át ujjaival a behajlított láb bokáját, majd lassan nyújtsa ki a lábát, közben kezeit engedje feljebb csúszni. Ujjaival préselje végig a lábát egészen a lágyékig. Végezze el ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalon is, majd még 3-4-szer mindkét lábával! Ezt a gyakorlatot különösen a lelkére kötjük. Adott esetben ülve is elvégezheti, de ne mulassza el.