A fehérvári fitnessterem egyik pillanatról a másikra megtelt. Az aranyérmes Alba Volán – Fe Vita jéghokicsapat tagjai jókedvükkel betöltötték a teret.  A hatodik magyar bajnokságot megnyert csapat két frontjátékosa, Palkovics Krisztián, Ocskay Gábor és edzőjük, Pat Cortina,mosolyogva csatlakoztak hozzánk.

 

 Hogyan készültetek fel a bajnokságra?

Palkovics Krisztián: Ez egy elég hosszú folyamat, augusztustól indul az évadra a felkészülés és több lépcsőfokból áll. Nemcsak bajnokságok vannak, hanem célok is, melyeket kitűzünk magunk elé, és azokért dolgozunk, küzdünk egész évben. Augusztus elején kezdjük a felkészülést, szárazon és jégen. Száraz alatt azt értem, hogy futunk, konditerembe és spinningelni járunk, és csak szeptembertől megyünk fel a jégre. Nyáron kiegészítő sportként úszunk, teniszezünk.

 

Mennyire nyerte el tetszéseteket a spinning?

Nagyon jó mozgásfajtának tartjuk. Régen sokat futottunk és a térdünk hamar kikészült. A spinning kíméli az ízületeket és a combizom erősítésére nagyon hatékony módszer, márpedig a jégkorongozóknál ez a legtöbbet használt izom.

 

Mennyit számít a jó kondi a mérkőzéseken?

Ocskay Gábor: Ha valaki ismeri ezt a sportágat, az tudja, hogy az egyik leggyorsabb, legváltozatosabb sport, ezért hívják a XXI. század sportágának. Mivel egy harmad 20 percből áll, a játékos hétszer, nyolcszor léphet pályára, ami 30–40 másodpercet jelent. Ezalatt a pulzusunk felmegy 160–180-ra, majd utána két perc van a regenerálódásra a kispadon, és kezdődik az egész elölről. Sokat számít a jó kondíció.

 

Ez egy csapatjáték. Mennyire vagytok egymásra utalva a pályán?

O. G.: Szerintem nagymértékben. Az egyéni képességek nem jelentenek garanciát arra, hogy valaki csapatjátékosként is sikeres lesz. Bizonyos helyzetekben a legnagyobb tehetségeknek is alá kell rendelniük magukat a csapatnak. Idén, az új edzőnknél óriási hangsúlyt fektettünk erre a szemléletre.

 

Mennyire köszönhető az új edzőnek az idei bajnokság megnyerése?

P. K.: Teljesen új stílust hozott magával. Korábban volt orosz és szlovák edzőnk is, így van összehasonlítási alapunk. A kanadaiak a védekezésen alapuló játékot részesítik előnyben.


Ezek szerint bevált a kanadai stílus?

P. K.: Igen, szinte minden kitűzött célt elértünk. Megnyertük a magyar kupát, az interligában (nemzetközi bajnokság) döntőbe kerültünk, a kontinentál kupában, ahol a legjobb négy csapat lépett pályára 3. helyezést értünk el, amit senki nem várt tőlünk. Ilyen talán még soha nem volt.

 

Ha nem úgy alakul egy mérkőzés, ahogy szeretnétek, hogyan tudjátok ezt pályán kívül feldolgozni?

P. K.: Előfordulnak ellentétek, de szerencsére nálunk nem fajulnak odáig a viták, mint a focipályán, ahol előfordul, hogy két játékos összeverekszik. Egy célért hajtunk, ezért mindenki úgy viselkedik, ahogy kell. Ha valami probléma van, megbeszéljük egymással. Régen volt egy-két összetűzés, de ilyenkor azonnal jött a retorzió és a játékos a kispadon elgondolkodhatott, hogy megérte-e?

 

Mennyire függ egy meccs kimenetele a bírói döntésektől? Milyen egy jó bíró?

O. G.: Sajnos a játékosok és az edzők színvonalának emelkedését a bírói színvonal nem tudta követni. Az a probléma, hogy hiányzik belőlük az elhivatottság. Szerencsére a mi sportágunk nem függ annyira a bírói döntésektől, de azért egy kiállítás meg tudja határozni a meccs kimenetelét.

 

Hogyan ünnepeltétek a hatodik bajnoki aranyat?

P. K.: Az idei évad az egyik legjobb szezonunk volt, azért hajtottunk, hogy a kitűzött célokat elérjük, és ez sikerült.

O. G.: Felejthetetlen volt. 1999-ben az országalma tetején álltunk mind a ketten szócsővel a kezünkben, idén pedig a Polgármesteri Hivatal erkélyén pezsgővel ünnepeltünk a szurkolókkal együtt.

 

Milyen a viszonyotok a szurkolótáborral?

O. G.: Ellentétben azokkal a sportágakkal, ahol sok a leigazolt, külföldi játékos, a csapat és a drukkerek között nem alakulhat ki erős kötelék. Mi viszont napi kapcsolatban állunk szurkolóinkkal, hiszen mindannyian fehérváriak vagyunk. A szurkolók összetétele viszont megváltozott. Eddig 30–70 százalékban a férfiak voltak többségben, de ez most már fele-fele arányra változott. Én nem vagyok az a típus, aki bemelegítéskor, vagy a meccs elején stíröli a nőket, de kézsérülésem miatt sokat ültem a kispadon és láttam, milyen sok lány ül a nézőtéren.

 

Mennyire vagytok népszerűek a lányok körében?

P. K.: Sokat számít a népszerűség, és nehéz eldönteni, hogy a rajongó hölgyeket a személyünk, vagy a minket körülvevő felhajtás hozta lázba. Sajnos sokan csak divatból járnak ki a meccsre, hogy megmutassák magukat.

 

Hogyan tudjátok összeegyeztetni a sportot a magánélettel?

P. K.: Nagyon nehéz. A csapatban egyetlen játékosnak van családja, két gyereke. Állandóan rohan haza hozzájuk. Emellett a sport mellett nem jut idő szinte semmire.

 

Meddig lehet ezt a sportágat űzni?

O. G.: Általában 35 éves korig. Most nem panaszkodhatunk, de hoszszú távú egzisztenciát erre nem lehet alapozni. Vannak játékosok, akik jó helyet foglalnak el a külföldi ligákban, vagy akár országos szinten is, de az átlagra nem ez a jellemző. Ha vége van a pályafutásnak, akkor anyagilag komoly gondok is lehetnek.

 

Milyen terveitek vannak?

P. K.: Szeretnék Székesfehérváron maradni, nagyon jól érzem magam itthon, de azért egy külföldi felkérést nem utasítanék vissza.

O. G.: A terveim az elmúlt évben összeomlottak, de egy külföldi szerződés tényleg vonzó lehetőség lenne. Teljesen új környezet és új kihívás. Kipróbálhatnám, hogy mire vagyok képes, hisz ezért dolgoztam 25 éven keresztül.

 

Mit fogtok csinálni nyáron?

P. K.: Én nagy vitorlásrajongó vagyok. Balatonon van egy hajóm, ott leszek egész nyáron.

O. G.: Egyelőre még nem tudjuk, mennyi pihenőnk lesz a nyáron. Általában májusban van egy egyéni levezető időszak és júniusban a közös felkészülés. Július viszont szabad, legalább három hetünk lesz pihenni. Biztos, hogy utazni fogok, elmegyek Londonba, vagy felkéredzkedek Krisztián hajójára.

A magyarul jól értő, de kevésbé beszélő csapatedző az interjú alatt csak mimikájával jelezte egyetértését vagy rosszallását a válaszokra, most hozzá fordulok néhány kérdéssel.

 

Nehéz összefogni a játékosokat?

Pat Cortina: Hát nem könnyű. Szerencsére az Alba Volán játékosai között családias hangulat alakult ki, hisz már 7–8 éve együtt játszanak.

 

Hogyan tudja egy új edző kivívni a játékosok tiszteletét?

Kölcsönösen hat egymásra a csapat és az edző. Ha alázattal végzem a munkám, és sosem adom fel, ez mindenkire jó hatással van, és a legjobbat hozza ki a csapatból. Sok szabadságot kell biztosítani számukra. Van, aki támadó jellegű játékos, van, aki viszont védekezésben jó; meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Fontos a jó kapcsolat, mert az nagyobb teljesítményre ösztönzi a csapatot, jobb kimenetelű lesz a meccs.

 

Hogyan lehet lelkileg felkészíteni egy tétmeccsre a játékosokat?

Az edző munkája az, hogy felmérje, kiből, mit lehet kihozni, megismerje a játékosok személyiségének meghatározó jegyeit. Palkovics például nagyon kreatív, támadó jellegű, Gábor pedig okos játékos, és vannak a csapatban, akik a fizikai erőt képviselik. Az én feladatom, hogy összefogjam és csapattá kovácsoljam őket úgy, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából és a társaiból is. Az a legfontosabb, hogy minden egyes játékos érezze: vele teljes a csapat.

 

B. A.