A 2003. november 8-án Prágában a FISAF-szervezet égisze alatt megrendezett Aerobic Világbajnokságon aranyérmes lett a magyar fitnesz-aerobik csapat. A Pécsi EAC-Profinfo csapat tagjai: Ockenfusz Enikő, Balog Diána, Borsos Anita, Csatáry Kinga, Horváth Anita, Spaits Rita, Vass Brigitta. Balog Diánát kérdeztük a versenyről és a felkészülésről.

 

Hogyan lesz valakiből aerobik versenyző?

Óvodás koromtól kezdve ritmikus sportgimnasztikáztam. Középiskolás koromig egyéniben és csapatban is válogatott keret -tag voltam.   16 évesen ismerkedtem meg a fitnesszel ahol fontos volt a szép testforma és a látványosan koreografált erő-, rugalmassági-, és hajlékonysági elemekkel tűzdelt gyakorlat is. A Pécsi Tudományegyetem Testnevelő Tanár Szakára bekerülve dr. Katics László segítségével és vezetésével szerettem meg az aerobikot. Azt az irányzatot választottam, melyben hasznosítani tudom az RSG-s és a fitneszes múltamat: ez a Fitness aerobik, abból is a csapat kategória

 

Ha jól értem, akkor több fajtája is van a verseny aerobiknak?

A sport aerobik esetében kötelező elemeket kell bemutatni, egyéni, páros vagy trió formációban. A fitnessben kötelező elemek nincsenek, de dinamikus, térformákat kialakító showt kell bemutatni két perc alatt. Tulajdonképpen egy mini darabot kell eljátszani. Szerves része a műsornak, a haj, a smink és a ruha is. Külön bíró pontozza a fitness részt és az aerobik jelleget.

 

Hogyan készültél, készültetek a Világbajnokságra?

Az idén két nagy nemzetközi versenyre készültünk: szeptember 18-a és 20-a között Pécsett rendezték meg az Európa bajnokságot, ahol bronzérmesek lettünk. November 8-án pedig megnyertük a prágai világbajnokságot. Ezért az igazi kemény felkészülés nyár elején kezdődött, ez idő alatt betanultunk egy új gyakorlatot. Minden edzésen van erőnlét-, és állóképesség fejlesztés, akrobatika, nyújtás és természetesen gyakoroljuk a koreográfiát. Nagyon sokrétű a felkészülésünk, hiszen a gyakorlatunk is bővelkedik látványos és nehéz elemekben. A verseny folyamán négyszer kellett a gyakorlatunkat bemutatni és minden alkalommal nyertünk.

 

Mióta van együtt az aranyérmes csapat, és hogyan tovább?

Heten vagyunk egy csapatban, mindenki hasonló előképzettségű és korú lány, de a verseny szabályzat nem tiltja a vegyes csapatot sem. Hárman 2001 óta képezzük a csapat magját, de a világbajnok összeállítás nyár eleje óta létezik. Jövőre Ausztráliában lesz a világbajnokság, oda szeretnénk kijutni és a lehető legjobban szerepelni.

 

H. É