Nyár, hőség, víz és egy kis sport. Kell-e ennél több a tartalmas szabadság és hétvégék eltöltéséhez? Ebben szeretnénk segíteni – a teljesség igénye nélkül – bemutatva néhány extrém vízisport-telepet.

 

A Jet-ski-ről már szinte mindenki hallott, vagy olvasott magazinunkban, de mi a helyzet a wakeboard-dal? Wakeboard?! Hát az mi? – kérdezhetjük joggal. Mostanában a legélvezetesebb vízi sportnak titulálják, nem véletlenül. Víz, nyár, és hozzá valami izgalmas újdonság! A snowboard, a gördeszka és a szörf sport tökéletes ötvözete vizes környezetben. Újabb extrémsport Amerikából, az igazán sikeresek közül, ami végre itthon is remekül űzhető. Meseszép trükkök és elképesztően hamar érkező sikerélmények. Ez a világsiker titka. Ugye, ez így már sokkal csábítóbbnak tűnik, mint első hallásra. A vízisí- és a wakeboard-kábelpálya egy végtelenített körpályán húzza a sízőket – akár tíz főt is egyszerre –, a pálya hosszától függően, amely 600 m-1000 m is lehet. Az ehhez szükséges vízfelület nagysága a pálya méreteinél 25 m-rel bővebb.

A négyszög, illetve ötszög alaprajzú kábelpálya önálló alapokon áll, és oszloponként két-két kihorgonyzó tömbbel rendelkezik.

A pálya körkörös mozgását az oszlopon elhelyezett motor, és terelőkorongok biztosítják. A vonszolófejek 80-100 m távolságra vannak elhelyezve egymástól. A síelő a pálya befutása után az indítóhelyhez érkezik vissza. A sportolók egymástól függetlenül tudnak a pályára felcsatlakozni, valamint abbahagyni a sízést. A pálya sebessége fokozatmentesen szabályozható 15km/h és 60km/h tartományban.  

A sportág minden válfajában rendeznek világversenyeket, de hazai viszonylatban is évente 2-3 amatőr, és profi verseny rendezői vagyunk melyek az O’Neill és a Vodafone támogatásával kerülnek megrendezésre. Lássuk hát a kínálatot…