A nordic walkingra alapozott új módszer, a Walk in Balance olyan élményekhez és tapasztalatokhoz juttat, melyek segítségével egészségesebben, kreatívabban, sikeresebben és elégedettebben élhetsz. A Walk in Balance egy speciális és összetett ellazító program.

 

Előnyök
A nordic walking abban különbözik az egyszerű gyaloglástól, hogy a felsőtestet is bevonjuk az előrehaladás segítésébe a botok használata által. Ebben rejlik a lényeg, ennek köszönhető az összes előny, vagyis az, hogy így testünk izomzatának kb. 90%-át tudjuk megmozgatni.
•A botok használatával csökken az ízületek (főleg boka, térd, csípő) igénybevétele,
•viszont jelentősen nő a kalóriafelhasználás, tehát igazi zsírfalóval van dolgunk.
•Javul a test egészének oxigénellátása és a vérkeringés, ezáltal e sport hatékony ellenszere a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek is.
•A felsőtest aktív részvételének köszönhetően a nyak, váll, hát görcsössége, fájdalmai oldódnak, nagyban javul az ízületek mozgékonysága.
•A kezek-lábak összehangolt munkája javítja a koordinációs készséget, s így az agy működését is.
•Kondíciónk javítására és szintentartására is kitűnő,
•segít a stressz elleni harcban.
•Egyedül és társaságban is élvezetes, nem kell hozzá más, mint a két bot és egy jó cipő, mert bárhol és bármikor űzhető.
 
A 25 különböző technika lehetővé teszi, hogy kismamától nagymamáig, a sérülésből felépülőkön keresztül az élsportolókig: mindenki edzésére alkalmas.
 
Ennyi jó szinte már hihetetlen. Mindezekhez azonban hozzá kell tenni, hogy a fenti hatások eléréséhez elengedhetetlen a helyes Nordic Walking technika, mely igazából csak képzett edző segítségével tanulható meg.
FONTOS!
Csak tapasztalt edző tud a megfelelő botok kiválasztásában, valamint az egyén számára kitűzött céloknak megfelelő mozgásintenzitás kialakításában segíteni, ill. a káros, fájdalmakhoz vezető mozgásokat kiszűrni.
           
Csak a testre hat?
Szerencsére, egyre többen ismerik fel a mozgás, a sportolás előnyeit, de többségünk, valljuk be őszintén, inkább egy álomtest eléréséért edz elsősorban, nem pedig egészsége megőrzése céljából. Ezzel a motivációval nincs is semmi gond, nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk testünk jelzéseit, lelkünk és szellemünk állapotát sem.
A munkánk és (lelki) életünket egyensúlyban tartása is fontos.
Ahhoz, hogy megtalálhassuk belső egyensúlyunkat, újra meg kell tanulnunk a jelen pillanatot élvezni, tudatosan élni.
A nordic walking már önmagában is válaszol a modern kor kihívásaira, mind testi, mind lelki téren komoly eredményeket lehet elérni vele, mégis inkább a testi és fizikai képességeink fejlesztésében a leghatékonyabb. Ennek ismeretében és felhasználásával alkotta meg a VDNOWAS, a Nordic Walking Iskolák Szövetsége a Walk in Balance programot, mely a nordic walking alaptechnika felhasználásával és annak kiegészítésével a szellemi és lelki edzésre helyezi a hangsúlyt, így teremtve meg test, lélek és szellem egységét, melyre oly nagy szükségünk van.
           
Az új módszer – elméletben
 
És most nézzük meg, hogyan is lehet egy nagyszerű sportot meditatív, ellazító célokra felhasználni. A Walk in Balance egy speciális és összetett ellazító program. A mozgásból és ritmusból származó előnyöket a nordic walking alaptechnikája révén hasznosítjuk, s egészítjük ki speciális gyakorlatokkal, s fűszerezzük egy jó csapat és a természet adta  élményekkel.
          segít „testérzésünk” megtalálásában:
Hallgassunk saját testünkre. Találjuk meg egyéni tempónkat, ritmusunkat. Figyeljünk a saját ideális edzési pulzustartományunk betartására.
          harmonizálhatjuk vele nordic walking technikánkat:
Lassan gyalogoljunk, de ügyeljünk arra, hogy nyugodt és hosszú lépéseket tegyünk. Teljes talpon gördülve haladjunk, és igyekezzünk a nordic walking alaptechnika mozdulatsorát, amennyire csak tudjuk, helyesen és harmonikusan végezni.
          tudatossá tehetjük légzésünket:
Figyeljük lélegzetünket. A gyaloglás nagyon jó lehetőség arra, hogy a helyes, mély légzést gyakoroljuk és így szervezetünket oxigénzuhannyal kényeztethetjük.
          átélhetjük a teljes ellazulás élményét:
A progresszív izomrelaxáció segítségével olyan izomgörcsöktől is megszabadulhatunk, amelyeket már észre sem veszünk, csak az általa okozott fájdalom tudatosul agyunkban. Az energetizáló rúna gyakorlatok, a saját légzésünk ritmusa, a természet hangjai és illatai, a mozgás megnyugtató energiája mind segítenek abban, hogy kiszakadhassunk mindennapi problémáink szorításából, és igazából lazíthassunk.
jelentősen javíthatunk az élethez való mentális hozzáállásunkon:
A nyugalom és ellazult állapot ideális körülményeket teremt életünk átgondolására, célok megfogalmazására, következtetések levonására. Ép testben könnyebben élünk ép lelki életet, erőinket a valóban fontos dolgokra tudjuk koncentrálni. Javul stressztűrő képességünk, a problémákat valódi súlyuknak megfelelő helyen tudjuk kezelni. Pozitív gondolataink pozitív embereket és lehetőségeket vonzanak hozzánk.
 
Az új módszer – gyakorlatban!
 
•A Walk in Balance program kb. 3-4 órát felölelő program.
•Egy speciális feltételeknek megfelelő, kb. 4 km-es útvonalon zajlik.
•Mindenképpen puha talajon, erdőben, réten, homokon gyalogoljunk, olyan útvonalon, ahol nem zavarnak minket, egyedül lehetünk.
•A terep meghatározott lejtéssel kell, hogy bírjon a megfelelő hatás érdekében.
•8-12 fő az ideális létszám, a résztvevőknek legalább alapszinten célszerű ismerniük a nordic walking alaptechnikáját.
 
A Walk in Balance 4 állomásból áll:
 
1.                  állomás : A túra kezdőpontján ismertetjük az állomásokat, a feladatokat, vagyis a teljes programot. Ahhoz, hogy mindenki a lényegre tudjon figyelni, tudnia kell, mire számítson, mi következik. Ezután rövid technikai gyakorlás következik, hogy a gyaloglás közben könnyebb legyen a harmonikus mozgást elérni. Mindez játékosan, lazán zajlik, hiszen ez az egész program célja. (A gyakorlásról videofelvétel is készül.)
Ezután egy kb. 20-25 perces kényelmes gyaloglás következik az előre meghatározott útvonalon. Így jutunk el a második állomáshoz.
 
2.                  állomás: Progresszív izomrelaxáció. Ennek segítségével szisztematikusan lazítunk el bizonyos izomcsoportokat. Ezzel a speciális technikával elérhetjük, hogy a test egy mély, ellazult állapotba kerüljön, így az általunk nem érzékelt izomgörcsöktől is megszabadulhatunk. A gyakorlatok után ismét kb. 15 perces közös gyaloglás következik.
 
3.                  állomás: Itt kezdődik az igazi meditatív élmény. A résztvevők csukott szemmel, speciális légzőgyakorlatokat végeznek. Cél, hogy mindenki egyre inkább a saját testére koncentráljon. A természet hangjai és illatai, a légzés ritmusa, érzéseink figyelemmel kísérése apránkét egy új világba vezetnek minket. A résztvevők egyenként indulnak el visszafelé a már ismert úton, úgy, hogy ne lássák, és ne hallják egymást, mindenki egyedül lehessen testével, lelkével. A korábban végzett lazító gyakorlatok, a bemelegedett szervezet, a légzés és harmonikus mozgás ritmusa és a jól adagolt izommunka együttesen biztosítja a test, lélek, szellem újbóli egymásra találását.
 
4.                  állomás: A meditatív gyaloglás után a résztvevők ismét összegyűlnek, hogy lazító és rúna energetizáló gyakorlatokat végezzenek immár újra együtt.
 
Az élmény úgy teljes, ha testünket végül egy jó szaunázással kényeztetjük, fizikailag is megszabadulva a nem kívánt anyagoktól. A szaunázás után teljesen újjászületve egy kávé, vagy tea mellett a gyakorlat vezetője és a résztvevők közösen megnézik és elemzik a bemelegítéskor felvett videót, s megbeszélik a Walk in Balance során tapasztalt élményeket, tapasztalatokat.
 
Egy ilyen „utazás” után újra képesek leszünk teljesíteni, s nyitottan, pozitívan szemlélni az életet.
Indulhatunk?
 
Fitt személyes
 
 A legjobb kiút: a gyalogút!
 
A másodk gyerekem születése után derékfájással küzködtem, később a tanulmányaim miatt elhanyagoltam a mozgást. Egyszerre próbáltam maximálisan megfelelni a munkámnak, a családnak, valamint a tanulás során a saját elvárásaimnak. Ez a folyamat oda vezetetett, hogy néhány évvel ezelőtt egyik betegségből a másik betegségbe estem. Gyógytorna, autogén tréningek, szellemi és lelki tréningek sorozatából állt az életem. Néha a depresszió olyan mély pontjára kerültem, hogy nem adtam semmi esélyt a pozitív változásnak. És akkor el kezdtem mozogni, futópadon gyalogolni…
Nagyon jól éreztem magam az edzések után, tudtam, ez lesz a kiút, a gyaloglás. Nordic walking-formájában. Egy sportboltban találtam meg az edzési lehetőségéről szóló felhívást.
Rögtön felhívtam az edzőt….
Milyen érzés volt az első alkalom? 
Egyrészt nagyon örültem, hogy ami messzi vágynak tűnt, az megvalósult.
Másrészt a betegségeim folyományaként küszködtem egy erős váll-és karfájással.
Nehezen tudtam azt a karmozdulatot megtenni, ami ennek a mozgásnak az alapja.
De ez elmúlt. És egyre jobb. Eleinte erőnléti problémáim is voltak, a helyes technika sem ment, de ezek is javulást mutatnak.
Most ott tartok, hogy elhatároztam, szeretném elvégezni az edzői tanfolyamot is!
 
Wilk Zsófia