Elbűvölő szállodák Mexikó karib-tengeri partszakaszán, közvetlenül a világ egyik legcsodálatosabb természetvédelmi szórakoztató parkja, Xcaret mellett. A terület lényegében egy hatalmas lagúna, amelybe folyók torkollnak, a parti rész sűrű dzsungel, melyet úgy ritkítottak, hogy hihetetlen mennyiségű szórakoztató központ, étterem, múzeum is helyet kap.

 

Xcaret egyedülálló látványossága a túra a föld alatti folyón. Mentőmellényben, búvárfelszereléssel lehet úszkálni a kristálytiszta vízben, barátságos halacskák között. A föld alatti folyó egy meseszép lagúnába torkollik.   

 

Delfinidomítás

 

A híres mexikói üdülőközponttól, Cancuntól autóval viszonylag könnyű megközelíteni ezt a paradicsomi helyet. A vállalkozó kedvűek akár azonnal eltölthetnek fél napot is a tengeri emlősökkel, a delfinekkel. Akik csak picit szeretnének velük hancúrozni, választhatják az egy órás vagy a tizenöt perces programot.   A delfineket zárt ujjakkal, nyitott tenyérrel szabad simogatni. Nagyon barátságosak, nem kell őket hívogatni, maguktól odadörgölőznek a turistákhoz. Az egyik bébidelfin annyira élvezi a simogatást, hogy gyakran a hátára fordul, hogy a hasát is dögönyözzék. A program két leglátványosabb része a szaltó és a vízi száguldás. Az első esetben a delfinek gyönyörű ívben átugranak a vízben lubickoló turisták feje fölött. A másik attrakció még ennél is izgalmasabb: két delfin tolja palackorrát a turista lábához, s az újdonsült idomár valósággal száguld a vízen, szupermenként ki is emelkedhet a habokból. Természetesen minderről filmfelvétel és fotó is készül, ezeket megvásárolhatják az érdeklődők a show után.

 

Vigyázz, a delfineket csak zárt ujjakkal és nyitott tenyérrel szabad simogatni.

 

Föld alatti folyó

 

Xcaret egyedülálló látványossága a túra a föld alatti folyón. Mentőmellényben, búvárfelszereléssel lehet úszkálni a kristálytiszta vízben, miközben barátságos halacskák fickándoznak a lábunk között. A föld alatti folyó végül egy meseszép lagúnába torkollik. Ha valaki inkább csónakázni szeretne, azt megteheti egy másik folyón. A Rio Maya azokat várja, akik csendes, romantikus élményre várnak. A folyónak köszönhetően a szálloda szinte összeolvad a környezetével.

 

Maya ősfalu, lepkékkel

 

Xcaret közepén egy mesterséges maya falut is találunk. Itt bemutatják a tradicionális mesterségeket, a régi lakóházakat és a temetkezési szokásokat. A skanzen profi és látványos: az ember néha fél, néha csak ámuldozik. Délutánonként maya harcosoknak öltözött indiánok szórakoztatják a látogatókat. A show igencsak életszerű, ráadásul a dobkíséret is impozáns. A zenei választásban amúgy is sikeresek Xcaret vezetői. Van például egy hatalmas csarnok, tele szebbnél-szebb pillangóval. Itt gyönyörű, romantikus zene szól, miközben a lepkék ide-oda röpködnek. Csodás hangulata van az egésznek.

Flamingók, tengeri tehenek, s a többiek

 

Egyfajta állatkertben járunk. Az egyik szigeten flamingók élnek, a másikon jaguárok. A fákon kismajmok hancúroznak, a bejárattól nem messze pedig hatalmas színes papagájokkal fényképezkedhetnek a látogatók. A tengerparti területeken búvárkodni is lehet. Az egyik részen óriási tengeri teknősök élnek. A kis folyócska torkolatánál megfigyeltem, hogy időnként hatalmas fej salátákat szórnak a vízbe. Mint kiderült, ezzel etetik a mantákat, vagyis a tengeri teheneket. Kirándulni lehet a denevérek barlangjába is, vagy meg lehet látogatni a haltenyésztő központot.

 

Fehér homok vonzása

 

Xcaretnek van saját múzeuma is, ahol kis maketteken mutatják be a maya, a tollték és az azték emlékeket. A leghíresebb piramisok tökéletes másait lehet itt látni, nem csak a mexikói, de a többi közép-amerikai területről is. Ha valaki már elfáradt a sétálgatásban, pihenhet Xcaret gyönyörű, fehér homokos tengerpartján, ahol nem csak a napozóágyak ingyenesek, de a hatalmas úszógumik is, ha valaki elnyújtózva szeretne ringatózni a hullámokon. Van színház, ahol rendszeresek az előadások, a lovas központban pedig a mexikói cowboyok tartanak bemutatót. Xcaret híres kilátójából felülről is megtekinthetjük a területet, az őserdőtől a tengerparti részig. A hatalmas torony melletti épületben éjszakai előadások szórakoztatják az idelátogatókat.

 

Folyamatos régészeti feltárások

 

Xcaret egyes területein még mindig folyamatosak az archeológiai kutatások és építkezések. A gyarmatosítás kezdeti időszakában létrehozott épületek maradványai és az ezt megelőző emlékek is fellelhetők a hatalmas területen, az úgynevezett archeológiai zónában. A hotel vendégei felfedezhetik ezeket a csodákat is. Az épületek között csatornák húzódnak, melyek fölött kis hidak ívelnek át. A levegő friss, még a melegben is. A szállodában jacuzzi, szauna és a gőzfürdő is található, ezen kívül masszázs, szépségszalon, valamint manikűr és pedikűr is a vendégek kényelmét szolgálja. A parkról és a szállodáról részletesen is olvashatnak A világ legszebb szállodái című könyvben.

 

Tudtad, hogy…

…Xcaret botanikus kertjében több mint   118 000 növény látható?

…a pillangó pavilon a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű háza, több mint 4000 pillangóval?

…149 különböző fajta orchidea él Xcaretben?

…már 7 jaguár kölyök született itt?

…e helyen működik a világ egyik legsikeresebb delfin tenyésztő programja, amit az is bizonyít, hogy itt született először delfin fogságban?

 

 

FITT TIPP

5 extra, amit ki kell próbálnod!

úszás a delfinekkel

fürdés a víz alatti folyóban

korallzátony-akvárium

Jaguár sziget

Maya falu

 

Kép és szöveg: Kiss Róbert Richárd