ZALA GYÖRGY kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világbajnok és Európa-bajnok kenusunkat nem kell senkinek bemutatni. Miután abbahagyta az élsportot, küzdenie kellett, de ez nem  küzdõsport volt. Fel kellett építenie magát újra – pedig nem is testépített. A civil életben munkahelyet keresett, és másodszor is megtalálta önmagát.

 

MERRE TOVÁBB?
Miután abbahagytad az élsportot, rögtön tudtad, hogy merre tovább? Vagy nehezen találtad a helyed?
Nehezen. Volt az életemben úgy majd’ egy éven át tartó mélypont, amikor nem volt állandó munkám, sem feladatom. A szerzõdésem lejártával már a vízitelepen sem volt helyem, így teljesen felborult az életem. Nyomasztott, hogy a családomról csak átmeneti és alkalmi megbízásokkal tudtam gondoskodni, az egynapos felkéréstõl a két hónapos munkáig bármit elvállaltam.
 
Hogyan találtad meg a helyed?
A személyi edzõséghez szükséges végzettségem megvolt és affinitást is éreztem a pályához, csakhogy eleinte nem volt merre elindulnom. Aztán egy kedves barátom szólt, amikor az egyik budapesti wellness centrum felvételit hirdetett. 58 percen át kellett tanúbizonyságot tennem a hozzáértésemrõl, az anatómiai ismeretektõl kezdve az edzésmódszertanon át: mindenrõl. Sikerült! És a mai napig itt vagyok, már nincs nap, hogy ne edzenék.
 
ÚTON, JÓ ÚTON
Ez így olyan egyszerűnek tűnik, mert látjuk, már minden rendben van. Melyek voltak a fontosabb állomások az idevezetõ úton?
Edzõként kipróbálhattam magam egy nyári gyerektáborban, ahol falmászást oktattam, de ami közvetlenül ide vezetett, az a Duna Televízió sportosztálya volt, ahol technikusi feladatokat kaptam. Itt a barátommal dolgoztam együtt – aki amúgy a lányom keresztapja –, és õ szólt a lehetõségrõl, illetve ajánlotta, hogy felvételizzem.
 
Révbe értél és ma már elismert személyi tréner vagy. Mivel telik egy napod?
Általában korán, már fél hétkor elkezdõdik a napom. Ma már állandó vendégköröm van, mindennap edzem valakivel, sõt az a gyakori, hogy egymást követõen érkeznek hozzám a vendégek. Emellett erõnléti edzéseket tartok a Honvéd Domino csapatának, de erõsítünk S. Kovács Ádám karatéssal is. A délután a családomé. Gyakran megyek az óvodába a kislányomért. Ezenkívül magamat is edzem napi rendszerességgel, és szlalom kenuzom.
 
NEM SZÁMÍT, HONNAN JÖTTEM
Érezted már, hogy a klienseid divatból vagy a neved miatt járnak hozzád?
Úgy gondolom, az alapján ítélnek meg, aki most vagyok és nem az alapján, aki voltam. Elismernek edzõként, és ez nagyon fontos számomra. Ma már én felvételiztetem a jelentkezõket, egy szakmailag erõs csapat tagja vagyok, ahol nem számított, honnan jövök, csak az, hogyan teljesítek.
 
A nõk milyen kérésekkel fordulnak hozzád? Kik a standard vendégeid?
Fõleg 30 és 40 év közötti hölgyek járnak hozzám, akiknek elsõdleges céljuk a szálkásodás és a fogyás. A cél legtöbbször a szép rajzolatú izmok kidolgozása, a formás fenék és esztétikus has „megalkotása“. Teljesen eltérõ alkatú és különbözõ életmódot folytató nõkrõl van szó, a fitt sportostól a családanyáig: bárkit találunk a csoportomban. Teljesen õszinte vagyok hozzájuk, a jót és rosszat is megmondom, közösen tűzzük ki a célokat. Náluk az elsõdleges szempont, hogy jól érezzék magukat, és meglegyen az összhang az életük és az edzések között. Én csak tanácsot adok, de mindenki a maga helyzetére formálja azt, amit mondok, hiszen mind a táplálkozást, mind a mozgást a saját kialakított életébe kell beillesztenie az embernek.
 
Mi náluk fontosabb, a sport maga, vagy a külsõ?
Inkább a külsõ. Elõfordul persze, hogy valaki valamilyen sportot készít nálam elõ. Például volt olyan, aki síelés elõtt járt el erõsíteni, hogy ott ne legyen izomláza. De szoktunk együtt készülni Kovács Niki motorversenyzõvel is, nála értelemszerűen sportágközeli gyakorlatokat végzünk, és specifikusan az igénybevett izomcsoportokra koncentrálunk, fokozzuk az állóképességet.
 
A NÕ ÉS AZ IDÕ
Mennyi idõ alatt látszik meg az eredmény, ha valaki rendszeresen eljár hozzád?
Aki már csinált hasonlót, annál lassabban, hiszen hozzászokott a szervezete a mozgáshoz, terheléshez. Aki elõször kezdi el formálni a testét, már két hét után is látja a változást.
 
A nõi vendégeiddel mennyire alakul ki közvetlen kapcsolat? Volt, aki inkább a férfit és nem az edzõt kereste?
Általában hamar összebarátkozunk, a közösen elért sikerhez ez elengedhetetlen. Eleve bizalmi viszonyba kerülünkmár az elsõ alkalommal, amikor centivel megmérem mindenhol a vendégemet. Nem mondom, hogy nincs egy egészséges és ártatlan pajkos csipkelõdés, de nálam itt a határ. Számomra az itt kialakuló kapcsolat nem férfi és nõ, hanem edzõ és edzett közötti partneri viszony, amit fenn is tartok. Talán ezért van az, hogy senki nem közeledett hozzám ezen a bizonyos határon belül. Én családos ember vagyok, szeretem a feleségem, aki gyermeket vár tõlem. Nekem ez a legfontosabb!
 
FITT TIPP!
ZALA GYÖRGYTÕL – NEKTEK!
A nõknél a fenék formálására javaslom az egyszerű lépcsõzést. Ha mindennap ezt választjátok a lift helyett, máris sokat tettetek az alakotokért! A férfiak húzódkodjanak: ez gyakorlatilag bárhol elvégezhetõ. Elegendõ például egy vastagabb ág is, de mindig a vállak és
karok erõsítését emelem ki az erõsebb nem esetén.
 
HUMOR, PEDAGÓGIA ÉRZÉKKEL
Scheiber Andrea szeptember óta, heti 2-3 alkalommal edz Zala Gyurival: „Azért ragaszkodom hozzá, mert nemcsak szakmailag, de emberileg is kiváló tréner. Remek pedagógiai érzéke van ahhoz, miként motiváljon és mikor mire van szükségem. Ha úgy érzi, most menni fog nekem, akkor nehezebb és szigorúbb edzést tart, de mindig észreveszi azt is, ha pihentetõbb mozgásra van igényem. Van humora, bárkivel megtalálja a kontaktust. Már a legelsõ alkalommal feloldódtam, és mindig úgy érzem, kizárólag rám szabott, nekem szóló edzést tart.“
 
Laky Barbi