Boxos órákkal nap, mint nap találkozhatsz, ezek önvédelemre nem alkalmasak. A ZenTaigeri is küzdősport elemekre épített mozgás. Most azt kérdezhetik, akkor ez miben lenne más, mint a többi, hiszen itt is zenére ütéseket, rúgásokat imitálnak. A ZenTaigeri ÖNVÉDELEMRE ALKALMAS fitness stílus! Az alapító, maga is feketeöves karate mester, testnevelő tanár, personal trainer, aerobic oktató.

 

Előnyök

•A technikákat úgy válogatta össze a kyokushin karatéból, hogy aki rendszeresen gyakorol, nem csak zsírt éget, alakot formál, szálkásít, kardiózik, hanem ezekkel egy időben önvédelmet is tanul.

•A hétköznapokban előforduló szituációkban egyszerű, könnyen elsajátítható, ugyanakkor jól alkalmazható technikákat alkalmazva bárki képes lehet önmagát megvédeni, ha nincs lehetősége kitérni a fizikai atrocitás elől.

•Lelki felkészültségre is szükség van, de a ZenTaigeri órákon ezt is megtanulják a résztvevők.

•Sőt még többet is, mert a jógából átvett strechinget, a karatéból és buddhizmusból átvett légző és meditációs gyakorlatokat is elsajátítják.

•Önvédelmet eddig csak zárt keretek között, monoton edzéseken, szigorú szabályokkal lehetett tanulni. Most ez mindenki számára egy jó hangulatú, dinamikus ZenTaigeri órában valósulhat meg.

 

Fitt tipp  

•A gyakorlatokat először társ nélkül sajátítsd, fordíts figyelmet a pontos technikai kivitelezésre. Az önvédelemnél pontosan kell tudni, mit, miért, mikor kell csinálni, (pl. miért fontos a lábfej lefeszítése, a tartó láb befordítása rúgásnál stb.),

•ezért a tanulás és gyakorlás csak szakképzett oktató irányításával történjen!

 

LÁNYOK, NE FÉLJETEK!

Most kis ízelítőt kapsz, hogyan szabadulhatsz. Az itt megtanulható önvédelmi tudást nem szabad összehasonlítani egy harcművész tudásával, de a „hétköznapi” támadások ellen kiválóan megfelel.

 

Low Block

Csuklófogásból szabadulás                                              

A képek a csuklófogásból történő szabadulást mutatják be. A „Low Block” technika végrehajtása egyszerűen kivitelezhető. Egy gyors mozdulattal szabad kezünket a fej mellől indítva dinamikus csapást mérünk (ökölbe szorított kézzel) a támadó csuklójára, miközben a másik kezünket felrántjuk az állunkhoz.

 

Low Kick

     Karfogásból szabadulás

A képen egy „hétköznapi” szituáció megoldása látható. A felkar megragadása gyakran fordul elő vitás helyzetekben. Ha szép szóval nem sikerül szabadulni belőle, a „Low kick” gyors és egyszerű segítség. A Low Kick ágyékra történő rúgás, ami a nők legfontosabb önvédelmi eszköze. Helyesen kivitelezett rúgással bárkit ártalmatlanná tehetünk. Lefeszített lábfejjel történik a csapó rúgás a herére. A felhúzott térd (ami a támadó ágyék magasságát jelöli) után lábszárból egy lendületes rúgást végzünk. Képzeljük el, hogy egy lepattintott labdát fölrúgunk.

 

Elbow Rear Head

Kétkezes fojtásból való szabadulás                                              

Ez már egy durvább szituáció, de nem tudni, mikor, hol kerül ilyen helyzetbe az ember. Az egyik lehetséges és egyszerű megoldás az „Elbow Rear Head” technika. Ez könyökkel fejre történő ütést jelent – hátrafelé.

Ha megragadják a nyakunkat, a legfontosabb, hogy azonnal fölhúzzuk a vállunkat, hiszen ezzel csökkenthetjük a szorítás mértékét. Egyik könyökünket vállmagasság fölé emelve, ezzel egy időben   körívben, hátralépéssel hátraütünk és bontjuk a fogást. A távolságtól függően állon találjuk támadónkat, vagy a felkarját, könyökét megütve szabadulunk ki.

 

Fitt tipp

•Ne feledd, minden esetben a meglepetés erejével kell élned. Ezért ezeknek a mozdulatoknak ösztönszerűvé kell válniuk, ami sok gyakorlást igényel.

•A belső önmagunk megtalálása és felvértezése sem mellőzhető, hiszen a baj mindig ott ér el minket ahol a legkevésbé számítunk rá.

 

 Fontos megjegyezni, hogy a technikák sérülést okozhatnak, ezért alkalmazásukra akkor kerüljön sor ha tényleg nincs más kiút!