Ugye tapasztaltad már, hogy a teflonserpenyőben a zsír nem tapad meg? Szeretnéd ugyanezt a hatást elérni a táplálékkal felvett zsírral? Egy új felfedezés segíthet! A zsírsejtek felszívják a táplálékkal bevitt zsírt, és méretükben gyarapodnak. Felfedeztek azonban egy anyagot, mely a zsírfelvételt gyakorlatilag blokkolja.

 

A felfedezés

A zsírsejtek ahelyett, hogy passzívan felvennék a zsírt és növekednének, átirányítják a zsírt az izomsejtekbe – a szervezet “égetőkamrájába” -, ahol az energiává alakul át. Minél inkább stimulálod az izomsejtjeidet a testgyakorlással, azok annál több energiát igényelnek – és így annál több zsír kerül át az izomtömegbe. Ha még arra is ügyelsz, hogy kevesebb zsírt fogyassz, akkor: a csökkentett zsírbevitellel a zsírsejtekbe történõ zsírfelvétel blokkolásával és az izomsejtekben a zsíranyagcsere fokozásával eléred a zsírszövet méretének csökkenését. Más szóval, fogysz, és az alakod átalakul.

 

Zsír helyett izmok – jó csere

Az új felfedezés képes újraprogramozni a szervezet zsírsejtjeit, melynek következtében azok elutasítják a zsírt és egyenesen a szervezet “égetőkamrájába”, az izmokba küldik azt. A konjugált linolsav, azaz a CLA blokkolja a zsírsejtekbe történő zsírfelvételt, így gátolja a zsírsejtek méretének növekedését. Némi testmozgással érdemes hozzájárulni ehhez a folyamathoz.

Jó tanács

•Ne a kilókban mérhetõ súlyveszteségre összpontosíts. Sokkal fontosabb az, hogyan változik az alakod!

•Ismert, hogy az izmok súlya nagyobb a zsír súlyánál, így amikor a zsírszövet egy része sovány izomtömeggé alakul, azt tapasztalhatod, hogy súlyveszteséged kilókban mérve nem meggyőző. Ugyanakkor – és ez a lényeg – a tükörből egy formásabb, fittebb, vékonyabb alak tekint vissza rád.

 

 Ne jojózz!

Bárki, aki fogyni próbál, ismeri a rettegett csúcsokat és hullámvölgyeket a súlyskálán. A fogyókúrázók legtöbbje ezt “jo-jo” hatásként emlegeti. A “jo-jo” hatás akkor jön létre, ha gyors fogyókúrába kezdesz, és drasztikusan csökkented a táplálékfelvételt. Először veszíteni fogsz súlyodból, de, sajnos, minél több zsírt veszítesz, annál többet veszítesz egészséges izomtömegedből is.

Viszont ismét képes vagy begombolni a nadrágot, és ez elégedetté tesz. Ekkor ismét elkezdesz „normálisan” étkezni. Azonban, mivel a fogyókúra során izomtömeged csökkent, most kevesebb izomsejt segít elégetni a plusz kalóriákat. Így rohamosan hízni kezdesz, és a végén súlyosabb leszel, mint a fogyókúra előtt.

A CLA segít elkerülni a jojózást, azáltal, hogy csökkenti a szervezetben a zsírszövet mennyiségét, miközben megtartja az izomtömeget, és az anyagcsere sem borul fel a fogyókúra során.

 

Hogyan hat a CLA?

A CLA konjugált linolsavból álló természetes zsírsav, mely megtalálható a húsban és tejtermékekben. A tudósok nemrégiben fedezték fel, hogy a CLA kiválóan használható a fogyókúrában,   mert

•blokkolja a zsír felvételét a zsírsejtekben,

•fokozza a zsír elégetéssel történő lebontását,

•gátolja a zsírsejtek növekedését és az izomszövet fogyását,

•fokozza az energia felhasználást,

•azaz építi a sovány izomtömeget

•és csökkenti a szervezet zsírraktárait.

 

Dr. Sándor Edit

orvos tanácsadó