A klímaváltozás minden valószínűség szerint a legsúlyosabb környezeti és egészségügyi probléma a 21. században. Tényét mind a kutatási eredmények, mind a megfigyelések egyre nagyobb valószínűséggel támasztják alá.

 

 

 

Az 1850-es évek óta a globális átlaghőmérséklet 0,76°C-kal emelkedett. Az elmúlt 12 évből 11 a legmelegebb évek közé tartozik a felszíni megfigyelések alapján. A felmelegedés nagy valószínűséggel a légköri üvegházhatású gázok feldúsulásának következménye. A legkedvezőbb számítások szerint is 2°C körüli hőmérséklet emelkedéssel kell számolni a 21. században. A legrosszabb esetben a növekedés meghaladhatja az 5°C-ot is.

Tudtad?
Európa legsérülékenyebb területe Dél-Európa és a Földközi-tenger teljes medencéje, ahol a jelentős hőmérséklet emelkedés és a csökkenő csapadékmennyiség együttes hatása olyan területeken jelentkezik, melyeken már most is vízhiánnyal küzdenek. Magyarország e régió határán van.

Egészséges klíma?
A klímaváltozás az egészségünkkel kapcsolatban direkt és indirekt módon is veszélyeket tartogatnak. A direkt hatásokat az időjárási helyzetek közvetlenül idézik elő. A legfontosabb közvetlen hatások a hőhullámok és az extrém időjárási események egészségi következményei. Az indirekt hatások vírusokat okozó kórokozók elszaporodása, valamint az ivóvíz és élelmiszerek által terjesztett betegségek, és az allergének által előidézett betegségek kialakulásában rejtőzik.

Globális klímaváltozás
Nem mehetünk el tovább a tény mellett, hogy az éghajlat előre jelzett változásának fontos következményei lesznek. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a klímaváltozás befolyásolja az emberi egészséget. A várható éghajlatváltozás valószínűleg emberek millióinak az egészségét fogja kedvezőtlenül befolyásolni, különösen a rossz alkalmazkodó képességűekét.

Veszélyforrások
± alultápláltság
± hőhullámok, árvizek, viharok, tűzesetek és aszályok miatti betegségek és sérülések
± a emésztőrendszeri megbetegedések számának növekedése
± a malária kórokozójának elterjedése Afrikában
± a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoribbá válása
± néhány fertőző betegség megváltozott térbeli terjedése

Európai prognózis
Az Európai Bizottság a 2007-ben kiadott Zöld Könyvében elismeri, hogy a klímaváltozás káros hatásai gyorsan és veszélyes mértékben erősödnek. Európára vonatkozóan elsősorban az éghajlatváltozásból, különös tekintettel hőhullámok következtében adódó halálesetek számának növekedése várható. Jelentős kockázatnak tartja bizonyos – ivóvíz és élelmiszerek által közvetített – emberi (és állati) fertőző betegségek terjedésében bekövetkező változásokat; illetve azt, hogy a légköri változások befolyásolják a levegőben előforduló biológiai allergének terjedését, továbbá az ultraibolya sugárzásból származó kockázatokat, mivel az éghajlatváltozás késlelteti a sztratoszférikus ózonréteg helyreállását.

Hőstressz
A környezeti tényezők közül a hőmérséklet igen jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot, a növekvő hőmérséklet hatására bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, hőguta alakulhat ki. A legtöbb, hőséggel összefüggő megbetegedés a hőszabályozó-rendszer különböző súlyosságú zavarára vezethető vissza. Szervezetünk rövidtávon, általában 3-12 nap alatt képes alkalmazkodni a nagy meleghez, a szokatlan hőviszonyokhoz történő hosszú távú alkalmazkodás azonban akár évekig is eltarthat.

Hőhullám események jellemzői 2003-2009. között Budapesten
                                                    2003 2004 2005 2006 2007  2008  2009
Nyári átlaghőmérséklet °C             23,6  20,8  20,5  21,5  23,3  21,8  21,7
Nyári maximum hőmérséklet °C      39     34     35      37     41     36    35
25 °C átlag alatti napok száma        44     82     78      51    46     76    76
25 °C átlag feletti napok száma       35      8       9       30    29     11    14
27 °C átlag feletti napok száma       13      2       5       11    12      5      2
30 °C átlag feletti napok száma        0       0       0         0      5      0      0
Hőhullámok száma                           2        1       1         5      3      5      3
Hőhullám napok száma                  11        4       5        30   19     11    11

Hőáldozatok
– gyerekek
– diabétesz és egyéb anyagcsere betegek,
– organikus mentális betegek 
– mentális és viselkedési zavarokkal élők, alkoholisták
– skizofrének
– mozgási zavarok betegei (Parkinson kór, stb)
– szív-érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők
– légzőszervi betegek
– vesebetegek

Tudtad?
A magas hőmérséklet ellen a test hűtésével és a folyamatos folyadék és elektrolit pótlásával védekezhetsz. A megemelkedett hőérzet befolyásolhatja a hétköznap szedett gyógyszerek hatásait, mellékhatásokat okozhat.

Hazai pálya
A hazánkban végzett klímaegészségügyi vizsgálatok alapján megállapították, hogy a Kárpát-medencében jelenleg a hőmérséklet hatása és az extrém meteorológiai események tekinthetők a legjelentősebb egészségi kockázatnak. A 25°C feletti napi átlaghőmérséklet jelentősen növeli a napi halálozás kockázatát, növeli a szívpanaszok és ”általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát. Vedd komolyan!

Szöveg: Páldy Anna, Bobvos János – Országos Környezetegészségügyi Intézet