Vény nélkül!

Mi a boldogság receptje? Ez az a kérdés, amitől minden jó érzésű pszichológusnak a hideg futkos a hátán. A válasz így hangzik: a boldogságnak nincs receptje. Nincs olyan módszer vagy technika, amely mindenkit, válogatás nélkül boldoggá tesz.

Rengeteg téves elképzelés él bennünk. Azt gondoljuk, hogy egy bizonyos dolog boldoggá tesz majd bennünket, ezért keményen küzdünk érte. Időt, energiát és pénzt nem sajnálva próbáljuk megszerezni az áhított plazmatévét, autót vagy szerelmi partnert, mivel arra számítunk, hogy a birtoklásától boldogok leszünk. Ha azonban megszereztük a vágy tárgyát, és a várt hatást mégsem tapasztaljuk, a legritkább esetben vizsgáljuk felül boldogságelméletünket. Ha az új autó vagy szerelmi partner nem tesz boldoggá, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha más típust, évjáratot vagy (haj)színt választottunk volna, akkor boldogok lennénk – eszünkbe sem jut az a lehetőség, hogy boldogságunk független ezen tényezőktől.

Értelem és érzelem
A pszichológia legszélesebb körben elfogadott boldogságdefiníciója szerint a boldogságnak három összetevője van:
1. az élettel való elégedettség,
2. a pozitív érzelmek magas szintje
3. és a negatív érzelmek alacsony szintje.
Az élettel való elégedettség skála
Jelöld be, hogy milyen mértékben értesz egyet a felsorolt állításokkal (1  egyáltalán nem értek egyet, 7  teljesen egyetértek)

                                                               egyáltalán nem                                            teljesen 
                                                                  értek egyet                                             egyetértek
1. Életem szinte minden területen                   
közel áll a tökéleteshez.                            1   2   3   4   5   6   7

2. Kitűnőek az életkörülményeim.              1   2   3   4   5   6   7

3. Elégedett vagyok az életemmel.            1   2   3   4   5   6   7

4. Mind ez idáig elértem az általam
fontosnak tartott dolgokat az életben.       1  2   3   4   5   6   7

5. Ha újra leélhetném az életemet,
szinte semmit se változtatnék rajta.           1  2   3   4   5   6   7

Összpontszám: __

30–35    Kiemelkedően elégedett
25–29    Nagyon elégedett
20–24    Átlagosan elégedett
15–19    Kissé elégedetlen
10–14    Elégedetlen
5–9        Nagyon elégedetlen
 
Tudtad?
Nézz ki az ablakon. Milyen az idő? Süt a nap vagy esik az eső? Havazik? Hogy miért fontos ez? Azért, mert úgy tűnik, hogy saját boldogságunk megítélését az olyan esetleges tényezők is erősen befolyásolják, mint az aktuális időjárás.

 

A Kellemes, az Aktív és az Értelemkereső
A KELLEMES ÉLET azt jelenti, hogy megpróbálunk minél több pozitív érzelmet átélni. Öröm, vidámság, móka, kacagás. Ezt a fajta boldogságot láthatjuk a szirupos hollywoodi filmekben és a tévéreklámok boldog családjaiban. Ezt keresik a hedonisták, akik számára kizárólag a gyönyör és a pozitív érzelmek jelentik a boldogságot. 
AZ AKTÍV ÉLET azt jelenti, hogy időnként úgy érezzük, teljesen beleolvadunk abba, amit épp teszünk, és megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból. Ezt megélhetjük a munkánk során, sportolás, szex vagy épp zenehallgatás közben.
Az Értelemkereső Életet élő ember azt érzi, hogy létezésének van célja, méghozzá olyan, amely „nagyobb nála”, túlmutat az ő saját életén. A legtöbb emberben bizonyos fokig megvan mindhárom típusú orientáció – a különbségek az arányokban vannak.

Kellemes, aktív vagy értelemkereső?
Döntsd el, hogy az alábbi állítások mennyire jellemeznek!

                                                               egyáltalán nem igaz rám              teljesen igaz rám
         
1. Bármit is teszek, az idő mindig gyorsan múlik.      1     2     3    4    5

2. Az életem magasabb célt szolgál.                        1     2     3     4    5

3. Az élet túl rövid ahhoz, hogy halogassuk
azokat az örömöket, amelyeket nyújt.                       1    2      3    4    5 

4.Keresem az olyan kihívásokat, amelyek által
próbára tehetem a képességeimet.                           1    2      3    4     5

5. Amikor eldöntöm, hogy mit tegyek, mindig figyelembe veszem,
hogy kellemes lesz-e a választott alternatíva.            1     2     3    4    5

6. Sokat gondolkodom azon, hogy mi az életem jelentése,
és hogyan illek bele a „nagy egészbe”.                      1     2     3    4    5

Számold ki, hogy Rád melyik orientáció a legjellemzőbb!

Kellemes Élet (3. és 5. tétel átlaga): __
Aktív Élet (1. és 4. tétel átlaga): __
Értelemkereső Élet (2. és 6. tétel átlaga): __

Annak ellenére, hogy sokszor hajlamosak vagyunk a boldogságot a pozitív érzelmekkel, a gyönyörrel, a vidámsággal (azaz a Kellemes Élettel) azonosítani, úgy tűnik, hogy mindhárom orientáció erősen összefügg az élettel való elégedettséggel. Azok a legelégedettebbek az életükkel, akik számára mindhárom cél fontos: keresik a pozitív ingereket, az aktivitást és életük értelmét.
 
Immunerősítő
Az immunrendszer „erejét” a kutatók sokféle mutatóval szokták jellemezni. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt az úgynevezett természetes ölősejt aktivitása. A természetes ölősejtek az immunrendszer azon sejtjei, melyek elpusztítják a szervezetbe került idegen sejteket. Egy kutatásban azt követték nyomon, hogy a hangulat ingadozása hogyan függ össze a természetes ölősejtek aktivitásával. A kapcsolat egyértelmű volt: azokon a napokon, amikor a vizsgálati személyek hangulata nyomottabb, negatívabb volt, természetes ölősejtjeik kevésbé voltak aktívak. Amikor viszont jó hangulatról számoltak be, immunrendszerük sokkal hatékonyabban működött.

Megfontolandó!
A boldogabb embereket általában fizikailag vonzóbbnak, intelligensebbnek, barátságosabbnak, melegebb szívűnek, és önzetlenebbnek látjuk, mint a boldogtalanokat. Mivel számtalan pozitív jellemzőt tulajdonítunk a boldog embereknek, nem meglepő, hogy szívesebben létesítünk kapcsolatot velük, mint a boldogtalanokkal.

dolgozni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolgozni jó!
Rosszkedvűen nem jó dolgozni. Hangulatunk erősen befolyásolja azt, hogy miként végezzük a munkánkat, sőt, hatással van arra is, hogy van-e munkánk, és mennyi a keresetünk. A pozitív hangulat segíti a kreatív, hatékony problémamegoldást, ami sok munkakörben elengedhetetlen. Emellett a pozitív hangulat társas viselkedésünkre is hatással van. A boldogabb dolgozók jobb kapcsolatot tartanak fenn kollégáikkal, erősebb az elköteleződésük a munkahely mellett, és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. Mindezt környezetük is észreveszi: általában jobb értékelést kapnak mind főnökeiktől, mind pedig a kliensektől.

Tudtad?
A világ legsikeresebb cégei már rájöttek arra, hogy megéri elégedett, boldog munkavállalókat alkalmazni. A Google például – többek között – ingyenesen igénybe vehető masszázsszolgáltatással, munkahelyi fodrásszal, ingyen mosodával, reggelivel, ebéddel, fitneszteremmel, csocsóasztallal és játékgépekkel próbálja növelni alkalmazottai elégedettségét.

A boldogság gazdagság
A boldogságkutatás területén az anyagi helyzet és a boldogság összefüggésével kapcsolatban születnek a legellentmondásosabb eredmények.
Egy izgalmas kutatásban azt mutatták ki, hogy azok, akik az egyetem első évében több pozitív érzelmet éltek át, 16 évvel később többet kerestek. A legkevésbé vidám személyek évente átlagosan mintegy harminc százalékkal kevesebbet kerestek, szemben a legvidámabb személyek átlagkeresetével. Ez azt jelzi, hogy a pozitív érzelmek kedvező hatása (kreativitás, hatékonyabb problémamegoldás, jobb szociális kapcsolatok) gyorsabb előléptetésekre és jobban fizető munkahelyi státuszokra konvertálódnak át.

10 boldog ötlet
1. FOGADD EL, hogy a tartós boldogság nem az anyagi sikerből fakad. A jó anyagi helyzet hasonlít az egészséghez: hiánya megnöveli a boldogtalanság valószínűségét, de megléte nem garantálja a boldogságot.

2. KONTROLLÁLD AZ IDŐDET! A boldog emberek azt érzik, hogy ők irányítják az életüket. Hogy megfelelően használd ki az idődet, tűzz ki magad elé célokat, és bontsd ezeket kisebb, napi részcélokra.

3. VISELKEDJ BOLDOGAN! Viselkedésünk visszahathat érzelmi állapotunkra. Ha mosolygunk, hangulatunk javul, míg a komor arckifejezés hatására kedvünk rosszabbá válhat. Ha megpróbálsz aktívan viselkedni, és magányos elfoglaltságok helyett társas tevékenységeket választasz, viselkedésed javíthat kedélyállapotodon.

4. KERESS KIHÍVÁSOKAT! Ha kihívást jelentő (de teljesíthető) célokat tűzöl magad elé, gyakrabban élsz át áramlatélményt.

5. MOZOGJ! A mozgás nemcsak fizikai egészségünkre, de hangulatunkra is jótékony hatással van.

6. ALUDJ ELEGET! A kialvatlanság (szakszóval alvásdeficit) nemcsak fáradttá tesz, de hangulatunkat is rontja.

7. ÁPOLD KAPCSOLATAID! Bizalmas, közeli kapcsolataink mind fizikai, mind testi egészségünkre pozitív hatással vannak. Fejezz ki minél több pozitív érzelmet kapcsolataidban, szánj ezekre időt és energiát!

8. FIGYELJ MÁSOKRA! Ha önként segítesz másoknak, hangulatod nagy valószínűséggel javulni fog.

9. SZÁMOLJ! Azoknak az embereknek, akik mindennap számba veszik, hogy milyen pozitív eseményekért lehetnek hálásak, javul a hangulatuk.

10. SPIRITUALITÁS! A hit sok ember számára a valahová tartozás érzését nyújtja, reményt és értelmezési keretet biztosít a világ megértéséhez.

Könyvajánló Szondy Máté: A boldogság tudománya, Jaffa Kiadó