Keményen edzeni edzőterem és kondigépek nélkül a természetben is lehet. Lépd át a kényelmi zónádat, és fogadj olyan csapatot, ahol a trénered mégis személyesen hozzád igazítja a nehézségi fokozatot. Ismerős a mondás: mindenki egyért, egy mindenkiért!
A csoportos tréningek kiemelkedő előnye az együtt mozgás húzó ereje és a társaság összetartozása. A személyi edzések pedig az egyéni fejlődéshez igazítva, nagyobb biztonságot és több odafigyelést hordoznak magukban. A két, egymástól függetlenül formáló fitnesz ágazat legértékesebb tulajdonságait ötvöző szabadtéri mozgás a boot camp Ausztrália után Magyarországon is megtalálható.

 

US Army
Az edzésforma a US Army kiképzési metodikájára alapozva a lehető legtöbb eredményt, a lehető legrövidebb idő alatt hozza ki a résztvevőkből. Csakúgy, mint a hadseregnek, ahol a katonáknak mindenre fel kell készülniük, a fitnesz boot campeknek is gyakorlati és funkcionális fittséget kell eredményezniük, mely nemcsak a felesleges kilókat tünteti el, hanem lehetővé teszi, hogy a résztvevők a mindennapi tevékenységeikben jobban teljesítsenek.

boot camp
Kemping szabadon
A klasszikus boot campek szabadtéren, parkokban zajlanak, 8–20 fős csoportokban, egy edzés kb. 70–80 percig tart. Az intenzív intervall edzés kombinálja az állóképességi tréningek, az ellenállásos és a sportág specifikus kondicionális edzések elemeit. A speciális erősítés kemény fizikális kihívást biztosít és a pszichés képességeket is fejleszti.

Tudtad?
Többféle protokollt használnak a trénerek az edzések során. A 15–20 perces, alapos bemelegítés futásokkal, futóiskola gyakorlatokkal, nyújtásokkal, statikus és dinamikus erőgyakorlatokkal épül fel. Az edzés fő szakaszában időre végrehajtott egyéni és páros gyakorlatok (esetleg sprintekkel kiegészítve), köredzés, sorversenyek következnek. Az edzés mindig 10 perc alapos nyújtással zárul.

TURBÓ. TIPP
 hatékony alakformálás, több izom, kevesebb testzsír
 stresszkezelés
 fizikális és mentális teljesítőképesség növelése
  erő és állóképesség javulása
 gyorsuló anyagcsere, fokozódó kalóriaégetés
 nyugodt alvás, javuló közérzet
 izmosabb, erősebb fizikum
 növekvő energiaszint

boot camp
Megállás nélkül
A szabad ég alatt a terhelés is más. Társaságban végzett állóképességi és erő-állóképességi gyakorlatokra kifejezetten alkalmas a szabadtéri pálya. Változatos edzés állítható össze a legegyszerűbb módon: a test erejével és eszközökkel. A kardió gyakorlatok edzés közben biztosítják az arányában leghatékonyabb zsírégetést, az erő-állóképességi gyakorlatok pedig edzés után pörgetik tovább az alapanyagcserét.
» SZABADON: Futások, utánzójárások, páros gyakorlatok, sorversenyek, sajátsúlyos gyakorlatok, köredzés, core tréning, metabolikus felpörgetés.
» ESZKÖZZEL: Mobilizálható eszközök, elsősorban TRX, gumikötél, tereptárgyak, mint fitnesz eszközök.

Egyedül nem megy
Az edzések minden más csoportos órától különböznek abban, hogy az edzéseken valóban bajtársias hangulat alakul ki. A résztvevők (camperek) egymást motiválják a közös gyakorlatoknál, egymásért küzdenek a sorversenyekben, egymást használják ellenállásként, súlyként a páros gyakorlatoknál. Rendkívül fontos a tréner személyisége, folyamatosan motiválnia kell a résztvevőket (ha kell dicsér, ha kell, kiabálva biztat). Fontos a megjelenés is (egységes póló-sapka), ami tovább fokozza az összetartozás érzését, a tréner nélkülözhetetlen eszköze még a stopperóra és a síp.

Tudtad?
Sikerének szerves része a gyakorlatok változatossága, és az a tény, hogy a legtöbbjüket felszerelés nélkül, vagy nagyon alapvető felszereléssel végzik. Mivel a boot camp programokat rendszerint a fegyveres erők fizikai edzése nyomán alakítják, sok fekvőtámasz, felülés, felhúzás és futás szerepel bennük.

Edzésben vagy?
Az edzések célja a sokoldalú fittség elérése. A trénerek feladata ugyanaz, mint a konditermekben, hogy a résztvevőket túlhajtsák az általános határaikon. Minden alkalommal növelheted az ismétlések számát gyakorlatonként, vagy gyorsabban és messzebbre futhatsz, mint hinnéd, hogy valaha is képes leszel rá. A tréner sosem hajthat a sérüléshatárig, csak a normális fájdalomtűrő küszöbödig.

boot camp

Kezdj bele!
A fizikai és mentális állapot bármelyik korosztály számára fejleszthető. A mindennapi kihívásokkal szemben is edzésbe jöhetsz.
 Az inaktív, túlsúlyos embereknek sem kell visszariadniuk az edzés keménysége miatt. A tengerentúlon ezek az edzések a legsikeresebb fogyasztó programok. Minden edzésciklus teszteléssel kezdődik, ami alapján a tréner a résztvevők fittségi szintjére tudja szabni a programot.
 Sikerének kulcsa, hogy természetes mozgásokat használ, természetes környezetben, a részvevők önkéntelenül is érzik, hogy ez az a mozgásforma, amit a testük igényel. A gépeken történő edzés nem fejleszti az ideg-izom kapcsolatokat, a koordinációt, gyakorlatai (utánzójárások, szökdelések, futóiskola gyakorlatok) viszont összehangolt izommunkát igényelnek, fejlesztik a testtudatot és az ügyességet is.
 Az edzések eredménycentrikusak, éppen ezért nem ismernek kifogást, aki befizet egy 12 alkalmas programra, annak minden edzésen meg kell jelennie, ráadásul pontosan, különben büntetést kap a csapat többi tagja a késő miatt.
 Nemcsak fizikálisan, de mentálisan is fejleszt (megtanít küzdeni magadért és másokért). Több mint fitnesz, élmény és eredmény!

Évi története
21 évesen pont annyit mozogtam, mint a barátaim. Első hallásra tartottam ettől az edzésformától, túl katonásnak, túl keménynek tűnt, és én sosem voltam egy kimondott „fitnesz lady”. Az edzés valóban küzdelmes, de a foglalkozásokat vezető edzők szakirányú vezetése mellett mindenki számára gond nélkül végezhető. Élvezem minden pillanatát, nincs megállás, mégsem érzékelem a fáradtságot az edzés alatt, annyira játékos és érdekes formába vannak öltöztetve az egyébként erősnek tűnő gyakorlatok. Teljesen felpörget, mentálisan és fizikailag is, három hét alatt drasztikusan csökkent a testzsírszázalékom. Emellett nagyon jó társaságban tölthetem az edzésre szánt időt, biztatjuk egymást, igazi közösségé formálódtunk, csapattá alakultunk rövid idő alatt.

www.firstbootcamp.hu
Fotó: Blikk/Havran Zoltán