A jó példa ragadós! Ne mondj le a futás öröméről akkor sem, ha gyermekeddel vagy otthon, hiszen neki minden mozgás öröm! Tanítsd meg a helyes technikára, és uccu neki! Meglátod, játéknak sem utolsó!

 

Spórolj az energiával! Kapcsold ki a számítógépet és a tévét, irány a szabadba, amíg csak a jó idő engedi. A friss levegőn sportolni, kisgyerekkel, kiváló játék és nem utolsósorban egészséges is!
Egyre kevesebb a gyerekek sportolásra szánt ideje, a játszóterek száma is fogyatkozik. Egy sportkarrier beindítása többségében igen sok költséget és plusz energiát igényel a családoktól. Nem minden szülő engedheti meg, hogy egyesületbe vagy magánedzőhöz járassa gyerekét, marad tehát az elenyésző iskolai sport.

mozgatórugó
A gimnasztika és az ember természetes, szabad mozgása a gerinc és az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen, hiánya a fiatalok egészségében már korán megbosszulhatja magát, fiziológiás elváltozásokhoz vezethet. A gyenge izomzat mozgásszervi megbetegedéseket okozhat, és a gyenge állóképesség csekély védelmet ad a fertőzésekkel szemben, gyengül a szervezet immunrendszere.

Tudtad?
Legfontosabb az állóképesség fejlesztése (futás!) és a törzsizomzat megfelelő erősítése, az alap gimnasztika és a természetes mozgások elsajátítása, egész kiskortól kezdve.

önbizalom
A mozgás nemcsak a fizikális fejlődésünket szolgálja, hanem hozzásegít testi, lelki, szellemi egészségünkhöz, az egész szervezetre jótékony hatást gyakorol, gyermekeink személyisége pozitív átalakuláson megy keresztül.
A kihívásokat kerülő, keveset mozgó fiatal gyerekek saját testük felépítésével sincsenek tisztában, határaik és lehetőségeik felmérésében sem állnak az élen. Az egészséges önkép és önbizalom természetes kialakulásában nagy szerepet játszik a mozgás, vagyis a sport. Az alapok hiánya egész életükre komoly terhet róhat, ha a szülők tudatosan nem tesznek ellene.

lépésről lépésre
Válassz kézenfekvő mozgásformát, a futás például nagyszerű gyakorlat a gyerekek számára! Amellett, hogy erősíti az izomzatot, fejleszti a szívet és keringési rendszert; levezeti a feszültséget, az agressziót, és önfegyelmet, kitartást ad. Minél kisebb a gyerek, annál inspirálóbb a pozitív példa: ha látja, hogy anya, apa élvezi a futást, ő is örömét leli benne.
Legyél te magad gyermeked edzője! Figyeld meg, mekkora hatást gyakorol rá, ha látja a teljesítményedet. A lelkesedésed szépen lassan ráragad, őt is elkapja az őrület.
TIPP: Keljetek versenyre, élvezzétek ki az izgalmát, csak figyelj, legyen benne a gyereknek sikerélménye is, garantáltan egy életre elköteleződik!

 a nyomodban jár
Mindenkinek szüksége van példaképekre, legyél egészséges életformáddal és sok mozgással Te a gyermekedé! A nevelésednek is a példamutatás adja meg a hitelét. Ha többször lát futás közben, észreveszi az ezzel járó előnyöket, inspirálod, egészen biztosan követni fog. A futás számtalan pozitív hozadéka közül válogathatsz: a jókedvet, a vidámságot, a rugalmasságot, az oldottságot, a kitartást, a fejlett összpontosítást életed számtalan területén kamatoztathatod. Érdemes tovább örökíteni!
TIPP: Azok, akik gyerekkortól kezdve sportolnak, könnyebben lépnek át a problémákon, simábban veszik az akadályokat, könnyedén fejezik be, amibe belekezdenek.

korai figyelem
Már születésétől fogva érdemes nyomon követni gyermekünk fejlődését, mozgástanulását. Egy szülő hamar észreveszi az új tanult mozdulatokat, hogyan tartja meg először a fejét, később az egész testét, hogyan kúszik, mászik, hogyan ül/áll fel először, majd hogyan teszi meg az első lépéseket.
TIPP: Fontos, hogy egyetlen fok se maradjon ki a járáshoz vezető létrán. A törzs, a gerincoszlop tartóizmainak felkészültnek kell lennie a felegyenesedéshez, a hason, háton fekvésből a fej emelésén, a törzs feltolásán, a kúszásokon, mászásokon, a felülésen át szabad csak eljutni a felállásig, járásig.

jár a baba
A járás első lépéseinél ügyeljünk a talp, a lábfej, lábboltozat, boka helyes terhelésére, átgördülésre, hisz ehhez alakul majd a test izomzata, az ízületek tartóizmai, és nagymértékben függ a gerincoszlop helyes anatómiai görbületeinek kialakulása.
Óvodáskorban már nemcsak együtt sétálhatunk, de megtehetjük az első közös futólépéseket is.

válassz mozgást!
Természetesen a mintán kívül testi, lelki és alkati tényezők is befolyásolják, kit, mi motivál, mit szeret meg, melyik mozgást választja.
A gyerekek kezdetben csak annyit fognak fel, hogy repül az idő a tornateremben, milyen jó a bordásfalon mászkálni, a köteleken csimpaszkodni, lógni a gyűrűn, ugrálni a szivacsba, futni a labdáért, versengeni másokkal (és győzni), és hogy milyen jó érzés a domboldalon futni, vagy ugrabugrálni a homokban.
Később már próbálják utánozni a nagyobbakat, lemásolják a mozgásokat, megfigyelik, hogyan tanulhatják meg a pontos kivitelezést.

Tudtad?
Szakértők szerint óvodáskorban a gyerekek képesek lefutni akár 400–600 m-t megállás nélkül, 7-8 évesen 1,5–3 km-t, 9-10 évesen 4,5–5 km-t, 10-13 évesen 6–10 km-t.
tervezd meg!
Legyél alapos és fokozatos! Kezdd a terhelést játékosan, mert a gyerekek nem gondolkodnak előre, csak egy feladatra figyelnek. Játékkal megfeledkeznek a fáradtságról, és vígan végrehajtják a kiadott feladatot.

1. szint feladat: 3 évesen kezdhetitek a háztömb körül, úgy, hogy pl. szoborjátékot iktattok a futások közé. Fussatok el a postaládáig, ott megmerevedtek guggolásban, aztán a villanyoszlopig, ott egy futólépést kell kimerevíteni, aztán a kerítésig, bokorig, ahol egy dobó mozdulatban álltok meg.
TIPP: Az elején hagyjuk őket megállni, pihenni akaratuk szerint. Majd növeljük a távot, és késztessük nagyobb tűrőképességre szórakoztatóan. Legyen közös munka utána az edzéseredmények feljegyzése is. Írhattok naplót, hogy lássátok, hogyan teljesítettetek. Tűzzetek ki új célokat, ez is egy jó kis közös program!

2. szint feladat: Keltsük fel érdeklődésüket versengésekkel, és tartsuk is ébren azt játékossággal! Heti 3-4 alkalommal kezdjétek, futás-gyaloglás váltakozásával, majd 10%-kal növeljétek az intenzitást hetente, és érjetek el a folyamatos futásig. Ezután növekedhet a táv hossza. Az idő elteltével tűzzetek ki újabb célokat, becsüljétek meg időeredményeiteket, jegyezzetek fel minden időt, minden lefutott távot, vezessetek edzésnaplót, és emeljétek ki benne az egyéni csúcsokat, és mindig az elért eredményből induljatok ki a következő cél kitűzésénél.
TIPP: Vedd figyelembe gyermeked alkati adottságait, és biológiai érettsége alapján állítsd feladatok elé!

Tudtad?
A fiatalok testarányai, testfelépítésük eltérő a felnőttekétől, vékonyabb, ritkább a csontozatuk, lágyabbak az ízületeik, ínszalagjaik, gyengébb az izomzatuk. Annyival rugalmasabb is testük, mozgékonyabbak, ügyesebbek, könnyedébben bánnak saját testükkel, és saját testsúlyukhoz képest akár erősebbek is, relatív erejük nagyobb, míg összességében mégiscsak kevesebb az izmuk, abszolút erejük kisebb.
Ezért kell saját testsúlyukkal dolgoztatni csak őket, még súlyok nélkül, a természetes mozgások anyagát gyakorolni, és gyengeségük miatt figyelni a talajra.

3 könnyítés

  • Válassz puhább talajt, hogy tompítsd az ütközést, az ütődést minimálisra csökkentve az ízületekben (boka, térd, csípő, gerinc), ezáltal kiküszöbölheted az ízületi deformitásokat, elváltozásokat a csontozatban, és megelőzheted a sérüléseket.
  • A gyerekek testhőmérséklete gyorsabban felmelegszik, gondoskodj a nagy melegben 15-20 percenként a folyadékfelvételről, hogy megelőzd a kiszáradást és a túlhevülést.
  • Figyelj a reakcióira, meg kell tanulnia a saját testére is figyelni, és megérteni jelzéseit. Ennek hiányában hajlamosak természetesnek venni, alábecsülni, vagy éppen ellenkezőleg, túlértékelni a fájdalmat.

 Héda Nikolett