Női szerepek

A munkahelyi és családi szerepek összeegyeztetése minden nő életében kérdés. Mit tehetsz ha mindkettőt szeretnéd? Szögre akasztani a diplomát és kezedbe venni a fakanalat, lehet ugyanakkora kihívás?

 

 

A családban élő nők úgy teszik fel a kérdést: mi a fontosabb? A munka vagy a család, a munka vagy a gyermek? A környezet is azt sugallja, hogy dönteni kell, melyik a fontosabb. Nemegyszer ezért adják fel álmaikat.
Az egyedül élő nők házas barátnőjük helyzettét látva, a maguk számára ezt úgy fordítják le, akarok-e tartós kapcsolatot, legyen-e gyermekem?

 

 

Egyszemélyes döntés
Az előbbi kérdésekre mindig közösen keressük a választ. Éljél egyedül vagy családban, nem kerülheted meg a kérdésfeltevést, a személyes válaszod megkeresését. Gondold végig, honnan indultál, hol tartasz, és hová akarsz eljutni. Ennek tudatosítása nélkül bizonytalanságban élsz.
Ez feszültséget kelt, tartós stressz állapotot tart fenn, panaszokat, esetleg betegséget okozhat.

Tudtad?
Elgondolkodtató a következő hazai kutatás. Felső vezetői szerepek jellemzőit nemek szerint vizsgálva az egyik tény, hogy a férfiak családban élnek többszöri válás után is.  A nők válás után többségben egyedül maradtak vagy laza partnerkapcsolatot jelöltek meg. A mélyinterjúk során a férfiak jónak minősítették kapcsolatukat, a nők legfeljebb elfogadhatónak. Önmagukat leértékelve élik meg a partnerük hiányát.

Igy is, úgy is?
A klasszikus női szerepek számos olyan tulajdonságot hordoznak, mint a szervezés, időgazdálkodás, tervkészítés, döntés előkészítés és döntéshozatal, amelyek a vezető kompetencia körébe is tartoznak. Fontos vezetői kompetencia az empátia, együttműködés, nyitottság, megérzés, elfogadás, rugalmasság, amelyek a családi élet működtetése során begyakorolhatóak.

Bizonyítékok
– A magdeburgi egyetem kutatásai szerint a női vezetők 40%-a pár nélkül él, bár lenne igénye rá, ugyanakkor a férfivezetők 90%-a él családban.
– Egy átfogó amerikai kutatás szerint, amikor beosztottak értékelték főnökeik munkáját, 52 vezetői készség közül 42-ben nők kaptak jobb eredményt.
– A magyarok 34 %-a szerint a nő helye otthon van – derül ki 24 országot átfogó kutatásból.

Karrier kontra kapcsolat?

 

Milyen női vezető vagy?
Ha női vezetőként belső szerepkonfliktussal küzdesz és alulértékeled magad, akkor kompenzálsz a viselkedésedben és megkaphatod a rapszodikus, hisztérikus avagy éppen a férfias, kemény jelzőt. Elméletben az is lehetséges, hogy mint női vezető túlértékeled önmagad. Ha a szerepeid között megtalálod az egyensúlyt, akkor ez tükröződik a viselkedésedben és hiteles vezetőnek fognak elismerni.

 

1. nézd másként!
Ne úgy tedd fel a kérdést, mi a fontosabb, hanem úgy, mikor mi a fontosabb!
2. személyes varázs
Állandó bizonyítási kényszer helyett, amelyben a mások által elvártak szerint igyekszel cselekedni, helyezd a hangsúlyt személyiséged értékeire. A férfi és női vezető esetében egyaránt a legnagyobb veszély a téves önértékelés.
3. személyes konzulens
A vezető szinte mindig egyedül van. Ezért érdemes egy személyiségfejlesztő tréner segítségét kérni, hogy a lehető legjobban megfelelj a mai vezetői kihívásoknak, feladatoknak és rendelkezz a sikeres vezető tulajdonságaival.

Tények
– Folyamatosan és jelentősen megnövekedett a női vezetők száma, ugyanakkor a hierarchiában felfelé haladva nem változott a nők aránya.
– A napjainkban zajló gazdasági válságot azok a cégek sikeresebben vészelték át, ahol a vezető nő volt.
– Egyre több országban figyelnek oda az esélyegyenlőség megteremtésére a nemek vonatkozásában.
– Ma kétszer annyi nő vezet vállalatot, mint 10 éve.
– Az európai nemzeti parlamentekben minden 4. képviselő nő.
– A magyar parlamentben a képviselők 9 %-a nő.

Ki a sikeres vezető?
A jó vezetővel szemben támasztott elvárások nők és férfiak esetében ugyanazok egy kis különbséggel. Az egyéni teljesítményekben sincs különbség. A motivációban igen, ez a férfiak esetében a pénz és a karrier, nőknél a teljesítmény és a kudarctól való félelem. A legfontosabb, hogy pontosan tud ki vagy Te, hol a helyed! Ehhez a reális önismeret segít. 

» A fő kérdés, mennyire vagy összhangban a vállalt vagy kiosztott szerepeiddel. Ha nőként a helyeden vagy, akkor minden kihívást meg tudsz oldani, képes vagy folyamatosan változni, ahogy a helyzet megkívánja.

» A sikeres női vezető harmóniában van önmagával, családi és társadalmi szerepeit képes úgy gyakorolni, hogy azok nem ellentétei, hanem éppen támogatói egymásnak.

» A társadalom számára is lehetőség felismerni, hogy a sikeres vezető tulajdonságai között a hagyományos női tulajdonságok is fontos elemek.

Létezik jó tanács?
Nincs egy biztos bevált recept. Mindenki maga dönt. Pár mankó azonban bárkinek jól jöhet!
– A gyermekkel együtt töltött idő minőségére figyelj és nem az idő mennyiségére, így születhetnek valódi közös élmények kevesebb idő alatt is.
– Fogadd el, hogy vannak feladatok, amit más is el tud végezni helyetted otthon, sőt a munkahelyeden is.
– Figyelj arra, hogy ne keverd össze szerepeidet, hol vagy feleség és anya és mikor vezető.
– Egyes tulajdonságaiddal élhetsz mindegyik szerepben.
– Legyél nyitott az új ötletekre!
– Ellentétesnek látszó szerepeidet inkább egymás erősítésére használd!

Hiteles szerepjátszás
Soha ne legyél egyedül! Egymástól lehet a legtöbbet tanulni. Keress magadnak hiteles női közösséget és személyes szakmai partnert. Az egyéni tanácsadás és egy női közösség szolgálhatja, hogy harmonikus személyiségként minden területen eredményes lehessél. Folytass párbeszédet, akikkel napi szerepkapcsolatban vagy. Nemcsak a nők, hanem a társadalom számára is fontos, hogy párbeszédet folytasson, kit tart hiteles és sikeres vezetőnek. Napjainkban nyilvánvalóvá vált az is, hogy a siker fogalmának újrafogalmazására is szükség van.

Nem reménytelen!

Az esélyegyenlőség megteremtésével lehetőség nyílik arra, hogy minden nő képessége és motivációja szerint töltsön be szerepet a társadalom életében. Természetesen a hagyományos női szerep betöltése nekünk rendeltetett és semmilyen vezetői sikerrel nem helyettesíthető. Ez biztosan a mi kincsünk!

Szöveg: Dr Hada Zsuzsanna tanácsadó-coach