Sasok és pasasok

A Pécsi Sasok három fiú tagja besöpört minden elismerést, amit csak az aerobikban a világon kapni lehet. A triumvirátus ugyan abbahagyta a versenysportot, de Katus Attilánál tovább szárnyal a siker!

 

Felsorolni is hosszú: többszörös világbajnok, személyi edző, aerobik tréner vagy. Melyiket érzed legközelebb magadhoz?
Bár a világbajnokságok, a versenyzés már régen volt, soha nem lehet elfelejteni azokat a pillanatokat. Szívesen emlékszem arra, amikor a dobogó felső fokára állhattam a társaimmal, meg arra a sok munkára, megoldandó feladatra, amivel mindezt elértük. Nagyon kedves időszak volt számomra, ami a versenyzés mellett nemzetközi sportbarátságokról és rengeteg utazásról  is szólt.

„Az ismertség rengeteg felelőséggel is jár.”

 

A hírnévvel rengeteg rajongód lett, de ma is közszerepléseket vállalsz jó célokért. Mi számít annak?
Egész életemet a sport határozta meg. Megtanított az alázatra, de megtanított küzdeni is. Arra, hogy soha nem szabad feladni semmit. Ezért megpróbálok szakmailag hitelesen, ugyanakkor közérthető módon segítséget nyújtani mindenkinek, aki igényt tart erre. Arra törekszem, hogy a velem együtt sportolók újabb és újabb tapasztalatokat, sikerélményeket szerezhessenek, hogy átadjam mindazt a tudást, amire szert tettem. Az ismertség rengeteg felelőséggel is jár. A magam részéről azért vállaltam fel mindezt, mert így lehetőségem nyílt arra, hogy jobban felhívjam az emberek figyelmét a fontos dolgokra, hiszen többen figyelnek a szavaimra.  Hiszek abban, hogy a mozgásszegény életmód számos betegségért felelős, hogy a rendszeres testmozgás és a tudatos táplálkozás nélkülözhetetlen elemei az egészséges életmódnak. Hogy a sport segíthet megoldani a nehézségeket az élet sok területén.

Pécsről indultál, és bejártad az egész világot. Jelenleg Budapesten élsz. Hol érzed magad igazán otthon?
Amikor úgy döntöttünk, hogy befejezzük a versenyzést, a testvéremmel, Tamással egyszerre érett meg bennünk a döntés: Budapestre költözünk. Nagyon nehéz volt, nem voltak anyagi tartalékaink. Kevesen tudják elképzelni, de sikeres sportkarrier ide vagy oda, (az aerobik nem olimpiai sportág, így a sportolók nem részesülnek anyagi támogatásban, juttatásban az államtól) volt, hogy munkásszállón laktunk.
A kitartó munka azonban meghozta a gyümölcsét. Ma már Tamással több vállalkozásunk, üzletünk van. Néhány éve pedig sikerült két egymás mellett lévő lakást vásárolnunk, így mára Budapest lett az otthonom. Ma már ide köt a munkám, a barátaim. Bár érzelmileg még mindig kötődöm Pécshez – a szüleim a mai napig ott élnek –, a fővárosban képzelem el a jövőmet.

Ma már megtanultam egészséges egyensúlyt teremteni a magánélet és a munkám közt is.”

katus attila

A sokféle elfoglaltságod mellett jut időd a saját edzésedre is?
Mindig adok magamnak időt heti szinten a testmozgásra, hogy megtartsam azt a szintet, amitől jól érzem magam a bőrömben. Ma már megtanultam egészséges egyensúlyt teremteni a magánélet és a munkám közt is. Szerencsére a családom és a barátaim is támogatnak, így boldog embernek érzem magam.
Milyen feladatok várnak még rád?
Szeretnék létrehozni egy saját életmódrendszert, melynek első lépéseként 2009 őszén megjelent egy otthoni mozgást segítő DVD. Ez egy olyan edzésprogram, amely az alapoktól segíti a sportolást. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb fitnesz DVD azokat célozza, akik alapvetően szeretik a mozgást, ám akinek igazán szüksége lenne rá, talán el sem jut egy edzőteremig, mert szégyelli a kilóit, nincsen ideje, vagy mondjuk egy sérülés miatt nem áll neki. A testvéremmel mi olyan edzéstervet állítottunk össze, ami az alapoktól építkezik. A menürendszerének köszönhetően 3 hónapra változatos edzéstervet generál, így elkerülhetőek az ismétlések. Az életmódrendszer másik pilléreként szeretnék megjelenni a piacon egy, a nevem alatt futó élelmiszer-ajánlással. Ezek a termékek ősztől lesznek kaphatóak a legnagyobb élelmiszerláncokban.

Katus attila

Formálod a saját barátnődet is?
Engem egy nőben a kisugárzása, a szép szeme fog meg, nem kell tökéletesnek lennie. Szoktam tanácsot adni, de csak akkor, ha kérdést kapok tőle. Nem szoktam erőltetni nézeteimet a másikra. Inkább azt tapasztalom, hogy a környezetem spontán kezd el alakulni a sportosabb, egészségesebb irányba.

Lehet még tovább fejlődni a hazai fitnesz mezőnyben?
Fejlődni mindig lehet és kell is. Lépést kell tartani az új dolgokkal. Egy jó szakembernek nagy rálátásra és nagy tapasztalatra van szüksége. Az én célcsoportomat elsősorban nem azok az emberek teszik ki, akik eleve mozognak és karbantartják magukat, hanem inkább a passzív emberek. Velük szeretném megismertetni/megszerettetni a testmozgást és annak hatásait, hogy maguk is beláthassák, soha nem késő elkezdeni. Persze ehhez nagyon ügyes kommunikációra van szükség, nem jó rébuszokban beszélni, és az sem jó, ha túlontúl szakmai módon próbáljuk az embereket elérni, mert akkor elengedik maguk mellett. Szóval ez egy kényes mesgye, ahol szakmai, de közérthető módon kell fogalmazni és hiteles módon kell példát mutatni.

Attila otthoni kardio tippjei
» Hetente 3 alkalommal végezz minimum 20 perc kardió edzést. Célszerű minél intenzívebben végezni a gyakorlatokat hétről hétre. Jó kardió edzés lehet a futás, kocogás.
» Kezdetben csak sétálj végig 20 percet, majd a következő alkalommal iktass be egy perc kocogást.
» Nem kell zsírégető, alacsony-közepes intenzitású tartományban dolgozni, inkább az intenzívebb kardió edzés vezet eredményre.
» Mindig figyelj a ritmikus légzésre, fuss megfelelő talajon, megfelelő lábbeliben!
» Minden edzést megelőzően végezzünk rövid bemelegítést, majd az edzést követően nyújtó-lazító gyakorlatokat.