Vulkáni talajon, változatos lankákon, az éppen beérő szőlőtőkék között minden adott egy őszi túrához. A Balaton-felvidék ezernyi lehetőséget hordoz magában, csak vedd fel a túracipődet és nyisd tágra a szemeidet!

 

A Balaton északi partján, 1-15 km szélességű sávban húzódik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melynek területe hat nagyobb tájegységet ölel fel: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet.

Tudtad?
Egyedülálló és jellegzetes természeti értékei a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Káli-medence kőtengerei. A felszíni változatosság szinte páratlanul gazdag növény- és állatvilág kialakulásához vezetett. A táj szépsége az itt élő népek alkotómunkájának évezredes eredményével – építészeti, kultúrtörténeti emlékekkel, a szőlőkultúrával – teljesedett ki.

Nézz körbe!
Egész évben vonzó, változatos természeti környezet kiváló talaj a szabadban folytatható szabadidős tevékenységekhez. Gyalogtúrákon kívül lovas- és kerékpártúrákra is alkalmas és bevált terep, sok település kínál lovas szolgáltatásokat és kerékpár-kölcsönzési lehetőségeket. A fellendülőben lévő falusi turizmus, a helyben termelt, ökológiai gazdaságokból származó biotermékek fogyasztásával igazán természet-közeli élményben részesülhet az, aki idelátogat.
TIPP: A Balaton-felvidék klímáját kedvelő mandulát is itt termesztik a biogazdák. Vasárnap délelőttönként érdemes elsétálni a Káptalantóti biopiacra csemegézni belőle.

 

balatontura2

 

 

 

 

TAPOLCAI-MEDENCE
Fedezd fel a Badacsonyt és környékét! A Tapolcai-medence látványát csúcsos (pl. Gulács, szigligeti Várhegy) és koporsóalakú (pl. Badacsony, Szent György-hegy) tanúhegyek sora uralja. A bazalthegyek peremén a sokszögletű, oszlopos elválások a „bazaltorgonák” messze földön ismertek. A növények közül az országban csak itt előforduló cselling páfrány a legnevezetesebb. A bazalthegyek szikláin és erdeiben számos madárritkaság fészkel: holló, vörösvércse, kövirigó. A Szigliget alatti nádasokban a védett nyári lúd él. A szigligeti és a csobánci várrom, szőlőhegyi kápolnák, faragott útszéli keresztek, a templomromok, a méltóságteljes Szegedy Róza-ház a Badacsonyon az idén 750 éves Szigligeti-várral fantasztikus felfedeznivaló.

termál.tipp
Tapolcai-tavasbarlang: Tapolca utcái és házai alatt zegzugos barlangrendszer rejtőzik. A fokozottan védett barlangban – szinte egyedülálló módon – csónaktúrákra is alkalmas. Az utcai öltözékben látogatható barlangban egész évben 20 C körüli a hőmérséklet, levegője páradús, jótékony hatású.

balatontura3

 

 

 

 

Tapolcai túrák
1. Badacsony, Geológiai és botanikai tanösvény: a vulkáni hegyek földtani látványosságait, növény- és állatvilágát, és tájhasználati módjait ismerteti. Indulási pontként Badacsony településen a Kisfaludy-ház feletti parkolót ajánljuk.

2. Szent-György hegyi Bazaltorgonák tanösvény: a hegy növényvilága és a “jégbarlang” állomásai után a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út a 414 méteres csúcsig. A sétaút jelképe a védettséget élvező fűrészlábú szöcske. Megközelíthető Raposka, bányaudvar vagy Kisapáti település felől (mindkét település elérhető Tapolca felől vonattal is).
3. Szigliget, Kamon-kő tanösvény: a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta nevét a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit bemutató tanösvény. Megismerkedhetsz itt a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthetsz egy Árpád-kori templomromot, olvashatsz a Balaton kialakulásáról, és bemutatjuk az egykori tűzhányók világát is.

balatontura5

 

 

 

 

KÁLI-MEDENCE
Nyugodt pihenéshez festőien vonzó terület a Káli-medence. A honfoglalás idején Kál horka kapta nemzetségével e területet. Innen származtatják a Káli-medence nevet. A Káli-medencében, a Sásdi-réten él a fokozottan védett lisztes-kankalin, a nemzeti park címer-növénye.
Az őshonos magyar háziállatfajtákat (racka, szürke marha, mangalica, bivaly) bemutató Salföld Major állatsimogatóval és játszótérrel, lovaglási lehetőségekkel tartalmas családi program. A major fűszer- és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál a látogatóknak. Az erdő mélyében megbúvó, 1300-as években épített salföldi pálos kolostor romja megér egy túrát. Érdemes sétálni egyet a faluban is, amelynek Fő utcája a térség legszebben helyreállított utcaképe.
TIPP: A Salföld Major fűszer- és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál a látogatóknak.

balatontura4

 

 

 

 

Káli túrák
Kornyi-tó: Kővágóörs és Köveskál közötti út szomszédságában található kis parkolótól gyalogosan közelíthető meg a Kornyi-tó. Jelentős területű nádasával a növény- és állatvilág számára egyaránt kimagasló jelentőségű.
Hegyestű: Zánkáról Monoszló felé haladva találhatsz rá a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre, ahol bemászhatsz egy bazaltvulkán belsejébe. A Dunántúl kőzeteiből összeállított kőparkban geológiai idő-utazáson vehetsz részt. A bazalthegy tetejéről csodálatos panorámában lesz részed.
Kőtengerek: Szentbékkálla, Kővágóörs és Salföld mellett a hajdan legnagyobb kiterjedésű, de az évszázadok folyamán jórészt (malomkő készítés céljára) elbányászott kőtengerek Európa-szerte híres képződmények. A leglátványosabb közülük a viszonylag épségben megmaradt szentbékkállai kőtenger. Itt található a többtonnás Ingókő, amelyet akár egy ember is megmozgathat. 

Fekete-hegy: Egyedülálló hegyi tavainak medrében csak nedves időszakokban található víz. Az Eötvös Károly-kilátóból csodálatos körpanoráma tárul elénk. Kb. 3 órás gyalogtúra tehető a Köveskál és Szentbékkálla között magasodó hegyen.

Tanösvények
1. Theodora Tanösvény: Kiemelt eleme a Káli-medence vízkészlete. Első állomása a Kékkúti-forrás, a Theodora ásványvizek palackozó üzeme előtt. Érdemes üres vizespalackkal érkezni, amelyet megtölthetünk a különleges aromájú, frissítő forrásvízzel.

2. Theodora-Kékkő Tanösvény: A kék színűre festett útjelző bogarakat követve eljutunk az impozáns szentbékkállai kőtengerhez, a vulkáni eredetű Kereki-dombra és a hangulatos Mindszentkállára.

3. Idő Ösvénye: A Föld 4600 millió éves történetét feldolgozó gyalogút összeköti a két Theodora ösvényt.

balatontura7

balatontura9

 

 

 

 

Családos csodák
A Tapolcai-medence és a Káli-medence könnyen megközelíthető vonattal, autóbusszal is.
A Badacsony Régióban buszjárat működik a főbb látványosságok és pincészetek, éttermek és hajóállomás között. Az útvonal bejárható egyszerre mintegy 2 óra alatt, vagy egy-egy állomáson megszakítva egész napos programot alakíthatunk ki magunknak. A busz megáll Salföld Majornál is.

www.badacsony.com