De a legjobb otthon?!

A városi levegőről az otthonodba menekülsz? Lehet, hogy nem teszed jól! Egyes felmérések szerint lakásainkban a kinti légszennyeződés sokszorosa is mérhető. Fedezd fel az otthonod, és rakj rendet!

A légszennyeződést, nem is gondolnánk, de erőteljesen befolyásolja, hogy miből készültek a burkolatok, a bútorok, a lakástextilek, mennyi idős maga az épület, mikor lett utoljára felújítva, és az sem mindegy, mivel takarítunk.

 

 

Kanári effekt
Nem mindenki ugyanolyan mértékben érzékeny a lakásban található tárgyakból kipárolgó gőzökre, vegyszerekre. Van, aki meg sem érzi őket, de van, akinek komoly problémákat okoz. Hosszú távon mindenkire ártalmasak, az átmeneti tünetektől (fejfájás, szédülés, hányinger) a komolyabb betegségekig (koncentrációs zavar, idegrendszeri panaszok, rák stb.) sok mindent kiválthatnak. Éppen ezért érdemes az olyan embereket figyelni, akik már előbb tüneteket produkálnak – olyanok ők, mint a kanárik, amiket annak idején azért vittek magukkal a bányászok, mert előbb jelezték a megemelkedett szénmonoxid-szintet, mint ahogy az emberek megérezték.

Judit története
Judit egy éve újította fel lakását. Burkolatokat cseréltek, a hálószobába új padlószőnyeg került, a falakat újrafestették, és a nyílászárókat is kicserélték. Gyönyörű lett, Judit nagyon boldog volt a régóta tervezett munkával. Miután visszaköltözhetett, egyre gyakrabban érezte magát rosszul esténként és hétvégén, de csak otthon! Fejfájás kínozta, fáradt volt, szédült, néha még hányingere is támadt. Mire beköszöntött az ősz, a csukott ablakok mellett a helyzet csak még rosszabb lett. A vagyonba került felújítás végül rémálomhoz vezetett – egyértelművé vált, hogy ez a probléma gyökere. Csak hosszú próbálkozások alapján sikerült kikísérletezni, hogy mit kellene újra kicserélni. Végül mennie kellett sok-sok újdonságnak, és az ablakok szigetelésén megspórolt meleg elment az állandó szellőztetéssel. Most, egy év után javulóban van a helyzet, de Judit már másként kezdene hozzá az egész felújításhoz…

Csapdák a lakásban
± Burkolatok: a padló- és falburkolatok, festékek, ragasztók, tapéták egy része olyan szintetikus anyagokból készül, amelyek akár éveken át is mérgező gázokat bocsátanak ki magukból. Ha valamire különösen gyanakszunk, gondolkozzunk el a cseréjén. Ha új is – nem éri meg az egészségünk érdekében?
± Bútorok: különösen a műanyag bútorokra figyeljünk – ezeknek a gyerek- és hálószobában ne legyen helye. Helyettük válasszunk fából vagy fémből készült, természetes anyagokkal kezelt felületű darabokat.
± Matrac: a műanyag alapú matracokon lehet, hogy jól alszunk, de a poratkák is remekül érzik magukat benne! Ha nincs latexallergiánk, akkor a latexmatrac jó megoldás lehet, egyébként keressük a bio gyapjú vagy pamutalapú darabokat. Ezek nemcsak a szennyezés, hanem az alvás szempontjából is jobbak!
± Lakástextilek: a műszálas szőnyegek szinte a szennyezés leggyakoribb forrásai. A gépi, vegyszeres tisztítás szintén nem használ majd az otthon levegőjének. A szőnyegek lehetőleg természetes szálból készüljenek, mint a szizál vagy a gyapjú, ezekkel nem lesz gond! A függönyökre is figyeljünk oda, főleg a drapériaszerű vastag sötétítő függönyökre gyanakodjunk. E két csoporttal könnyen kísérletezhetünk is: távolítsuk el őket egy-két hétre, és máris érezhetjük a különbséget, ha az adott darab volt a ludas!
± Takarítás: az elmúlt évtizedekben a nyugati féltekén valóságos takarításmánia lett úrrá. A reklámok is azt sugallják, hogy a padlóról is tudnunk kell enni, és sehol nem maradhat egy szem por, egy baktérium sem. Amellett, hogy ez a túlzásba vitt higiénia gyaníthatóan az egyre terjedő allergia egyik kiváltója, az eléréséhez használt vegyszerek szintén mérgezhetik a levegőt. Mindig olvassuk el az apró betűt is a takarítószereken, és igyekezzünk olyanokat választani, amelyek lebomlanak, és nem párologtatnak „mérges gázokat” a lakásban. Higgyük el: néhány baktérium kevesebbet árt!

Mindenütt jó!

 Egészséges otthon 5 lépésben!
Hogyan tehetjük tehát otthonunkat egészségesebbé? Mielőtt beletörődően azt gondoljuk, hogy nincs esélyünk egy teljes átalakításra, érdemes egy-két szokásunkat átgondolni, és ezentúl tudatosabban végezni a beszerzéseinket.
1. Kezdjük az átalakítást a hálószobában és a gyerekszobában, hiszen ezekben alszunk, itt töltjük el a legtöbb időt, és itt regenerálódik szervezetünk. Fontos, hogy itt nyugalom és tiszta levegő legyen.
2. Szellőztessünk minél gyakrabban. A modern, szinte teljesen szigetelő nyílászáróknak köszönhetően valóban bent marad a meleg, de vele együtt a káros kipárolgások is. Gyakori, alapos kereszthuzattal megszabadulhatunk ezektől.
3. Vegyük komolyan a családtagok tüneteit, ha azok valóban csak otthon jelentkeznek. A légúti és bőrön jelentkező allergiák állapotát is súlyosbíthatja az otthoni légszennyeződés!
4. Ha lakásfelújításba fogunk, bármilyen kis területről legyen is szó, válasszunk minél tisztább, nem szintetikus festéket. Új bútorok, szőnyegek vásárlásánál is keressük a természetes anyagokat.
5. Tisztítsuk a levegőt! Ma már többféle megoldás is létezik arra, hogy a szennyeződés megszűnéséig is tisztábbá tegyük otthonunk levegőjét. Éljünk vele!

 Kovács Valéria