Allergia ellen

Látod, hogy mi történik a világban? Folyamatosan nő az allergiás megbetegedések száma, lehet, hogy megállíthatatlan a folyamat. A szem nem csak a lélek tükre, hanem a legfontosabb érzékszerveink egyike. Vigyázz rá!

Az allergiás betegségek előfordulásának gyakorisága folyamatosan emelkedik. Az Európai Allergiás Fehér Könyv adatai szerint az allergiás szem-orrnyálkahártya gyulladás már 20%-ban fordul elő a népesség körében.

 

 

Hogyan lehetséges ez?

Okok:
» természettől elszakadó, városi életforma
» zsúfoltság
» lakáson kívüli és lakáson belüli levegőszennyezés (ipar, motorizáció és dohányfüst)
» rossz táplálkozási szokások (anyatejes táplálkozás hiánya, élelmiszer-adalékok)
» lakáskörülmények (központi fűtés, páratartalom növekedése, padlószőnyeg)

Szemünk fénye
Az allergia kifejezés a szervezet bizonyos anyagokkal szembeni megváltozott vagy fokozott reakcióját jelenti. Normális esetben ugyanis a szervezetbe jutó idegen anyag immunizálódást vált ki, allergiában azonban kóros immunválasz, szenzibilizálódás alakul ki.
SZEZONÁLIS KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS: az akut formában általában valamely növény pollenje válthat ki allergiás reakciót. A tünetek perceken belül kialakulnak és viszonylag gyorsan meg is szűnnek. Ezek leginkább a viszkető érzés, a pirosság, ödéma, szemhéj és kötőhártya-duzzanat, fehéres színű, nyúlós szemváladék.
PERENNIÁLIS ALLERGIÁS KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS ezzel szemben évekig fennálló kórkép, melynek kialakulását egy tartósan jelenlévő allergén okozza (pl. háziporatka).
KERATOCONJUNCTIVITIS VERNALIS jellemzően a fiatal férfiak betegsége. Szezonális előfordulású, fő tünete az extrém viszketés, a szem sűrű váladékozása valamint a fénykerülés, fényérzékenység. Szemészeti vizsgálat során a kötőhártyán óriási, utcakövezetszerű, sűrű papillák látszanak.
ATÓPIÁS KERATOCONJUNCTIVITIS általában fiatal felnőttek betegsége, más betegséghez társul, mint például az ekcéma, asztma. Ennek jellemzője a sűrű váladék, értágulat, később extrém viszketés, fényérzékenység, szempillavesztés is kialakulhatnak. A szaruhártya is megbetegedhet, gyulladás, fekély jöhet létre.
ÓRIÁS PAPILLÁS KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS a kontaktlencse használata vagy a szemben lévő egyéb testidegen anyagok tartós viselése okozhatja. Viszketés, váladékozás itt is előfordul.

Amit ma megtehetsz
Fordulj egyből orvoshoz, amikor a tünetek megjelennek. A szemviszketés az a tünet, ami jelzi a betegséget. De a könnyezés, váladékozás, szemhéjak duzzanata is elváltozásra utalhatnak, vény nélkül vásárolható szemcsepp helyett nézesd meg szakemberrel. Az allergiavizsgálat során pedig az is kiderül, milyen anyagokra vagy érzékeny, így könnyebben tudod elkerülni.

Egy csepp odafigyelés
± A legkézenfekvőbb megoldás allergia kialakulása ellen a pollen elkerülése lenne, azonban sokaknak erre nincs lehetőségük. Amennyiben ez nem megoldható, egyéb kezelések után kell nézni.
± Allergiás szemtünetek esetében elsősorban helyi kezelés, cseppek, kenőcsök alkalmazhatók. Ezek használata egyszerű, kényelmes, hatásuk gyors és ott hat, ahol a tünetek megjelentek.
± Használhatsz nedvesítő cseppeket, műkönnyeket azért, hogy kimosd a szemedből az allergént. Ezek főként az allergia kezdeti időszakában alkalmazva segíthetnek a kellemetlen tünetek kialakulásának megakadályozásában. Ha nem elegendő a nedvesítő szemcsepp használata a tünetek enyhítésére, ne kísérletezgess tovább, hanem fordulj kezelőorvoshoz, aki célzott allergiaellenes szemcseppet rendel.

Mitől olyan hatásos?
A kezelés célja a tünetek megszüntetése. A gyógyszerek hatóanyagai a szervezet reakciójának több szintjén avatkoznak be azért, hogy a folyamat ne fejlődhessen ki. A fenti kezeléseken kívül a hiposzenzibilizálást is alkalmazzák az orvosi kezelésben, aminek során a szervezet „megszokja”az allergiát okozó anyag jelenlétét. Az allergént kis dózisban a bőr alá fecskendezik, majd adagját a terápia során fokozatosan emelik. A hiposzenzibilizálás időtartama legalább 3 év. Nem alkalmazható mindenkin, nagy körültekintést igényel, és csak orvos végezheti.

Gyógyszerek hatóanyagai
1. hízósejt stabilizátorok
2. antihisztaminok
3. érösszehúzó hatású cseppek (kombinálva antihisztaminnal)
4. szteroidok
5. nem szteroid gyulladásgátlók
6. egyebek (műkönnyek kenőcs vagy csepp formájában)

Más szisztéma
Amennyiben a helyi kezelés nem hoz eredményt, a szisztémás szerek használhatóak. Ezek szájon át szedhető tabletták, amelyeknek azonban már komolyabb mellékhatásaik is vannak. Az álmosság, lelassulás a leggyakoribb, ezért vezetéskor körültekintőnek kell lenni az alkalmazásukkal. Mellékhatásuk lehet még szédülés, ingerlékenység is. A szteroidok szedésénél azok ismert súlyos mellékhatásaival kell számolni. Szemészeti mellékhatásuk például a megemelkedett szemnyomás és a szürkehályog-képződés felgyorsítása, valamint megnő a fogékonyság fertőzéses betegségekre.

 

Alternatívák
A gyógyszereken kívül életmódbeli változásokkal, eljárásokkal is elkerülhetjük vagy csökkenthetjük az allergénnel való találkozást. Íme néhány gyakorlati tanács:
• allergiás szezonban tartózkodj minél többet zárt helyen
• ne aludj nyitott ablaknál, gépkocsiban utazz felhúzott ablakkal (pollenszűrős gépkocsik is kaphatóak már)
• pihenéshez keress magas hegyvidéket vagy tengerpartot, esetleg tervezz barlangtúrát, kerüld a rétet, erdőt
• naponta mosd át az orrjárataidat langyos vízzel
• porszívózz minden héten
• cseréld le az ágyneműdet hetente, és legalább 60 fokon mosd ki
• szüntesd meg a falakon a penészedést
• cseréld ki régi kárpitozott bútoraidat, szőnyegeidet
• kerüld a szabadtéri munkavégzést (fűnyírás, kertészkedés), szabadtéri sportolást, kirándulást
• szezon idején csak hajnalban szellőztess
• a kimosott ruhaneműt a lakásban szárítsd
• levetett napi ruházatodat ne tárold a hálószobában
• hazaérve válts ruhát és moss hajat
• ne használj ventillátort, mert felkavarja a pollent a padlóról és bútorokról

Tudtad?
Helyes táplálkozással, életmódváltással az allergiás tünetek jelentősen csökkenthetők. Próbáld ki az akupunktúra és reflexológia adta terápiás lehetőségeket, mert mellékhatások nélkül komoly eredményeket érhetsz el. Különböző pszichoterápiák is segíthetnek a testi tünetek mögött álló pszichés okok feltárásában és megoldásában.

Szöveg: Dr Ungváry Lilla, szemész