A karikás szemek mindennél beszédesebbek. Az átforgolódott éjszakák fáradttá teszik a nappalokat is. Mindenkivel előfordul, figyelj arra, hogy ne váljon „rossz szokásoddá”!

A pihentető alvás a szervezeted számára a regenerálódás és az energia-utánpótlás alapvető szükséglete. Alvásunkat azonban sok minden zavarhatja, és az ezekből fakadó tünetek, panaszok bizony nagyon sokunkat érintenek. Szinte mindannyian szembenézünk életünk során hosszabb-rövidebb ideig valamilyen típusú alvászavarral. 

 

 

 
nem tudok elaludni!
A legáltalánosabb panasz az elalvási képtelenség. Ha az ágyba is magaddal viszed az aznapi gondokat, családi és munkahelyi problémákat, akkor elalvásod könnyen kútba dől.
ROSSZ ELŐJEL Ha az elalvás során a másnapi feladatokra összpontosítasz, és a holnapi teljesítményed feltételéül szabod a most bekövetkező pihentető alvást, akkor könnyen az alvás is teljesítménnyé válik, és riasztó lesz minden egyes perc, amit még nem alvásban töltesz. Ennek a riadalma meg fog gátolni abban, hogy álomba szenderedj, és kialakul a szorongáson alapuló elalvászavar, amely aztán, ördögi körként, egyre több napodra rányomja a bélyegét.

ÁLOM.TIPP Tanuld meg a hálószoba ajtaja előtt hagyni a problémákat, és csak másnap reggel, az ébredés után kezdj az életedet érintő folyamatos és nehéz gondok megoldásán fáradozni.

Tudtad?
A szorongás okozta alvászavar élete során majdnem mindenkivel előfordul, és a tartós szorongás további káros hatásokat is eredményezhet. Kialakulhat vastagbélgyulladás, állandó hasmenés vagy gyomorfekély, de szívritmuszavarokat is okozhat.

Az ismétlődő éjjeli oxigénhiány miatt magas vérnyomás, szívritmuszavar, keringészavar alakul ki.

 horkolás, az éjszakai horror
Az egyik leggyakoribb alvászavar a horkolás, amely egy betegségnek, az alvási apnoe szindrómának lehet egyik jellemző tünete. A testpozíciótól függő, csak háton fekve kialakuló, egyenletes és alkalomszerű horkolás önmagában nem jelent problémát.
ROSSZ ELŐJEL A horkolás akkor válik betegséggé, ha az szaggatottá, hangossá válik, és megfigyelhető a horkolások közötti szünetben a beteg fuldoklása.
A tünet hátterében az alvás közben ellazult garat beszűkülése és a légvétel során történő elzáródása áll. A szaggatott horkolás oxigénhiányt idéz elő, amely a beteg szervezetében káros elváltozásokhoz vezet: a reggeli kipihentség megszűnik, kialvatlanul, fáradtan ébred. Az álmossága oly mértékig fokozódik, hogy a nappali ébrenlétet is megnyomorítja állandó és ellenállhatatlan aluszékonyság formájában.

ÁLOM.TIPP Az alvási apnoe súlyosságának megítélésére alváslaboratóriumhoz kell fordulnunk, ahol meg tudják fájdalmatlan diagnosztikai módszerekkel ítélni, hogy mennyire nagy a baj, mennyire záródik el, szűkül be a garat alvás közben. Ma már a súlyosság fokának megállapítása és a klinikai tünetek kiértékelése után hatékony terápiát tudnak biztosítani az alváslaboratórium orvosai.

Tudtad?
A horkolásból adódó, ismétlődő éjjeli oxigénhiány miatt magas vérnyomás, szívritmuszavar, keringészavar alakul ki, amelyet előbb-utóbb, szövődményként kialakulva a belgyógyászaton kezelni fognak.

zsibbasztó álom
Előfordult már veled is, hogy ágynyugalomba kerülésed pillanatában végtagjaidban – főleg a lábakban – kialakuló, igen erős, furcsa zsibbadás zavart meg?

ROSSZ ELŐJEL A kellemetlen érzés olyan erősnek bizonyul, hogy ki kell kelnünk az ágyból egy kis tornára, erőteljes mozdulatokkal megszabadulni a zsibbadástól. Sajnos visszafekve, a nyugalom újra provokálja ezeket a tüneteket, így elalvásunk hosszú órákig súlyosan nehezített. Elalvásunk után sem szűnik meg ez a kellemetlenség, és az alvó, álom közben ismétlődő lábmozgatásokkal próbál megszabadulni kínzó érzéseitől, mely tönkreteszi mély alvását. Állandó kialvatlanság és súlyos nappali aluszékonyság lesz a következmény.

ÁLOM.TIPP Ezt a betegséget nyugtalan láb szindrómának hívják, amely elsősorban aluldiagnosztizáltsága és éppen emiatt félrekezeltsége miatt súlyos problémákat okoz az ebben szenvedőknek. Keresd fel háziorvosodat, és számolj be neki az ismétlődő tüneteidről!
 
Az ébrenlét lehetőséget teremt az álomfázis megjelenésére, minden tünetével együtt a legváratlanabb helyzetekben

alvas3

 

 

 

 

 

 

 

 

egész nap csak aludnék!
Annak ellenére, hogy jól alszol, másnap rendkívüli álmosság tör rád, és képtelen vagy az alváskésztetésnek ellenállni.
ROSSZ ELŐJEL Ha a legváratlanabb helyzetekben is elalszol. Ezt a betegséget narkolepsziának hívják. Súlyos teher a narkolepsziában szenvedő életében, hogy a nappali hirtelen és gyakori álombetörései miatt élete szociálisan és egzisztenciálisan ellehetetlenül.

ÁLOM.TIPP Hátterében az álomfázisnak, ennek a speciális alvásszakasznak az ébrenlétbe történő betörése okozza a problémát. Rosszul szabályozott volta miatt az ébrenlét lehetőséget teremt az álomfázis megjelenésére, minden tünetével együtt a legváratlanabb helyzetekben. Hasonló tünetek esetén mindenképpen keress fel szakorvost, mert a gond nem fog megoldódni magától!

alvas2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRÜKKÖS ALVÁS TIPPEK
 Hálóhelyül válassz nyugalmas helyiséget! A szobában lehetőleg legyen csend és sötét, megfelelő páratartalom és hőmérséklet, mindezek a tested komfortjához alapvetően hozzátartoznak.
 Az ágyad legyen megfelelő keménységű, válassz körültekintően matracot!
 Válassz alvásidőt! Törekedj arra, hogy nagyjából egy időben aludj el mindennap, és lehetőleg ugyanabban az időszakban is ébredj.
 Ne egyed túl magadat estére! A fűszeres és nehezen emészthető, vagy óriási méretű vacsorák feleslegesen terhelik túl emésztőrendszeredet, amely igen nagy energiát igényel az alvótól. Igyál inkább lefekvés előtt stresszoldó teát.
 Próbáld gondjaidat, problémáidat a hálószobán kívül rekeszteni, és csak másnap reggel, a kipihent állapot után felvenni.
 Relaxálj, például egy jó meleg fürdő lefekvés előtt, amelyben gondosan végiglazítod az izmaidat, sokat segíthet.
 Jól bevált recept a rendszeres testmozgás, persze nem közvetlenül elalvás előtt.

Tudtad?
Enyhe nyugtató és altató szedése alkalomszerűen lehetséges, amikor a gondok feltornyosulnak. Alkalomszerűen! Ezeket a gyógyszereket ne szedd rendszeresen vagy hosszú ideig, egy hónapnál tovább semmiképpen se! Ha gondjaid nem csitulnak, akkor fordulj az alváslaboratórium orvosához, aki szakvéleményével segíti az alvászavarod megoldását.

Szöveg: dr. Szakács Zoltán, főorvos
Állami Egészségügyi Központ, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum