Bordélyházból indult és társastánccá szelídült az argentin tangó, ami nem csak a véredet forralja fel. A táncórák zsírégetésre is kiválóan alkalmasak, főleg ha pulzusodat is felpörgeti a táncpartnered!

A tangó a tizenkilencedik században született meg Argentínában, afrikai, spanyol és dél-amerikai táncokból. Kezdetben elsősorban a bordélyházakban volt divatos – a meglehetősen erotikus töltetű tánc bizony jó ideig a prostitúcióhoz társult a közfelfogásban. Csak a huszadik század elején vált társadalmilag elfogadottá, ezután azonban hamarosan világszerte ismert lett.
Tudtad?
A tangó eredetileg együttes séta a partnerrel a zenére. Sokféle tartásban lehet táncolni. Nyitott tartásnál a férfi és a nő kartávolságra vannak, zárt tartás esetén a tánc alatt végig összeér a mellkasuk. A egyik láb általában érinti a parkettet, vagy nagyon közel van hozzá, a térd és boka pedig könnyedén összezár, amikor a szabadon levő láb elhalad a másik mellett.

páros mozgás
Az edzőtermek gépei programozott izommunkát jelentenek, az aerobiktermek táncos órái pontos koreográfiát nyújtanak, a tangó mindezek keveréke, egy jó adag improvizációval. Nincs alaplépése, csak számos lépéskombinációja. A férfi minden egyes lépésnél rögtönöz, a nő pedig követi. A nő általában minden lépésnél áthelyezi a testsúlyát egyik lábáról a másikra, és csak ritkán terheli egyszerre mindkét oldalát. A tánc így lesz két ember egymásra hangolt kontaktusa, így az sem véletlen, hogy többen találnak párra a táncórákon is.

» a tartás
Minden mozgásnál elengedhetetlen a megfelelő tartás. Ahogy az aerob sportokban is megtanulsz ejtett vállakkal, egyenesen állni, úgy a tánc is a megfelelő tartással indul. Többféle tartás is lehetséges:
– a táncpartnerek állhatnak saját tengelyükön
– „A” formában egymás felé dőlve
– „V” formában (de nem csípőből) ellenkező irányba dőlve
– közeli tartásban a kapcsolat mellmagasságban van (a partnerek arca is érintkezhet) – nyitottabb tartásnál a táncosok törzse nem érintkezik, kontaktus a karokon

» a zene
Három nagy csoportra oszthatók a tangó ma játszott zenéi:
TANGÓ lehet 2/4-es, 4/4-es, 4/8-os ütemű,
MILONGA 2/4-es, jellegzetes lüktetésű
VALS pedig 3/4-es ütemű

Tudtad?
A zenék között már említett milonga és vals (keringő) táncok elnevezése a stílust is jelentik. A milonga korai, erősen hangsúlyos, a tangónál gyorsabb, páros ritmusú tánc, melyben a ritmus jelentősebb szerepet kap, mint a tangóban, a tánc szinte folyamatos, szünetek nélküli, és gyors lépések jellemzik. A vals háromnegyedes ütemű, nyugodt, folyékony, a tangónál kevesebb szünet és gyakori forgások (girók) jellemzik.

gyógyír a bajra
A társasági táncok gyógyírként hatnak a magányos lélekre, a nőiség, a nemiség fejlesztésére és az önbizalmadat is jelentősen helyrebillenthetik. A legfrissebb tangóterápiás felmérés szerint azonban a tánc az egészségmegőrzésben is hatékony, szervezeted állóképességét és koordinációs készségét ugyancsak pozitív módon fejleszti, ráadásul jó módszer lehet a Parkinson-kór kezelésében is.
MOZGÁS KÉSZSÉG Egy kutatás során hetvenöt beteget osztottak be egy tangós, egy keringős és foxtrottos, egy Taj-chit gyakorló (kínai meditatív mozgásművészet), valamint egy mozgásmentes kontrollcsoportba. Tíz hét elteltével kiderült, hogy a tangótáncosok mozgása jelentősen javult, míg a többieknél nem mutatkozott különösebb fejlődés. A kutatók a tangóban az egyensúlyérzékre gyakorolt jótékony hatást hangsúlyozzák, ami a Parkinson-kórnál különösen fontos.
EGYENSÚLYÉRZÉK A koordinációs készségek fejlődését a kutatók a partnerek testközelségében, a táncosok egymás iránti bizalmában és a kommunikációban látják. E megfigyelésükkel nem ők az elsők, egy pszichiátriai klinikán évek óta tangóznak orvosok és nővérek a skizofrén betegekkel.
KAPCSOLATTEREMTŐ KÉSZSÉG Egy doktori értekezés, ha nem nagy mintára alapozva is, de huszonkét rendszeresen tangózó pár nyálmintájának elemzéséből arra jutott, hogy ez a tánc javítja a párkapcsolatokat, más táncok viszont alig. A tangót Angliában néhány éve párterápia részeként is alkalmazzák.

táncolj alaplépésekkel!
Az argentin tangóban nincsenek előre meghatározott lépéssorok, csak sokszor használt kombinációk.
SÉTA – A pár együtt, összhangban lép.
CORRIDA – Egymást követő gyors, kis lépések ugyanabban az irányban.
KERESZT – A nő keresztezve összezárja a lábait (a jobb külső talpél a bal külső talpél mellé kerül).
SACADA – Az egyik táncos lépő lába kimozdítja a partner lépésnél szabaddá váló lábát.
GIRO – Sokszög alakban vagy körkörösen vezetett lépések akár az egyik táncos, vagy akár egy képzelt tengely körül.
BARRIDA – Az egyik táncos lábfejével hozzáér partnere súlytalan lábfejéhez, és a kontaktust folyamatosan fenntartva elsöpri azt.
VOLCADA – A táncosok fokozottan egymás felé dőlnek „A” alakban, közben díszítések és séta is lehetséges.
COLGADA – A táncosok egymással ellentétes irányba dőlnek, ezzel különböző dinamikus fordulásokat téve lehetővé.

kezdődik a táncóra!
A táncstúdiók választékában könnyen megtalálhatod a tangót. Érdemes olyan óratípust választanod, ami nemcsak a habitusodhoz áll közel, hanem a tanárod is szimpatikus. A tánctanárod személyisége éppen olyan fontos, mint az edzőtermi órákon az edződé.

teljesen kezdő
A tangó alapjainak és alaplépéseinek megismertetése/megismerése. A résztvevőknek lehetősége nyílik belekóstolni a stílus zenei világába és az alaplépéseken keresztül a ritmikájába.

középhaladó
Az alapismeretek biztos tudására építve a résztvevők összetettebb lépéskombinációkon keresztül folytatják útjukat a tangó megismerésének érdekében.

haladó
Gyakorlati tanácsok a már megismert komplex mozgások és figurák alkalmazására, amelyek bármilyen hosszú tapasztalattal rendelkező táncos számára hasznosak lehetnek.

tangó technika
A végcél a páros két tagja közötti teljes harmónia megtalálása, és a különböző technikák megismerése a tökéletes szinkron átéléséhez.

milonga felkészítő óra
Az óra anyaga lehetővé teszi, hogy a táncosok a gyakorlatban alkalmazzák az eddig megtanultakat. Az elméleti tudás mozgásművészetté válik a táncparketten. A résztvevők biztonságosabban és otthonosabban mozognak majd ezután bármelyik milonga parkettjén.

ritmusismeretek
Ezen az órán a résztvevők a tangó változatos ritmikai környezetében kalandozhatnak el az autentikus környezetből érkező argentin mesterekkel.

tangó művészeti képzés
Ezen óra tematikáját kifejezetten középhaladó és haladó táncosok számára fejlesztették ki. Lehetőség nyílik a tangó mint önkifejezési mód elsajátítására, amelyen keresztül a táncosok még jobban megismerik önmagukat és képesek kialakítani saját, egyedi stílusukat.

fitt.tipp
Válassz olyan tanárt, aki közvetlen közelről ismeri a tangót, sőt az sem baj, ha ez az élete. Tudj meg minél többet a tánciskoláról, hol tanultak, átélték-e a tangót a szülőhazájában is! Minél nagyobb a tudása és lelkesedése a tanárodnak, annál mélyebben ismerheted meg a tánc és a tangó érzéki világát.

Fotó: www.holgyvalasz.hu