Fele fiú, fele lány, ilyen egy igazi vegyes csapat. Közös cél és megosztott felelősség, így a játék is sokkal sportszerűbb. Hobbiból vagy komolyan, próbáld ki csapatban is magad!

 

csupa csapat
A korfball a világ mai napig egyetlen, valóban vegyes csapatjátéka. Több mint 100 éve találta ki egy holland testnevelő tanár, Nico Broekhuysen, azzal a céllal, hogy az iskolás fiúk-lányok együtt, egy csapatban sportolhassanak. Inspirációt svédországi útja során a helyi ringbolból merített, és mivel akkoriban igen hosszúra nyúlt a hajóút Svédországból Hollandiába, volt ideje megálmodni azt a szabályrendszert, amely főbb vonalaiban a mai napig változatlan.

csak szabályosan!
1. Kötelezően vegyes csapatok játsszák (a csapatban a nemek aránya fele-fele).
2. A testi kontaktus limitált, így nincs a pályán durvaság, a fizikai erő túlzott használata.
3. Nincs labdavezetés, a labdával legfeljebb 2 lépés tehető, így kizárt az önző játék: a csapat csak együttműködve lehet sikeres.
4. Kézilabdapálya-méretű (40×20 m-es) területen játsszák, futball-labda méretű, de annál valamivel nehezebb labdával.
5. A korfba (hollandul így hívják a kosarat) kell bejuttatni a labdát, amely egy 3,5 m magas állvány tetején helyezkedik el, mindkét térfél (majdnem) közepén. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az állvány körbejárható, így hátulról is lehet korfot szerezni.
6. Egy mérkőzés időtartama 2×30 perc,  ezalatt 15-20 korf születik csapatonként.
7. A pályán mindenkinek ki kell vennie a részét a támadásból éppúgy, mint a védekezésből, így a jó játékos sokoldalú, fizikai felkészültségét és taktikai ismereteit tekintve is.

a közös játék öröme
Mivel ez egy vegyes sport, szociális előnyei is jelentősek: a csapatban természetes a két nem közötti kommunikáció, a különbözőségek elfogadása, az egymás iránti tolerancia. A játékosnak éppen ezért ritkán okoz gondot, hogy megtalálja a hangot másokkal – és, igen: lehet, hogy pont edzésen találod meg az igazit.

Tudtad?
Nem igényel jelentős befektetést sem a játékosok, sem pedig a klubok, iskolák, csapatok részéről. 2 állvány, 1 labda és a szokásos sportruházat birtokában már indulhat is a játék. Ráadásul – mivel az állványok hordozhatók és tilos a labdavezetés – szinte bármilyen helyszínen (teremben, udvaron, a strand homokjában, de akár a Balaton vizében is) játszhatod a játékot.

egészségedre!
» Javítja az általános egészségi állapotod, növeli az erőnlétedet.
» Csökkenti a mindennapos stressz-szintedet, kikapcsol anélkül, hogy tudatában lennél hatásainak.
» Ha szabályosan játsszátok, minimális a sérülésveszély.
» A limitált fizikai kontaktus az agresszív játékot is kizárja.
» A játék dinamikája által erős zsírégető hatása van az edzéseknek (futás, iram, dinamikus irányváltások jellemzik).
» Alaposan megdolgoztatja az izomzatodat, csaknem olyan intenzitással, mint egy pörgős squash-meccs.
» A dobásoknál a törzsstabilizáló izomrendszered és a karod is dolgozik.
» Javul általa a testkoordinációd, a futásgyorsaságod, az összjátékra való képességed, a döntéshozatalod sebessége.
»Lelki egészséged a csapatjátéknak köszönhetően egészen biztosan harmóniába kerül.

v.i.t.a.min
Vegyes, mert lányoknak és fiúknak meg kell érteniük egymást, ha eredményesek szeretnének lenni.
Igazi csapatsport, mert az együttműködésre épül. Nincs labdavezetés, így felértékelődik a csapattársak közötti összjáték.
Tiszta, mert limitált a fizikai kontaktus, ezért fontosabb a fifika, a taktika, mint a nyers erő.
Adaptálható, mert szinte bárhol játszható, és a felszerelés könnyedén hordozható.
MINdenki sportja, mert kortól, nemtől függetlenül élvezetes kikapcsolódást nyújt, és egy igazi közösség tagjává tesz.

világhírű játék
A világméretű korfball sportot az International Korfball Federation, az IKF fogja össze, amelynek jelen pillanatban 57 ország a tagja. A kontinensek közül egyedül az Antarktiszon nincs jelen szervezett formában a korfball.
A sportág mindmáig szülőhazájában, Hollandiában a legnépszerűbb, ahol 100.000-nél is többen igazolt játékosai valamely klubnak. Magyarországon jelenleg 10 klubban és számos iskolában űzik ezt a sportot, a magyar felnőtt bajnokság két osztályában 15 csapat küzd az érmekért. A legutóbbi VB-n a magyar válogatott a 10. helyet szerezte meg.

hogyan kezdjem?
Budapest környékén könnyebb a dolgod, hiszen a klubok többsége itt működik. Ha viszont a környékeden nincs még klub, az sem gond: van arra lehetőség, hogy iskolák, sportklubok ingyenesen felszereléshez jussanak, ha vállalják, hogy beindítják saját területükön a korfballt.

Holló Márta műsorvezető

korfball_hollom

 

 

 

Egy jóbarátom, Nagy Bandor hívott el egy korfball edzésre. Nem tudtam elképzelni, hogyan lehetnek egyszerre férfiak-nők a pályán, hogy tudnak együtt játszani, milyen lehet egy sport, ami kicsit kosárlabda, kicsit kézilabda, és ráadásul nem számít az sem, hány évesek a játékosok. Egy gyermekotthonban tartott edzésre mentünk le a fiammal, és nagyon tetszett az a hangulat és az a csapatmunka, amit ott láttam. Én is kipróbáltam, sőt, dobtam gólt is, de hivatalos versenyben még nem vettem részt.
Ez egy olyan sport, amit baráti társaságok, fiúk és lányok együtt tudnak játszani, éppen ez ad neki egy különleges hangulatot, karaktert. Azt gondolom, hogy a sporton keresztül lehet ezeket a gyerekeket a legkönnyebben motiválni, és célokat adni nekik, amelyekért küzdhetnek, amelyeket elérhetnek. Emiatt nekem a korfball összefonódott egy jó céllal és egy segítő szándékkal, mindamellett, hogy sportként is élvezetes, szórakoztató és különleges.

Szöveg: Nagy Bandor
Fotók: Marco Spelten, www.akciokepek.hu, Holló Márta kép: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám