Bódító illatok, élénk színek, ilyen a varázslatos Kelet. Ősi tudománya, az ájurvéda élettudományában az ember ma is a világmindenség része, maga az EGÉSZség.

 

 

 

A keleti orvostudományokban nem válik külön a világról alkotott kép az embertől, az egészségtől, a gyógyítástól. Az ember a világmindenség része, szoros kölcsönhatásban él vele. Az ájurvéda teremtéselmélete egyedi megközelítést takar, párhuzamba hozható a modern világkeletkezési elmélettel. Csak amíg a tudományos elmélet teljesen materialista alapon közelít, addig az ájurvéda teremtéselmélete spirituális fogalmakkal dolgozik. A világ az abszolút tudatból mint a mindenséget betöltő „anyagból” keletkezik, amelyből az őstudat, majd a kozmikus intelligencia, az ego és az éntudat, a tudattal rendelkező ember fejlődött ki.

5 őselem
Az ájurvéda a következő őselemeket ismeri: levegő, éter (űr), tűz, víz és föld. Minden anyag két őselemből épül fel. A tulajdonságokat hordozó dósák is őselemekből épülnek fel, s ezek sajátossága határozza meg hatásukat, jellemzőiket.

dósák
A dósát a levegő, éter és tűz energiái hozzák létre: a prána, agni és az esszencia.
» a prána a légzési energia
» az agni a tűz energiája
» az esszencia a kapcsolat

gyógyító dósák
Amit a gyógyításban is felhasználunk, az őselemek által meghatározott dósák közötti kapcsolat, azok aránya.

VATA DÓSA A levegő és éter elemek határozzák meg, ezért a fő feladata a többi irányítása, a mozgás, érzékelés folyamata. Az állandó változás jellemzi, olyan, mint a szél.
PITA DÓSA A tűz és a víz elem alkotja, fő hatása az energia termelése, az emésztés, az információ feldolgozása. A menedzser dósa.
KAFA DÓSA A víz és a föld elem alkotja, ezért ez a nyugalom, a biztonság, a működőképességet fenntartó dósa.

Tudtad?
A három dósa összege mindig ugyanannyi, ezt úgy kell elképzelni, hogy az összegük 100, tehát ha valamelyik változik (növekszik), csak a többi rovására tudja megtenni. Ez egy ősi dialektikus egyensúlyi modell. Ez határozza majd meg a terápiát, de a prevenció eszközrendszerét is. Az élelmiszerek, a gyógynövények is őselemekből állnak.

terápia
A terápia azon az elven alapul, hogy a hasonló a hasonlót erősíti, az ellentétest pedig gyengíti. Tehát ha a panaszokat a kafa dósa túlsúlya okozza, akkor olyan ételt, gyógynövényt kell fogyasztanunk, alkalmaznunk, melyben magas a levegő elem aránya. Ekkor helyreáll az egyensúly. Ha gyenge a kafa dósa, akkor víz vagy föld elemet kell fogyasztanunk.

ájurvéda és/vagy orvostudomány?
Az orvostudomány fejlődését a természettudományok fejlődése teremtette meg, a modern kémia, fizika, biológia fejlődése. Ma a tudásunk fejlődését a vizsgálóeszközeink határozzák meg, azok mérési határa az ismereteink határa. Az ájurvéda az emberben, mint egészben gondolkodik, így egészíti ki az analitikus orvostudományt.

megelőző ájurvéda
Az egészség alapja a dósák velünk született egyensúlya, állapota. Ezért nagyon fontos a gyermekvállalásra felkészülni, a szülőket optimális egészségi állapotba hozni, hogy a gyermek a legoptimálisabb dósa struktúrát örökölje.
1. A szervezet működése az anyagcserén múlik. Ha az anyagcserében kisiklás történik, az méreganyag (rosszul emésztett táplálék) felszaporodásához vezet. Ez, ha gondolunk rá s panaszok esetén támogatjuk az emésztést, korrigálja magát.
JELEK: Az anyagcseretermék folyamatosan lerakódik a szervezetben, egyre erősebb jelzést adva nekünk: puffadás, émelygés, gyengeségérzés, merev ízületek, izmok, hőemelkedés, majd későbbi stádiumban, amikor ez az anyag eléri a szervcsatornát, jelennek meg a modern gyógyászat számára érzékelhető tünetek, s felállítható a diagnózis.
TIPP: Ha felismerjük ezeket a korai jeleket, sokkal korábban, s enyhébb módszerekkel (étkezés, fűszerek alkalmazása, méregtelenítés) megindulhat a gyógyítás.

2. Az anyagcserezavarhoz több út vezet. Ha az embert környezetével együtt vizsgáljuk, s nem izoláltan figyeljük, a következő hatások érik: külső hatás, amely főleg az időjárás, a környezet változása (a jövőben a klímaváltozás miatt nő a betegségokozó hatása), a belső környezet, a dósák egyensúlyzavara, valamint a pszichés hatás. Az ájurvéda már réges-régen felfedezte a pszichoszomatikus betegségeket. 
JELEK: A pszichés hatás, amely a vata dósát befolyásolja, a következő lehet: gondolat, szó és tett. Tehát a negatív gondolat, a kimondott negatív szó vagy tett egyaránt betegséget okoz. Ha félek valamitől, konfliktustól a főnökömmel, barátommal, anyósommal, már a félelem (gondolat) is betegséget okoz. Ha ez szóváltássá, netán fizikai hatássá válik, a betegségokozó hatás még erősebb lesz.
TIPP: A dósa eltolódása kihat az anyagcserére, s visszajutottunk a méreganyag felszaporodásához. Az anyagcserének három szintjét különböztetjük meg, a tápcsatornán belüli (emésztési), a szöveti (sejtmembránon keresztüli) és a kémiai emésztést, amely a molekulák lebontását jelenti. Ez ad magyarázatot a cukorbetegségre, az enzimdefektusokra egyaránt. Nem véletlen, hogy ájurvéda módszerekkel a 2. típusú diabetes is jól kezelhető.

ayurveda2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ájurvéda kezelés
ELSŐ LÉPÉS: Meghatározzuk a beteg veleszületett és jelenlegi dósa struktúráját. A klasszikus ájurvéda diagnosztika célja a dósaeltolódás milyenségének és mértékének meghatározása. Bár eddig 3 dósáról beszéltünk, minden dósa öt al-dósát tartalmaz. Ezek már a jól definiált fiziológiai hatásért felelnek. Ha ezt feltártuk (kikérdezés, pulzus, nyelv diagnosztika), először a beteg étkezését módosítjuk.

Tudtad?
Az étkezés módosításának alapja, hogy maguk az ételek is 2-2 dósából állnak. Ezeket ízeknek hívjuk. Pontosabban minden íz két dósából áll, így meghatározható, hogy milyen dósaeltolódást vagy dósára jellemző hatást, hogyan kell étkezéssel kezelni. Addig, míg az általunk használt dietoterápia valamilyen élelmi alkotórész megvonását jelenti, addig az ájurvéda tudatosan összeállított alkotórészekkel dolgozik, amelyek hatását fűszerekkel módosítja, erősíti vagy gyengíti. Ezért nagyon fontos a fűszerek alkalmazása.

MÁSODIK LÉPÉS: A felhalmozódott méreganyagok felszabadítása és eltávolítása. Ezt hívjuk pancsakarmának, s ennek egyszerűbb változatait találjuk meg a wellness olajmasszázsok és szinkronmasszázsok formájában. A masszírozás fajtájának kiválasztásában, a használt olaj összetételében a kezelni kívánt dósa a meghatározó. Az indiai gyógyászat a használt olajok, receptúrák hihetetlenül széles repertoárjával rendelkezik, hiszen ezek az olajok számtalan gyógynövény kivonatát tartalmazzák.

Tudtad?
A masszázs során speciális diétát alkalmaznak a kiürülés elősegítésére. A felszabaduló méreganyagot az alkalmazott kezelés a tápcsatorna felé továbbítja, ahonnan az különböző módszerekkel kerül eltávolításra (hánytatás, hashajtás, beöntés). A méreganyag kiürülését még gőzöléssel is támogatják, amely lehet teljes test- vagy résztestgőzölés.

HARMADIK LÉPÉS: A szervezet tisztítása után következhet egy másik terápiás kezelési lehetőség, a rászajána, amely a fiatalosságot, az egészséges megjelenést és közérzetet állítja helyre. A rászajánát fiatalító kúrának is nevezik, az anti-aging kezelés ősi megfelelője.

Tudtad?
A rászajána kezelés során az étkezéssel és gyógynövényekkel dolgoznak. A modern kutatások bizonyították ezen gyógynövények antioxidáns hatását, valamint azt is, hogy befolyásolják a DNS információit átíró enzimek működését.
élő tudomány
Az ájurvéda ma is élő tudomány, amelyet Indiában több mint 90 egyetemen – Magyarországon 2 egyetem hallgatói jutnak hozzá – oktatják, számtalan helyen kutatják Indiában és Indián kívül is. Jelenleg tárgyalás folyik az indiai kormánnyal, hogy Magyarországon jöjjön létre egy európai szintű kutató és oktató intézet.

Szöveg: Dr. Szalkai Iván