Csípős fagyok jönnek, az esti forró fürdők után kényeztesd a bőrödet is. A zord idő alaposan igénybe veszi nemcsak az arcod, de a kezed puhaságát is.

A fűtött szoba és a hideg kinti levegő közti, váltakozó magas hőmérsékleti és páratartalom-ingadozást bizony a bőrünk alaposan megérzi. Bőrünknek igen érzékeny a szabályozó rendszere, különösen az arc és a kezek védtelenek a téli hidegben. A következmény: a bőr kiszárad, berepedezik, hámlik és kellemetlenül viszket.

 

 

Tudtad?
Már 8 °C-tól lelassul a bőr védekezési mechanizmusa, mérséklődik a faggyúmirigyek működése. Mínusz hőmérsékleti tartományban a faggyútermelés teljesen leáll, így sok nedvességet veszít a bőrünk. A lipidréteg – ami normál esetben a nedvesség elpárolgásától védi meg bőrünket – vékonyabbá válik. Ez a természetes, vékony védőréteg, amely a baktériumoktól és más kórokozóktól hivatott megvédeni bőrünket, nagy igénybevételnek van kitéve.

szárító hideg
Télen a bőr lipidjeiből (faggyú, szaruzsír, verejték) kevesebb termelődik a szokásosnál, a nyáron olajosan fénylő bőr állapota rendszerint normalizálódik, a normál és szárazabb bőr pedig kiszárad, így minden típus a szokásosnál zsírosabb krémet kíván. A téli hidegtől és a széltől a telített zsírokban gazdag olajok, s viaszok képesek megvédeni a bőrt, visszaállítva a megfelelő hidrolipid réteget.

KRÉM.TIPP
éjjel Ügyelj arra, hogy az éjszakai krémed már ne akadályozza a bőr légzését, kizárólag jól felszívódó anyagokból álljon!
nappal A könnyű nyári krémek nem elég hatékonyak, hiszen a téli arcápolónak több lipidet és nedvességmegkötő anyagot, például glicerint vagy ureát kell tartalmaznia. Lehetőleg olyan nappali krémet használj, amely nem szívódik fel teljesen, hanem vékony védőréteget képez a bőrön (különösen, ha sokat tartózkodunk a szabadban).

borod2

 

 

 

 

 

 

 

hatékony hatóanyagok
A száraz, vízhiányos, érdes felületű vagy törékeny bőr speciális ápolást igényel! Nem csupán a ráncok és a redők lehetnek zavaróak, de a bőr sokkal érzékenyebbé is válik.
TENGERI SELYEM, OMEGA PLANKTON, ALGÁK hatóanyagai. A tenger gyümölcseinek felhasználásával nő a bőr nedvességtartalma, javul a kollagénszintézis, megerősödik az immunrendszer. Hatékony védelmet nyújtanak a hideg okozta irritációk ellen, mindemellett élénkítik a mikrokeringést, ezáltal javítva a bőrfunkciókat. A thalasso- és az algaterápiában használatos tengeri anyagok segítik, hogy a bőr az éjszaka folyamán gyorsabban és hatékonyabban regenerálódjon.
LIPIDEK és nedvességmegőrző anyagok erősítik a bőr hidrolipid köpenyét, valamint védekező képességét.
KAVIÁR: proteinekben, lipoproteinekben, peptidekben és létfontosságú aminosavakban gazdag, ezek felhasználása hatékony regeneráló és vitalizáló hatással bír a bőrön. A kaviárt tartalmazó arcápoló termékek megakadályozzák a barrierfunkciók zavarait, valamint a bőr túlérzékennyé válását, irritációk kialakulását.
FRISS TENGERI FORRÁSVÍZ mint hatóanyag csaknem másfélszeresére élénkíti az epidermális zsírszintézist, így erősíti a bőr barrierfunkcióit, fokozza annak nedvességtartalmát.

cserepes ajkak
Ajkaink is gyakran kiszáradnak és berepedeznek. Ennek oka az, hogy itt nem találhatóak faggyú- és verejtékmirigyek. Fontos, hogy azokat megfelelő ápoló stiftekkel kezeljük, a nedvességvesztést folyamatosan pótoljuk. A kezeken lévő bőrfelület kevésbé ellátott faggyúmiriggyel, ezáltal gyorsan kiszárad. Ha a hidrolipid réteg megsérül, a bőr felszíne gyorsan dehidratálttá válik. Amikor igénybevételnek tesszük ki, sérülhet a barrier réteg, és ekcéma, irritáció lehet az eredmény.

száraz kezek
Különösen a hideg évszakban kezeinket extra lipid védőréteggel kell folyamatosan védenünk. Ha valakinek érzékenyek a kezei, a téli időszakban tanácsos korlátozni a kézmosást és az egyéb, vízzel való érintkezést. Ajánlatos, hogy kézmosás után rendszeresen kenjük a kéz bőrét, készítsünk a mosdó mellé egy tubus kézkrémet, és használjuk is minden kézmosás után, így óvhatjuk meg a kiszáradástól.

fitt.tipp
Kádfürdő helyett válassz hideg-meleg váltófürdőt, vagy iktass be hetente egy szaunát. Ezzel is serkentheted a bőröd jobb vérellátását. Fürdőhab helyett ásványi és növényi alapú olajos fürdőhabot használj. Ezek a bőrt különböző ápoló anyagokkal és védő zsírréteggel látják el. Keress kimondottan magas zsírtartalmú testápolót, ezáltal is csökkentve az irritációt, nyugtatva a bőrt.

bőrtápláló téli étkek
Bőrünknek – mint a testünk minden sejtjének – 40 különböző mikro- és makrotáplálékra van szüksége, melyet szervezetünkbe kívülről, a napi tápanyagbevitellel viszünk be, mert azt nem tudja saját maga előállítani. Ha csak egyetlen hiányzik, vagy kevés van valamelyikből, a többi hatékonysága is korlátozott, így a bőr működése is sérül. Megfelelő táplálkozás esetén a barrierfunkció működése tökéletesebb, hiszen a bőrt a vérkeringés fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el.

– fogyassz minél több gyümölcsöt
– igyál naponta 2-3 liter folyadékot
– étrend-kiegészítők közül válassz komplex vitaminkészítményt

sí.tipp
Sok sportimádó választja télen a síelést, de amilyen csodálatos a magaslati klíma a léleknek, olyan nagy igénybevétel a bőr számára. A hegyi hideg levegő, a beltéri magasabb hőmérséklet, az UV-sugárzás többszörösen igénybe veszik a bőrt. A napsugarak visszatükröződése a havon 90%-kal emeli meg az UV-terhelést. Ha az igénybevett, őszi sápadt színt nem megfelelő módon védjük, hamar leéghet az arc bőre, és nő a bőrrák megbetegedésének veszélye. Ne feledd a napos teraszon sem bekenni az orrodat, a homlokod, sőt a füleidet is!

Szöveg: Dr. Varju Gábor, bőrgyógyász, kozmetológus főorvos