Gyomorszorító problémáidra megoldásokat találhatsz cikksorozatunkban. A testi-lelki egészséged megőrzéséhez olvasd el szakértőink tanácsait. Próbáld ki az étrendi- , pszichológiai-, kineziológiai-,  szakorvosi ajánlásokat, és iktass be egy hasra ható jógát is!

A kellemetlen tünetek már reggel kezdődnek, és estére sem vagy jobban. Az emésztési problémák komoly gondot okozhatnak, ha homokba dugod a fejed!

 

 

Az emésztés sokkal kevésbé misztikus, mint ahogy a középiskolás biológiai tankönyv alapján gondolnád. Az ételt a gyomorba jutva a sósavtartalmú gyomornedv, fertőtlenítő hatásával készíti elő a vékonybélbe jutáshoz.

felfedező körút
Nézzük végig a tápcsatornát! Az emésztés előszobája – a gyomor – egyben lassan adagoló tárolószerv is, amely hormonális jeleket kap a vékonybél távolabbi részeitől, hogy a lejjebb zajló emésztési (és felszívódási) folyamatok hol tartanak. A gyomor kimenetét szabályozó záróizom akkor lazul el és enged új adag táplálékot, ha az emésztettség megfelelő.

szorult helyzetben
3 tünet
1. korai teltség
Akkor fordulhat elő, amikor az emésztés lassabb, s emiatt a gyomorürülés is lassul. A telt gyomrot pedig csak egy pontig tudjuk tovább tölteni felülről, ha nincs megfelelő gyomormozgás, akkor hányinger és teltség lép fel.

2. puffadás
Akkor fordulható elő, amikor az emésztetlen tápanyagok bacikkal találkoznak, ennek eredményeként hidrogén és metán, valamint egyéb színes-szagos gázok termelődnek. A puffadás alapvetően mindig két dologra vezethető vissza. Vagy bacik jutnak a vékonybélbe, ahova nem valók, és az itt normálisan jelen lévő emésztetlen tápanyagok fertőzésében vesznek részt, vagy a vastagbélbe jut valami emésztetlen táplálék. Előidézheti enzimek hiánya (pl. tejcukor-érzékenység), vagy felszívódási felület károsodása (pl. fertőzés), esetleg túl gyors bélmozgások vezetnek ide (pl. stressz egy vizsga előtt).

3. székrekedés
Ha a belek mozgása szabályos és egyirányú, akkor az öntisztulás optimális, és van rendszeres széklet. Ugye ismerős szituáció, én sehol máshol nem, csak otthon!? A baj ott kezdődik, mikor visszatartod a szükségleted. Ugyanis az egyirányú féregszerű mozgás, ahogy a belek továbbítani tudják a táplálékot, ilyenkor megfordul és oda-vissza irányú lesz. A vastagbélben sokkal több víz szívódik vissza a hosszabb idő alatt, és közben a bacik sem távoznak. A visszaúton a vékonybél felé is kis mennyiségben fel tudnak jutni, ahol pedig kifejezetten ideális táptalajt találnak. A többi ismerős: a bacik gázokat termelnek és felfújnak, mint egy kukaclufit a vásárban.

Ha a belek mozgása szabályos és egyirányú, akkor az öntisztulás optimális, és van rendszeres széklet.

a gasztroenterológus jó tanácsai
 Fogyassz rostdús táplálékokat, ami a természetes tisztulást segíti, még akkor is, ha ez átmenetileg ronthatja a tüneteket.
 Mozogj rendszeresen, ez a belek mozgását is segíti!
 Ne tartsd vissza a székletingereket, a legjobb, ha ezt reggeli után, otthon intézed.
 Segíthet esetenként egy végbélbe helyezett kúp által kiváltott tisztító reflex is.
 Bánj óvatosan a teákkal és táplálékkiegészítőkkel, sok kellemetlenséget okozhatnak!
 Orvostól kérj személyre szabott, szakszerű tanácsot!

Szöveg: dr. Schwab Richard, gasztroenterológus