Beszédesen kifejező, mikor azt mondod, nem tudod lenyelni a sérelmeket, vagy hányingered van a történtektől. Emészd meg a problémáidat, hogy ne az egészséged lássa kárát!

Első meghatározó szeretetélményünk a csecsemőkori szopás, az édesanyával való meghitt, intim együttlét. A szeretetéhség egész életünk során továbbkísér minket.
Érzelmeink, pszichés állapotunk és testünk között szoros a kapcsolat. Betegség, testi tünetek esetén gondolj arra, hogy ezek keletkezésében, fennmaradásában és a gyógyulásban érzelmi okok, konfliktusok és a tartós stressz szerepet játszhatnak. Fogadd el a pszichés ok lehetőségét!

Ne menj el mellette!
Az emésztőszervi tünetek (hányinger, gyomorfájdalom, székrekedés, hasmenés) mögött szervi betegségeken kívül lelki folyamatok is állhatnak.

mi bajod lehet?
Az orvosi szakvizsgálatok nem mutattak ki szervi eltérést (szerencsére), stresszelsz és testi panaszaid ismétlődnek, elképzelhető, hogy a pszichéd is felelős a kellemetlen tünetekért. Bizonytalan hasi tünetek (puffadás, teltségérzés, hasi fájdalom) tartósan rossz hangulattal vagy szorongással, nyugtalansággal társulva megoldásra várnak. 

Teszteld magad!
± Reggel a gyomrod görcsbe rándul. – Mi a baj a munkahelyeden?
± Sok a savad, ég a gyomrod. – Kire vagy dühös, vagy magad marcangolod?
± Hányingered van. – Valamit tudattalanul elutasítasz?
± Állandó székrekedésed van helyes diéta ellenére. – Nem tudsz már több áldozatot hozni?
± Hasi fájdalmaid vannak, különleges ok nélkül, váltakozva fordul elő hasmenés és székrekedés. – Régóta nem tudsz feldolgozni valamilyen problémát, élethelyzetet?

kutasd az okát!
Bár a fent felsorolt, ún. funkcionális tüneteknek nem feltétlenül van sajátos vagy szimbolikus jelentése – lehet, hogy „csak” a megzavart funkció következményei. Érdemes egy pillanatra megállni a rohanásban, és végiggondolni helyzetünket, céljainkat esetleg titkos vágyainkat, szorongásainkat. Étkezési, emésztőszervi panaszok mögött a leggyakrabban szeretet és elfogadás utáni vágy áll. Érdemes szakembert felkeresni!

Bizonytalan hasi tünetek tartósan rossz hangulattal vagy szorongással társulva megoldásra várnak 

működészavar vagy már betegség?
Az ún. pszichoszomatikus betegségek esetén nehezebb a helyzet. Ez esetben nemcsak működészavar áll fenn, hanem a tünetek hátterében kimutatható szervi elváltozások állnak. Ilyen betegség a gyomorfekély és a colitis ulcerosa. Jelenlegi tudásunk szerint az örökletesség, vagy bizonyos kórokozók szerepe mellett kiváltó tényező egy tartós vagy jelentős konfliktus. Az „elsődleges válasz” maga a betegség, szervi elváltozások, a lelki tünetek csak később jelentkeznek. Sok esetben a betegség fennmaradásában a személyiségfejlődés elakadásai, esetleg felbomlott családi egyensúly is szerepet játszik.

hol kezdjed?
Hosszabb ideig fennálló emésztőszervi panaszokkal fordulj a családorvoshoz, aki ha szükséges, gasztroenterológushoz irányít kivizsgálásra. Kérj életvezetési és diétás tanácsokat tőle vagy a dietetikustól. Őszintén tárd fel az orvosnak a tünetek hátterében megbúvó pszichés problémáidat, szükséged lehet pszichiáter vagy pszichológus segítségére.

Fordulj orvoshoz!
 ha a hányás és/vagy hasmenés lázzal jár
 véres vagy nyákos hasmenés esetén
 erős fájdalom vagy hasi görcs esetén
 ha a hasmenés 1 hétnél hosszabb ideig áll fenn
 hasmenés-székrekedés váltakozásakor

gyógyulás útjai
– Relaxációs technikák, autogén tréning – segít a vegetatív idegrendszer egyensúlyának helyreállításában.
– Viselkedésterápia – alkalmazkodó képességed, önérvényesítésed fejlődik.
– Kognitív terápiák – segítik megérteni a benned zajló pszichés folyamatokat.
– A terápia lehet egyéni, család- vagy csoportterápia.

A panaszok megszüntetéséhez fontos a holisztikus szemlélet: az esetleges gyógyszeres kezeléshez társuljon pszichoterápia, a legfontosabb azonban az életmód-változtatás. Válassz olyan szakembert, aki elfogadja testi-lelki panaszaidat, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom légköre kapcsolatotokban. Tudd, a Te helyzeted nem egyedi!

Szöveg: Dr. Békésy Mariann pszichiáter, ideggyógyász