A fitnesztermed is lehet egy baciluscsatatér, ami megtorpedózhatja a célkitűzéseidet. Kövesd immunerősítő tippjeinket, és elkerülheted a betegségeket egész évben.

Megköszönheted a sportcipőidnek, hogy náthamentesen tartanak, míg a lustább barátaid már nem tudják, mibe fojtsák tüsszögésüket. A legújabb kutatások szerint, akik rendszeresen megizzadnak a sportolás során, 23%-kal jobb esélyük van arra, hogy ne fázzanak meg. Hogy miért is? A rendszeres edzés nemcsak a testedet erősíti, de az immunrendszeredet is. De még ha erős, egészséges kardióőrült is vagy, a vírusok és bacilusok ezrei állnak lesben futógépeken, öltözőtermi padokon, és még ki tudja hol, csak hogy téged parkolópályára küldjenek. Íme, néhány tipp, miként védd ki a legfertőzőbb helyzeteket.

 

 

 „Többet prüszköl, mint izzad.”
BIOLÓGIAI HADVISELÉS Az edzőterem tele van emberekkel, no és persze bacikkal. Hogy több esélyed legyen náthamentesnek maradni, hordjál magaddal fertőtlenítő kendőt a táskádban, amivel letörölheted a gépeket, mielőtt hozzáfognál a használatukhoz. A termekben lévő fertőtlenítő spray nem mindig jelent teljes biztonságot! Előfordulhat, hogy nem elég koncentráltak ahhoz, hogy az összes baktériumot elpusztítsák, arról nem is beszélve, hogy a spriccelő doboza hemzseg a kórokozóktól.
BACI .TIPP Ami pedig a tüsszögő futótársat illeti, próbálj meg felajánlani neki egy zsebkendőt, vagy óvatosan kérdezd meg: „Minden rendben van?” Utána pedig finoman küldd haza gyógyulni! 

Judit története
Fitnesz edzőként mindennap olyan emberekkel dolgozom, akik arra vágynak, hogy egész életükben fittek és egészségesek maradjanak. A fitnesz láz azonban furcsa veszélyeket rejthet magában. A mozgás okozta energia és adrenalin könnyen függővé tehet – amiről egy-egy edzés kihagyásának erejéig is nehéz lemondani –, még akkor is, mikor a tested jelez, hogy az ágyban lenne a helyed.
A hideg idő beálltával megszaporodott a tüsszögő, orrfújós vendégeim száma, és 1 óra összezárva a teremben épp elég ahhoz, hogy mindannyian beszippantsuk a bacilusokat. Óra alatt gyakran lépek a lányok mellé, igazítani a tartásukon, vagy segíteni egy feladat pontos kivitelezését. Ezalatt egykönnyen belélegzem az orromon és a számon keresztül a baktériumokat. Először igyekeztem nem tudomást venni az állapotomról, másnap is edzést tartottam, és estére már lázasan értem haza. A hét további részére helyettesítést kellett kérnem, mert a szabály edzőkre és vendégekre egyaránt vonatkozik: ha beteg vagy, feküdd ki otthon, és ne fertőzd meg a többieket!

 „Káros a szauna edzés után?”
BIOLÓGIAI HADVISELÉS Nem valószínű, hogy káros, sőt, az izzadás még meg is védhet. Egy felmérés szerint, a heti kétszeri szaunahasználat felére csökkentheti a megbetegedések számát. A hideg-meleg ingadozásnak kitettség fokozza az immunrendszer működését.
BACI.TIPP Ne hagyd figyelmen kívül azokat a tárgyakat, amiket az emberek gyakran megfognak a szaunában vagy öltözőben (kilincs, hajszárító, kapcsoló), ahol a vírusok és bacilusok 24–48 óráig megmaradhatnak. Moss kezet legalább 15–20 másodpercig, vagy használj kézfertőtlenítő szert, miután megérintetted, és mielőtt hozzányúlnál a szemedhez vagy orrodhoz.

„Szipog és krákog a repülőn.”
BIOLÓGIAI HADVISELÉS Ha legközelebb is a szipogó zónába kapsz helyet, állítsd be a szellőződet stratégiai pontossággal. A legjobb módja ennek, egy köhögős vagy tüsszögő szomszédnál, ha az arcod elé irányítod a szellőzőt, így el tudod fújatni az összes olyan cseppet, ami vírusokat tartalmazhat.
BACI.TIPP Vigyél a kézitáskádban sós orrsprayt, és félóránként szippants bele jó mélyeket, nehogy az orrnyálkahártyád kiszáradjon. Az alacsony páratartalom 20%-kal növeli a megfázás esélyét a repülőn utazva, az autó-, busz- és vonatutakhoz képest.

„A pénz koszos?”
BIOLÓGIAI HADVISELÉS Amikor kutatók bankjegyeket gyűjtöttek össze vizsgálat céljára, azt találták, hogy 94%-uk potenciálisan ártalmas mikrobákkal van fertőzve. Azt tanácsoljuk, ha papírpénzt kell kezelned, moss azonnal kezet legalább 62%-os alkoholtartalmú fertőtlenítővel. Az aprópénzzel könnyebb a helyzet, mert a benne lévő fém megakadályozza, hogy a felületén vírusok és baktériumok telepedjenek meg.
BACI.TIPP Ha tél van, húzz kesztyűt, és fogd meg azzal a visszajárót, úgy is kifele igyekeztél már. Bankkártyás fizetésnél ne használd a kikészített tollat, mert nemcsak a pénztárosnő, de az előtted ott járt összes vásárló bacija rátelepedett.

szakértői tanácsok
Bánj a bacikkal tiszta kézzel! Íme, pár javaslat konkrét helyzetekre!
» „Ha el lehet kerülni, a kézfogás helyett én a legtöbbször csak megveregetem az illető vállát, vagy gyengéden megszorítom az alkarját üdvözlésképpen.”
» „Hosszú ujjú pamut pólót viselek, és ha meg kell vakarnom az orrom, csak lehúzom a póló ujját a kezemre”.
» „Az öklömet használom, ha meg kell nyomni a lift gombját vagy kinyitni az ajtókat. Így kevesebb az esélye annak, hogy baktériumokkal fertőződöm, ha hozzányúlok a szememhez vagy orromhoz.”
» „Visszatartom a levegőt, ha valaki pont mellettem tüsszent vagy köhög.”
» „A kézitáskák, retikülök rengeteg vírust és baktériumot gyűjtenek össze, ezért a vendégeimet meg szoktam kérni arra, hogy hagyják kint az előszobában.”

3 tévhit!
ne tüsszents rá!

1. TÉVHIT: Ha a nátha több mint egy hétig tart, bakteriális fertőzésről beszélünk, antibiotikum adása szükséges.
RIDEG VALÓSÁG: A nátha eltarthat akár három hétig is, és az antibiotikum nem biztos, hogy hatással van arra a több mint 200 vírusra, ami előidézhette.

2. TÉVHIT: Ha nátháról van szó; C a szupervitamin.
RIDEG VALÓSÁG: A kutatások a C-vitaminról nem teljesen meggyőzőek. Valójában a D-vitamin az, ami felveszi a harcot a kórokozókkal. Egy felmérés szerint azoknak, akinek a legmagasabb volt a D-vitamin-szintjük, kevesebbszer fáztak meg.

3. TÉVHIT: Semmit sem tudsz tenni, ha az influenza ledöntött a lábadról.
RIDEG VALÓSÁG: Abban az esetben, ha kevesebb, mint 48 órája vagy beteg, kérj az orvosodtól vírusellenes gyógyszert. Megrövidítheti néhány nappal a gyógyulási időszakot.

Szöveg: Jandrasics Borbála