Jó tanácsból akad épp elég, főleg ha párkapcsolatról van szó. Nagyon sok tanító, mester kijelöl neked egy utat – kövesd Krisztust, Buddhát, Mohamedet, őt magát vagy a pszichológiát. Ám ez nem minden esetben oldja meg a te egyszeri és megismételhetetlen életed zűrjeit. Mindenkit hallgass meg, aztán kövesd a saját utad!

 

tűz és víz
Ne várd, hogy valami olyasmit olvasol majd, amitől egy csapásra megváltozik az életed – mert nem fog. Csak gondold végig. Férfi és nő párkapcsolata ingoványos terület.
A párkapcsolat általában egy férfi és egy nő kapcsolata. Csak az ellentét az, ami valódi kapcsolatot hozhat létre két ember között. A hasonlóság még a barátságban sem működik igazán. Nagyon sokan hiszik, hogy akkor lesznek barátok vagy éppen szerelmesek, akkor lesz jó a párkapcsolatuk, ha a két fél eléggé hasonlít egymásra. Ez nem igaz!
A tűz meg a víz együtt – nehéz leosztás. Ennek ellenére a párkapcsolat intézménye mint olyan, tökéletes találmány arra, hogy az egyének fejlődjenek, többé tehessék magukat, mint amik. Ugyanis pontosan azáltal, hogy van az életemben valaki, aki több vagy éppen más, mint én, azáltal lehetek én is több és más.

Figyeld csak meg!
A másikban igazán szeretni a különbözőségét tudod. Ami a másikban hozzád hasonlít, azt legfeljebb kedveled. Tehát alapvetően két ellentétes pólus az, ami létrehoz egy kapcsolatot. A barátságban is fejleszti egymást két ember, de a párkapcsolatban olyan erők és elvárások is érvényesülnek, amelyek alapvetően megváltoztathatnak bennünket.

szex és szerelem
Főleg a férfiak mondják, hogy szexelni párkapcsolat nélkül is lehet. Ez így van, sőt gyakran egyszerűbb és jobb is. Viszont a tartós párkapcsolat lelki mélysége, a másik emberre fordított idő, azok az együtt megélt, olykor boldog, olykor viharos periódusok, az a meghittség, amikor tudod, hogy a másik ember mire gondol, mit érez, amikor a légzését is ismered már – mindez olyan szellemi mélységet ad a szexualitásnak, amit a futó kalandok nem adhatnak meg.

Tudtad?
Az emberi agynak szüksége van időre, az elménk ok-okozatban, lépésekben gondolkodik. Évek kellenek ahhoz, hogy egy másik embert mélyebben megismerj. A tartós párkapcsolatban olyan élményeket élhetsz meg az öntudatlanságban, az orgazmusban, vagy éppen egy kellemes, mély simogatásban, amiket egy futó kalandban soha.

párkapcsolat vagy pár kapcsolat?
AKAROD? A párkapcsolat a legtöbb ember számára alapvetően megélhetetlen, pont azért, mert különbözőek vagyunk. A legtöbb ember, amikor párban él, hazudik önmagának, és a másik embernek is. Magunknak zsigerből hazudunk, mert ez a túlélésünk záloga, a másik embernek pedig azért, mert úgy egy fokkal könnyebb együtt lenni. A párkapcsolat azonban – általában – éppen azért nem működik, mert túl sok a hazugság benne. Már az ismerkedéskor hazudunk, amikor a randira fölveszünk egy szebb ruhát, mint amit hétköznap viselünk.

NEM AKAROD? Az emberek jelentős része a lelke mélyén nem akar párban élni, csak nem tud jobbat. Bizony így van, csak ezt nem merjük elfogadni. Az ember célja ugyanis az, hogy az élet minden területén fejlődjön. Nem fogadjuk el, hogy az életünk csak annyi, mint amennyit aktuálisan tapasztalunk, mindig többet akarunk. Egyetlen témánál, a párkapcsolatnál vagyunk úgy bezárva, hogy csak azt a sémát fogadjuk el lehetőségnek, amit apáink, nagyapáink megéltek, vagy amit a könyvekben, magazinokban olvashatunk. Az élet minden területén megéljük a változást, egyedül a párkapcsolat formáját akarjuk állandóságba fagyasztani.

van megoldás?
IGEN: Ha szeretnéd jobbá tenni a párkapcsolatodat, akkor ne a kapcsolattal és ne a másik emberrel foglalkozz, hanem saját magaddal! Változz Te, saját magad!
NEM: Ha szeretnél több örömet csalni a párod és a gyermekeid arcára, ne velük kezdd a változást, ne őket neveld.
IGEN: Amikor már önmagad rendben van, boldogan létezel a saját életedben, elkezdhetsz a párkapcsolatodon gondolkodni. A párkapcsolatban ugyanis nincsen semmi más, csak amit ti ketten belevisztek! Csak az van benne, ami a hátizsákotokból belekerül.
NEM: Könnyű az anyósra fogni, könnyű a másiknak a gyerekkorát szidni, könnyű a korábbi szeretőket, férjeket, feleségeket felhozni, mindig másra kenni a felelősséget. De most akár boldog, akár boldogtalan vagy, az annak köszönhető, amit te és a párod belevittetek a kapcsolatba.

a férfi
A férfi alapvetően jól összerakott biológiai lény. Vannak jó tulajdonságai: erős, agyoncsapja a pókot, megszereli a mosógépet, beüti a szöget a falba, támogatja a gyereket, keresi a pénzt, húzza az igát. A férfienergia valójában nem más, mint nyers teremtőerő.

boldogsag2

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyeld csak meg!
» A férfiak általában arra vágynak, hogy felfedezzék a világot, és a meglévő dolgokat megváltoztassák. Az élet azon területein, ahol nyers erőre van szükség, főleg a férfiak domborítanak.
» A párkapcsolat szempontjából nézve a férfi az, aki valamiféle létbiztonságot sugároz magából.
» Az ideális férfi adja magát, felemel, óv, véd és szeret.
» A hosszú távú párkapcsolatban – általában – a férfi a gyenge láncszem. A teremtés koronájának az időérzékelése más, mint a nőé. Nem véletlen, hogy a férfi jobban gondolkodik hosszú távra előre.
» A legtöbb férfi hamarabb megél bizonyos dolgokat, amelyekhez a nőnek több idő kell. Más módon és mélységben, mint a lányok.
» Az esetek 75%-ában a férfi az, aki előbb megunja a másikat, előbb telítődik a párja testével. Ezért hajlamosabb arra, hogy ne csak a feleségéhez menjen esténként.
» A férfi mondja ki gyakrabban, hogy vége, és ő menekül el gyakrabban szó nélkül a kapcsolatból.
» Egy férfinak nagyon sok helyen kell helytállnia. Este fáradtan megy haza, és hamar úgy érzi, hogy már otthon is teljesítenie kell.
» A legtöbb férfi ma gyakrabban hazudik, gyakrabban menekül saját maga és a másik ember elől.
» A legtöbb fiút arra szocializálják, hogy neki nyernie kell, csak akkor lesz férfi, ha magasan a többiek fölé emelkedik. Ezt a feszültséget nem mindenki tudja feldolgozni, és mindez előbb-utóbb rámegy a férfiasságára.

» A férfiak általában ritkábban hisztiznek, mint a nők, de ha mégis, akkor aztán nagyon, mert nehezebben tudják kezelni az érzelmeiket.

tanulság?
Ha a megfelelő pillanatban képes vagy arra, hogy alázatos legyél – és elsősorban nem a férfival, hanem a kapcsolatotokkal szemben! –, akkor ettől a párod szárnyakat kap, és újabb magasságba tudja vinni kettőtök kapcsolatát. Fontos, hogy tudd, a megalázkodás és az alázat nem ugyanaz, mert míg az előbbi tönkretesz, az utóbbi felemel.

a nő
A nő az, aki a kapcsolatban általában motorként működik. Aki elindítja a folyamatokat. Aki lágyan, befogadóan szeret. Aki az anyai öleléstől kezdve az érzéki, szerelmes ölelésig bezárólag nagyon sokat tud adni. A nő rendkívül színesen, érzelmesen látja a világot, olykor már idegesítő mértékben is. A nő az, aki új impulzusokat ad, aki teljesen más szemszögből tárja a férfi elé a dolgokat. A nő az, aki helytáll, amikor a férfiak megfáradnak – nem véletlen a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll.

Figyeld csak meg?
» Rengeteg nő él mostanában egyedül. Egyre többen nem találnak maguknak párt. A női egyenjogúsággal megjelent az egyenjogúságnak álcázott ostobaság is, amikor egy nő azt hiszi, hogy az egyenjogúság egyenlő a férfiak majmolásával.
» A női szexualitás férfiszemszögből ugyancsak bonyolult. Sok nőnek gondja van a szexualitással, és nem tudja megélni az orgazmust. Ez nem véletlen, hiszen a nőkbe a szexualitással kapcsolatban a mai napig is gátlásosságot nevelnek.
» A nőket megváltoztatni nem lehet. A nők túlságosan színesek, túlságosan az érzelmeik után mennek ahhoz, hogy logikus, racionális érvekkel irányítsd őket.
» Nem célravezető porig aláznod magad, csak nehogy elhagyjon a másik, de az sem jó, ha csak a te törvényeid szerint mehetnek a dolgok.

Tudtad?
A legtöbb ember egy életen át hiába vágyik a szeretetre meg a szerelemre, mégsem tudja ezeket megélni, vagy csak nagyon-nagyon ritkán. Ha neked megadatott, s csupán néhány butaság miatt nem működik tökéletesen, akkor ne dobd ki a szemétbe, hanem dolgozz rajta! Becsüld meg azt, ha valakit tudsz szeretni.

dönts tudatosan!
A párkapcsolat nagyon jó találmány, az élet jelentős találmánya, de nem az egyetlen lehetőség az életre. Neked kell eldöntened, valóban vágysz-e arra, hogy legyen melletted valaki, vagy sem. A legtöbb ember ugyanis csak azért akar maga mellé valakit, mert egyedül nem boldog. Ha viszont csak azért akarsz társat, hogy ő tegyen boldoggá – és az emberek jelentős része így gondolkodik –, akkor a párkapcsolatod sosem fog működni.

3 aranyszabály
1. Aki valóban párkapcsolatban akar élni, az ne erőltesse a keresést, és ha már megvan, ne erőltesse a fenntartást! Nem árt észben tartani, hogy az emberek jelentős része nehezen viseli a korlátokat, nehezen viseli a ketrecet.
2. Éppen ezért ne csak a saját szabályaink szerint képzeljük el azt, hogy miként működhet egy kapcsolat, hanem hagyjuk, hogy a másik szabályai is érvényesüljenek. Ha időnként meg tudod szegni a saját elveidet, és hagyod, hogy a kapcsolatod abban az irányban változzon, amerre azt az idő és a partnered változtatják, akkor van esély arra, hogy az hosszú távon is működjön és mindenkinek boldogságot hozzon.
3. Mindaddig, amíg egyénként túl sok sérülést, gátlást hordozol, amíg görcsösen vágysz arra, hogy legyen párod, addig a párkapcsolatod halálra van ítélve – egyszerűen azért, mert nem tudsz mást belevinni, csak a szenvedést. A túl sok szenvedés mindenkit felőröl. Tehát biztosra veheted, hogy amíg nem érzed magad elég jól a bőrödben, addig nem lesz működő párkapcsolatod.

Gondold csak végig!
Megfigyelhető, hogy aki boldogtalan, és tudatosan boldog akar lenni, az soha nem lesz az. Hogyan is lehetne? Gondold végig! A valódi ember ugyanis nem azt keresi, ami nincs, hanem azzal foglalkozik, ami van. Ha valóban változtatni akarsz, akkor mindig azzal foglalkozz, amid van. Ha boldogtalan vagy, ne merülj bele még jobban, mert elveszhetsz benne. De ha intenzíven figyelsz arra, ami éppen történik, előbb-utóbb rádöbbensz, hogy te, aki szenvedsz, és te, aki figyeled a szenvedőt, különállóak vagytok. Egyszerűen csak éld az életed!