Kóros vagy káros?
„Köszönöm – ebből – nem kérek!” Ne utasítsd el az ételt csak azért, mert félsz az elhízástól! Az anorexia olyan betegség, ami nem csak a zsírpárnákat emészti fel! Figyeld a környezetedben is az árulkodó jeleket!
Az uniós országokban élőknek csupán 39%-a elégedett a testével, nem csoda tehát, ha a vonzó külsőért folytatott harcban egyre változatosabb eszközöket használunk. Reneszánszát élik az elválasztó diéták, léböjt kúrák, ütemezett és kemény edzéstervek, fogyasztókapszulák, különféle kozmetikumok. Egyre gyakrabban hallunk sebészeti vagy nem sebészeti esztétikai beavatkozásokról, destruktív edzéstechnikákról vagy akár az evészavaros tünetek jelenlétéről. Ez utóbbihoz soroljuk az anorexia nervosát, a bulimia nervosát, de az obezitást is, a kóros elhízást. De vajon mi készteti az embereket arra, hogy extrém mértékben megtagadják maguktól az ételt, vagy meghökkentő módon távolítsák el azt magukból?

 

3W – white western women
Az anorexia nervosát és a bulimia nervosát korábban a „3W” betegségeinek tartották, mára kiderült, hogy kortól, nemtől, etnikai hovatartozástól és kultúrától függetlenül univerzálisan jelen vannak. A bulimia gyakorisága ugyan csökkent, de az anorexiával együtt még mindig jellegzetesen női betegségnek számítanak, mivel 10–50-szer gyakoribbak a gyengébbik nem
körében. Együttes előfordulásuk fiatal nőknél 1–4%. Nem elhanyagolható, hiszen a vizsgálatok szerint az anorexiás betegek halálozási aránya 8–20%.

Árulkodó jel!
Az evészavaros betegek körében az anorexiás betegek személyisége általában dacos, visszahúzódó; jellemző a teljesítményorientáció, a tökéletességre való törekvés és a kényszeresség. Az anorexiások nem ismerik el, hogy betegek, ezért a gyógyulás folyamata is hosszabb, nehézkesebb. Ezzel ellentétben a bulimiás betegekben tudatosul, hogy fennáll valamilyen kóros állapot a működésükben, azonban nem tudják kontrollálni tüneteiket (pl. a falásrohamok esetében).

hizlal? nem kérem!
Az elhízástól való félelem miatt az anorexia nervosában szenvedő betegek elutasítják az ételt, vagy étkezéskor csak extrém kis mennyiségeket fogyasztanak. Az irreális „kövérségben” mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elérjék az ideálisnak tartott testtömeget. Diétás receptek, tápanyagtáblázatok, edzéstervek megrögzött tanulmányozói lesznek. Alapvetően sok időt és energiát fordítanak arra, hogy megtalálják azt a vékony határt az ételek mennyiségét illetően, amivel még épp talpon tudnak maradni.

Árulkodó jel!
Az evészavarok körében megjelenik az úgynevezett egészségesétel-függőség is, amit a szakemberek ortorexia nervosaként emlegetnek. Általában reform- vagy bioételeket, zöldségeket esznek, ahol megjelenik az ételek tápanyagtartalmának kényszeres keresése, számolása. Ez jelentheti azt, hogy akár csak 6 szem zöldborsó kerül a tányérra, 10 szem rizzsel.

kóros következmények
A nagyon kis mennyiségű energiabevitel nemcsak mennyiségi éhezést vált ki a testben, hanem minőségit is. Az éhezés e típusa azt jelenti, hogy a létfontosságú tápanyagokból – vitaminokból, ásványi anyagokból, zsírsavakból, fehérjékből és szénhidrátokból – nem jut olyan mértékben és arányban a szervezetbe, amennyire szükség volna.

Tudtad?
Az anorexiás betegek étvágya csak ritkán tudja megközelíteni egészséges társaikét, és az optimális testtömeget nem érik el, a testtömegindexük 18 alatt van, holott a normál tartomány 20-25 közé esik. Ezért a kis mennyiségű, gyakori étkezéseket egy komplex pszichoterápia részeként jobban tolerálják.

Árulkodó jel!
Számos hiánybetegséget okozhat a nem megfelelő energiabevitel, de a menstruáció elmaradása is az elégtelen zsírsavbevitel következménye. A hosszan tartó éhezés a szervezetben visszafordíthatatlan károsodásokat is kiválthat, a fiatalkorban elszenvedett hiányok pedig nehezen behozhatóak a későbbiek folyamán.

anorexia2

 

 

 

 

 

 

 

 tálalj okosan!
Többféle eljárással lehet növelni az ételek tápanyagtartalmát (elsősorban energia- és fehérjetartalmát), ilyen módszer pl. a por alapú tápszerek hozzákeverése. Tápanyagdúsításra alkalmas: a tejpor, a tejszín, a tojás, a túró. Fontos, hogy az étel ne tűnjön soknak, ezért a tálaláskor figyelni kell arra, hogy az étel legyen összehúzva, így kevesebbnek látszik. Az étrend-kiegészítők önmagukban meg segítenek, mindenképp szakorvos és dietetikus felügyelete mellett ajánlott!

hangulatjavító
Az anorexia, bulimia és a kóros elhízás hátterében ugyanaz a tünet figyelhető meg: a testképzavar jelenléte. A betegek a valóságtól eltérő mértékűnek észlelik a testüket és annak határait. Ez kihat a hangulatukra, a viselkedésükre, és önképük alakulására is, ami ezekben az esetekben együtt jár a negatív önértékeléssel, a szorongás érzésével, az anorexiásoknál pedig a test tárgyként kezelésével.

anorexia_baucsek

 

 

 

 

 

  

Baucsek Norbi (aerobik oktató) tippje
Anorexiás betegeknek egyáltalán nem javasolt a megerőltető mozgás; sem a fitnesztermi edzés, sem az aerobik órák. Az izomzatuk a mozgás hiánya miatt sajnos nincs hozzá megfelelő állapotban. A kötött és merev ízületek nem terhelhetőek, erőteljesebb használatuk veszélyes is lehet!  Addig, amíg ez az állapot nem javul, csak olyan mozgás végezését javaslom, amely fellazítja a testüket és a bennük lévő gátakat. Ilyen lehet pl. a body art, a jóga, a streching vagy a meditáció. További egészséges fejlődésükhöz mindenképp szükséges bevonni egy személyi trénert.

Tudtad?
Fontos megemlíteni, hogy az anorexiás betegek egy részénél jelen van egy hiperaktív, túlmozgásos tünet, ami állandó mozgásban nyilvánul meg, ezért a terápiában a relaxációs technikákat ajánlják, aminek az elsajátítása nagyon nehéz feladat számukra, de ha megtanulnak a testre koncentrálni, akkor nyitottabbá válnak annak jelzéseire is.

miért én?
A betegségek hátterében biológiai, pszichológiai (egyéni), környezeti (családi) és társadalmi-kulturális tényezők (médiahatás, trendek, szépségideálok), illetve ezek kölcsönhatásai állnak. Az evészavarok kialakulása mindig valamilyen üzenetet hordoz a betegek életében: szimbolikája van. A szakemberek abban segítenek, hogy a betegséget létrehozó tényezőket a terápia során maga a páciens realizálja, ezen elemek tudatosítása pedig megnyitja a gyógyulás felé vezető utat.

figyelj a barátaidra!
– ha folyamatos és intenzív elégedetlenségét fejezi ki a testsúlyával kapcsolatban,
– ha a diétázás és az önkontroll gyakorlása szélsőségeket érint, és megjelennek éhezési tünetek,
– ha az önértékelése negatív, a testét már-már tárgyként kezeli.
A tünetek felismerése és beismerése már önmagában is nagy lépés mind az egyén mind a család részéről, mely után érdemes szakemberhez: pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni. A terápiák egyénre szabottak és változatos eszközökkel dolgoznak, a diagnózistól és annak súlyosságától függően egyéni, csoportos, családterápiás elemeket ötvözve.

Kata története
Pszichológusként pár évvel ezelőtt ismertem meg Katát (15), akinél 165 cm-es magassága ellenére csak 35 kg-ot mutatott a mérleg nyelve. Ebben a stádiumban kórházi ápolásra szorult, hiszen az evést teljes mértékben elutasította. Szüleivel egészen furcsa kapcsolatot tartott fent, édesanyját például feleslegesnek látta a családban, érzelmeit nem juttatta kifejezésre és az egyetlen dolog, ami felett uralkodni tudott, az a teste volt. Már egészen fiatalkorában elutasította a jó dolgokat és megtagadta a vágyak megélését, egyetlen célja a maga által tökéletesnek tartott soványság elérése volt. „Nem csinos akarok lenni… jobb akarok lenni, tökéletes!” – hangzott el  Katától, akinek akkoriban az ideális testsúlya 35 kg alatt volt. Hosszan tartó kórházi ápolás, család- és művészetterápiás eszközök használatával azonban Katának sikerült megérteni a betegségtörténetét és rendezni családi kapcsolatait. Már nem fél az érzelmei kifejezésétől és megélésétől, habár életében még mindig elsődleges fontosságú a külső és a megfelelő testsúly fenntartása.

a média felelősége
Nehéz felelőst találni a betegség „népszerűségében”. Az evészavarok olyan kultúrákban is megjelennek, ahol a tömegkommunikációnak nagyon alacsony a jelenléte. Ennek ellenére elvitathatatlan, hogy a szépségideálok folytonos előtérbe helyezése, a fiatalság és vékonyság preferenciájának közvetítése a mai nőkben azt a tudatot erősíti, hogy ha csinosak és vonzóak vagyunk, akkor sikeresek és elégedettek leszünk. Az olykor-olykor hamiskás ideál hangsúlyozása mellett a médiának azonban megvan az a lehetősége is, hogy beszámoljon az evészavarok jelenlétéről és veszélyeiről.
Sztárok problémákkal
VICTORIA BECKHAM annyira fontosnak tartja külsejét, hogy régóta kínozza magát különféle koplalásos diétákkal és fogyitablettákkal. Azt állítja, hogy az egészséges táplálkozásnak, és nem a koplalásnak köszönheti ijesztően vékony alakját.
ANGELINA JOLIE, az egykor legszexisebb celebnek kikiáltott színésznő túlzott vékonyságának egyik oka a szülés utáni depresszió és édesanyja hirtelen halála lehet. Teste kiadós pihenésre szorulna, de a sok gyerek és munka mellett enni sincs ideje.

anorexia_jolie

 

 

 

 

 

 

 

  

BRITTANY MURPHY, a 2009 decemberében elhunyt énekesnő halálát elképzelhető, hogy a szívleállás mellett az anorexiája okozta, bár ő korábban tagadta az étkezési zavarairól szóló feltételezéseket.
LILY COLE, napjaink egyik legnépszerűbb modellje 178 centijéhez mindössze 51 kilót nyom. A most 20 éves modell 14 évesen csöppent bele a modellkedés világába, azóta koplal és fogyókúrázik.

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus, Szászi Beáta pszichológus
Fotó: Fitvideo.hu/Lukács Krisztián