Tévedsz, ha azt hiszed, a mozgás csak fárasztó lehet. Olyan ez, mint az adok-kapok. Minél többet adsz, annál többet kapsz vissza. Három mozgást ötvöző új edzésformánkkal a mindennapjaidban egyre energikusabbá válsz, így hamar formába is hozod magad.

 

A Body Balance Új-Zélandról érkezett, a Les Mills koncepció egyik óratípusa. Tegyél egy próbát, ha szereted a fitnesztermi órákat, mert kezdőként sem fogsz szégyent vallani. Az aerobik órákon már megszoktad, hogy képzett edző felügyelete alatt, motiváló zenére izzasztod meg magad, itt sincs ez másként. A különbség az ötvözött mozgásformákban rejlik. A tai chi, a jóga és a Pilates balance elemeit ötvözve formálják az alakodat.

kukkants bele!
Készülj ugyanúgy, mint egy aerobik órára. Vigyél magaddal kényelmes, mozgásodban nem korlátozó, légáteresztő ruházatot, valamint a folyadék pótlásához buborékmentes ásványvizet. Másra nem is lesz szükséged. Az óra eleje tai chi gyakorlatokból összeállított bemelegítéssel kezdődik, ezután a jóga és a Pilates erő és nyújtó elemeiből épül tovább az óra, ami levezetésként meditációval zárul.

fejleszd magad formára!
TAI CHI: Elemei az idegrendszer nyugtatására és a légzéstechnika elsajátítására épülnek, stresszkezelésnek sem utolsó módszer.
JÓGA: Az izületi mozgástartományt szélesíti, gerincizmainkat tökéletesen edzi, nagy koncentrációt igényel és növeli az izomerőnket.
BALANCE: Sokak által elhanyagolt készségünket, az egyensúlyérzékünket fejleszti. Általa nőiesebbé válik mozgásunk és a lélekre is jó hatással van.
PILATES: Elemei mélyizmaink edzésére szolgálnak, gyönyörű, tónusos izomzat lesz az eredménye, és garantált a lapos has.
NYÚJTÁS: Gyakorlatai izmaink rugalmasságának megtartására szolgálnak.
MEDITÁCIÓ: Tudatosságra nevel, tapasztalatával azt üzeni: állj meg egy pillanatra és gondold át, mit éltél meg az órán, mit nyertél belőle és mennyit tanultál magadból. A meditáció alkalmazásával méltóképpen tudod befejezni az edzésedet, hagyj még magadnak pár pillanatot. Eredményként, sokkal jobb közérzettel, energiával feltöltődve, nyugodtabban folytathatjuk napunkat.

hathatós hatások
1. feszes nyújtások
A manapság gyakran használt balance kifejezés szó szerint egyensúlyt jelent, de testünk és lelkünk csak akkor kerülhet egyensúlyba, ha az edzésünk ellensúlyozza az életvitelünk által átélt napokat, időszakokat.
2. gerincvédelem
A tai chi, a jóga és a Pilates gyakorlatai kifejezetten a gerincünk védelmére született mozgásformák, és mint minden órán, itt is van könnyebb és nehezebb választási lehetőség a kezdők és a haladók számára. Hagyj magadnak időt, hogy pontosan kivitelezhesd a gyakorlatokat.
3. mozgásszervi megelőzés
A Body Balance edzéssel az izmaink rugalmasabbá válnak, kevésbé lesznek sérülékenyek a hétköznapokban is. Enyhítik a gerincfájdalmakat és a hátfájás kellemetlen tüneteit. Sportsérülés után segít visszatérni a keményebb edzésekhez, és kismamák számára is választható mozgásforma. Az idősebb korosztálynak a csontritkulás megelőzésében és az egyensúlyérzék fejlesztésében, ízületi mozgékonyságuk javításában remekül használható az óra.

Rita története
Évek óta járok fitneszterembe, rengetegféle aerobik órát kipróbáltam már, de ilyennel, mint a Body Balance még sosem találkoztam. Az első pár alkalom után javult a tartásom, és remekül lenyújtotta az izmaimat úgy, hogy ugyanakkor másnap izomlázam volt a statikus erőgyakorlatoktól. Izmaim feszesebbé váltak, és elkezdtem olyan izmokra is figyelni, amelyekről korábban nem is tudtam, hogy van nekem. A meditációs részt követően felfrissülve, jókedvűen folytattam a napomat! Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kihívásokat, és tovább szeretne fejlődni!

gyakorlatozz! 
  

balance1
1.     TAI CHI A térdek kifelé néznek, egyik kar alul átvezet, másik kar fej fölött megy át.

balance2
2.      TAI CHI A törzs stabilan tart, egyik kar kézfeje visszafeszítve, másik kar ujjai megfeszítve.

balance3
3.TAI CHI Nyíl felhúzása, levegő beszív.
 

balance4
4. TAI CHI Erőkifejtéssel előretolás a másik kar mellé, hasizom megfeszítve, levegő kifúj.
 

balance5
5.      JÓGA Nyújtott hegy póz. Zárt lábak, megfeszített far- és hasizom. Karok magastartásban, levegő beszív.
 

balance6
6.     JÓGA Előrehajlás egyenes háttal, talajérintéssel. Levegő kifúj.
 

balance7
7.     JÓGA Kitörés hátra. Nyújtott hátul lévő láb, 90 fokos térdszög az elöl lévő lábnál. Kiemel a törzs, levegő beszív.
 

balance8
8.     JÓGA Down dog póz. Sarkak leszorítva, has behúzva, tenyerek a talajba mélyesztve. Levegő kifúj.
 

balance9
9.       JÓGA Up dog póz. Lapockák hátrahúzva. Fontos, hogy a medencénket ne ejtsük bele. Has- és hátizom egyszerre dolgozik! Feszes, nyújtott lábak, legyen bennük erő! Mély belégzés.

balance10
10.       STRETCHING Egyik láb nyújtva, lábfej visszafeszítve. Másik láb keresztben, a talpél ér le, nem a telitalp! Egyenes háttartás. Kezdőknek ajánlott.
 

balance11
11.      STRETCHING Fej mögött az egyik kar megfogja a másik kar könyökét, tricepsznyújtás. Enyhén dőljünk előre, ha felvettük a pózt! Kezdőknek ajánlott.

 
 balance12
12. STRETCHING Döglött teknős póz. Terpeszülésből előrehajlás, karok a boka alatt pihennek.
 

balance13
13.       STRETCHING Egylábon állás. Egyik láb hátul megfogva, ellentétes kar a fül mellett magastartásban. Has- és farizom megfeszítve.
 

balance14
14.       PILATES Oldaltfekvés. Térdek egymáson behajlítva, kar a bordákon átfogva. A váll és a könyök egyvonalban támaszkodnak.
 

balance15
15.       PILATES Csípőemelés. Törzzsel szembe fordulás. Váll feszesen tartva, kilégzés.
 

balance16_
16.       PILATES Oldalra kinyújtott láb, megfeszített kar, stabil törzs, belégzés.
 

balance17
17.       PILATES Nyújtott kar a fül mellé emel át. Haladóknak ajánlott.
 

 Szöveg: Kutasi Kelly Les Mills- Body Balance oktató, Aerobic és Fitness Szakmai vezető, www.goldsgym.hu, fotó: Bíró András