Mit tartogat számunkra az ősz? A környezeti ártalmak, a hideg, a napfény mennyiségének csökkenése, a magas páratartalom és a nyirkosság gyengítik az immunrendszeredet. A kézmosás és helyes öltözködés mellett tehetsz még valamit, hogy hatékonyabban elkerüld az őszi kényszerpihenőket.

 

A megfázásokat átgondolt, vitamindús táplálkozással kivédheted, ha már nyár végén, kora ősszel felkészülsz a baktériumok, vírusok végeláthatatlan támadására. 
Ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni.

teával télen-nyáron
Nem mindegy, milyen az a tea. Hideg időben kamillateát érdemes inni. Nemcsak a népi megfigyelés igazolja ezt, hanem egy közelmúltban készült tanulmány elemzése is erre az eredményre jutott. A vizsgálatban részt vevő személyek két héten át minden nap 5 csésze kamillateát ittak. A vizsgálat végén a vérükben több hétig igen magas értéket mutatott több, növényi polifenol, melyek közül nem egyről feltételezik, hogy antibakteriális hatású. A kamillatea jó tulajdonságai azonban nem merülnek ki ennyiben. Glicintartalma enyhe nyugtató, relaxáló hatású. 
TIPP: A kamillateát érdemes 1-2 hónapig kúraszerűen fogyasztani, majd pár hét szünetet tartani, mert hosszú távon ártalmas lehet a bélflórára, és a bélbolyhokra is.

fegyverezd fel magad!
Mindenkiben ott él a gyilkos – persze csak jó értelemben, hiszen itt a testünk védekező rendszerének nélkülözhetetlen harcosaira, a makrofágokra, vagyis falósejtekre gondolok. Mint tudjuk, ezek a fehérvérsejtek a csontvelőben keletkeznek, a vérrel jutnak el a testünk minden sejtjéhez, és útközben felveszik a harcot a baktériumokkal, vírusokkal és egyéb betolakodókkal. Hatékony működésükhöz azonban külső segítségre van szükségük. 
TIPP: Ezeket a sejteket a béta-glükánok aktiválják, melyek a növényi rostokban vannak jelen. Kiváló forrásuk például a zab. Bármilyen zabtartalmú élelmiszer megfelelő lehet: zabbal dúsított kekszek, zabpehely, zabot tartalmazó müzlik, zabliszt stb.

ne felejtsd az öntetet!
Nem kell mindjárt elátkozni az olajalapú salátaönteteket, és mint a nyuszik elmajszolni üresen a salátát. A túlzottan zsírszegény étrend az immunrendszer szempontjából kifejezetten hátrányos. Ha ugyanis a zöldségek mellett nincs ott az emésztés idején a megfelelő mennyiségű zsír, akkor a karotinoidokat és egyes antioxidánsokat nem tud hasznosítani a szervezet, mely az immunműködés szempontjából fontos. Ha dresszingként olívaolajat használsz majonézes öntet helyett, akkor sokat teszel a szíved és az érrendszered egészségéért, és a plusz kilóktól sem kell félned. 
TIPP: A salátákhoz tehát használj olívaolajat, balzsamecetet, a bátrabbak kipróbálhatják pl. a szezámmagolajat, a tökmagolajat, a rizsecetet is.

méltatlanul mellőzött tejsavó
Ha megfázunk, sokan azt mondják: igyál egy töményet, és jobban leszel. Lehet, hogy jó, de míg a tömény alkoholnak nem kívánt hatásai is lehetnek, addig a tejsavó esetén nem kell ilyennel számolnod, és sokkal nagyobb immuntuning, mint az alkohol. A savó gazdag ciszteinben. Ezt az aminosavat a szervezet glutationná alakítja, mely erős antioxidánsként ismert. 
TIPP:Ha a tejsavót nem szereted, akkor porított formában fogyaszd, és figyelj arra, hogy semmiképp ne öntsd ki a joghurt, kefir tejsavóját, hanem keverd fel. 

főzve jó
A paradicsomban gazdag étrend aktiválja a fehérvérsejteket, így azok hatékonyabban bánnak el a betolakodókkal, mint paradicsomban szegény étrend esetén, ami a paradicsom likopintartalmának tulajdonítható. A kutatási eredmények szerint az enyhe hőhatásnak kitett paradicsomból több likopin (és egyéb iránt béta-karotin is) szabadul fel, de ezt nyers formában is tudja a humán szervezet hasznosítani.
TIPP: Bátran használd fel az üveges, dobozos paradicsomleveket, mártásokat, szószokat.

többfunkciós sportitalok
Ha sportolás közben sportitalt fogyasztottak az alanyok, nemcsak a fizikális teljesítőképességük nőtt meg, de a betegségekre adott immunválasz is intenzívebb volt, mint azoknál, akik csak placebót fogyasztottak. 
TIPP: Ne vidd túlzásba, a legfontosabb, hogy a napi folyadékbeviteled legalább 2-3 liter legyen.

bor
A méltán dicsért vörösbor nemcsak az étvágyat növeli és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, de az ételek okozta megbetegedésekben is jó lehet. A bor számos ételmérgezést okozó baktériumot semlegesít, köztük az E. colit, a Listeriát és a Salmonellát. A bor ötvözi  az alkohol vagyis az etanol, a szerves savak és az enyhén savas pH előnyös tulajdonságait. A megfigyelések azt igazolják, hogy minden bornak van valamennyi előnyös hatása, de a vörösborban a legintenzívebb ez az előnyös hatás.
TIPP: Nyugodt szívvel elfogyaszthatsz egy pohár vörösbort ebéd után.

Szöveg: Zámbori Zita dietetikus