Kortól függetlenül őrizd meg az egészségedet! A wellness kényelme gyógyító, nem csak betegek részére. Tünetmentesen is kiélvezheted, csak ismerd meg nyugat-magyarországi tájegységek természeti adottságaival ötvözött gyógyászati szolgáltatásokat!

 

A medical wellness tradicionálisan az egészséges életvitel módszereit kombinálja a gyógyászati tevékenységekkel. Próbáld ki az orvosilag ellenőrzött wellness programot, amely a hagyományos gyógymódtól abban is eltér, hogy esetében mindig az egyén áll a központban, valamint a prevenció.

beutalóval, vagy anélkül?
beutaló: A hétvégi kikapcsolódás, vagy évfordulók öröme mellett a hazai wellness intézmények gyógyhatású szolgáltatásokat is bőven tartogatnak. Használatbavételük akut egészségi probléma esetén orvosi beutalóval, célirányos terápiákra vehetők igénybe.
vény nélkül: Feltöltődés és egészségmegőrzés szempontjából a wellness szolgáltatások bárki számára üdítően hatnak. Az élménymedencék, a masszázsok vagy a szépészeti rekreációs kezelések frissé és fiatalabbá varázsolják az egészséges hétköznapokat is.
tájold magad gyógyulásra!
Nem árt a bajt megelőzni! Még a betegség kialakulása előtt – rossz közérzet és kezdődő panaszok esetén – a gyógyszolgáltatások komoly gondoktól mentesíthetnek. A térkép legyen az iránytűd, keresd meg a problémádhoz a megfelelő gyógy-wellness terápiát!

HÉVÍZ ÉS KÖRNYÉKE
A földtörténeti középkor elején kristálytiszta tengervíz borította a környéket, ebből a tengerből Hévíz környékén hófehér dolomit rakódott le. Ez a dolomit adja kezelésekhez a gyulladásgátló kalciumot és az idegcsillapító magnéziumot, a mészkőből származik az értágító szénsav és a karbonáttól lesz bársonyos a bőr. A veszélytelen mennyiségben jelenlevő, de mégis hatásos nemesgázok a mellékvesét több gyulladásgátló hormon képzésére, a pajzsmirigyet pedig több csontépítő hormon termelésére késztetik, így ízületi betegség és csontritkulás esetén a beteg természetes hormonjaival tud saját állapotán javítani.
Európa legnagyobb természetes termálvizű tavából származó helyi gyógyvíz és gyógyiszap legfontosabb hatóanyaga a kén, ami az ízületi porc egyik alapanyaga. Minden reumás és mozgásszervi betegségben a porc kéntartalma csökken, a kéntartalmú vegyületek pedig alkalmasak a porcot bontó enzimek gátlására, ezért érthető, hogy a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben.

wellness2
Tudtad?

A termálvíz és a tó medrét borító tőzeg tartalmazza azokat a nemi hormonokhoz közelálló vegyületeket, amelyek a menzeszt normalizálják, a potenciát javítják és segítenek a krónikus nőgyógyászati betegségek javulásában is.
gyógy.tipp
A speciális gyógykezelések között található a súlyfürdő, amit id. Dr. Moll Károly hévízi reumatológus orvos talált fel. A súlyfürdő a statikai eltérések miatt kialakuló gerinc mellett izmok feszességét oldó eljárásokon (gyógymasszázs, vízsugármasszázs, hydroxeur, ultrahangterápia stb.) túl igen eredményes bizonyos gerinc- és mozgásszervi panaszok megelőzésében, vagy a már kialakult tünetek során azok gyógyításában. A beteg általános állapotát, egyéb betegségeit figyelembe véve állítják össze a terápiás csomagot.

Próbáld ki:
SÚLYFÜRDŐ TERMÁLVIZES MEDENCÉBEN
Naturmed Hotel Carbona **** www.carbona.hu

MÉREGTELENÍTŐ ISZAPPAKOLÁS
Lotus Therme Hotel & Spa ***** www.lotusthermehotel.hu

TERMÁLVIZES SZÉNSAVFÜRDŐ
Hotel Európa****superior Fit www.europafit.hu

GYÓGYNÖVÉNYES FÜRDŐ
Hunguest Hotels Helios **** www.hotelhelios.hunguesthotels.com

MÉZES MÉREGTELENÍTŐ HÁTMASSZÁZS
Hotel Palace Hévíz **** www.palacehotelheviz.hu

Zalakaros

A zalakarosi gyógyvíz
A több mint 2000 méter mélyből feltörő 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav. A zalakarosi víz a következő betegségek gyógykezelésére alkalmas: mozgásszervi, idült gyulladásos és degeneratív izületi bántalmak, idegrendszeri zavarok, szív és keringési rendszer elváltozásai, anyagcserezavarok, krónikus nőgyógyászati betegségek. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban és utókezelésben.

gyógy.tipp
Peat tőzege-iszapos kezelés: a természet értékes koncentrátuma, megújult vitalitás a bőrnek.
A tőzeg évezredek során jön létre, magába zárva a természet különleges hatóanyagait, melyek megújítják és tisztítják a bőrt.
A tőzeg gazdag ásványi anyagokban és oligoelemekben, így erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, javítja a sejtek oxigénellátását, ezáltal a szövetek mély rétegeinek a tisztulását segíti elő. A testen alkalmazva a tőzeg elősegíti a bőr megújulását, fokozza a keringést, egyúttal méregtelenítő és nyirokelvezető hatású, így cellulit ellen kiváló.

Próbáld ki:
VÍZ ALATTI GYÓGYTORNA
Gránit Gyógyfürdő – www.furdo-zalakaros.hu

RELAXÁLÓ, NYUGTATÓ NYIROKMASSZÁZS
Hotel Karos-Spa****superior – www.karos-spa.hu

wellness4
TAPOLCA ÉS KÖRNYÉKE
A gyógybarlang levegője a légzőszervi megbetegedésekre van jótékony hatással. Az egyre gyakoribb asztma komplex kezelése során a gyógyszeres terápia, fizioterápia, pszichoterápia, dietetika, kondicionáló sport együttes alkalmazásával érhetünk el optimális állapotot. Levegőjének mikroklimatikus paraméterei állandók, pollenmentes, a hőmérséklet 14–16 °C. Magas a páratartalom és rendkívül tiszta a levegő. Ezek a tényezők önmagukban gyógyító és nyugtató hatásúak.

Próbáld ki:
GYÓGYBARLANG TERÁPIA – barlangkúra
Hunguest Hotel Pelion**** www.hunguesthotels.hu

SÁRVÁR ÉS KÖRNYÉKE
A szabad kifolyású sós hévíz sótartalma 1600-1800 m közötti mélységben lévő mészkőből származik, amely közvetlenül rátelepszik az 1800 m alatti dolomitokra, amelyből a feláramló mélységbeli karsztvizek egyrészt kioldják a mészkőben lévő sókat, másrészt magukkal hozzák a mélységből azokat a mikroelemeket, amelyek a gyógyászati felhasználásban fontos szerepet játszanak (pl. bór, lítium, vanádium, stroncium, cézium). A sós hévíz magas jód (26 mg/l), bróm- (8-100 mg/l) és fluortartalommal (4-5 mg/l) rendelkezik, a gyógyvízből lepárlással gyógykristály készíthető. Klinikai vizsgálatok sorozata bizonyította, hogy ez a gyógyvíz a gyógyítás számos területén – nőgyógyászat, reumatológia, urológia, tüdőgyógyászat, sportorvoslás, fogászat – kiválóan alkalmas kiegészítő és utókezelésekre.

Fitt.tipp
Az ősi kincs frissítő ereje
A Spirit hotel területén 250 millió éves forrásból, 1056 méter mélyről tör fel a 46 Celsius fokos Spirit gyógyvíz. A 10 ezer négyzetméter alapterületű fürdőrészlegben a 22 medence közül a gyógyvizesek mindegyikét napról napra friss forrásvízzel töltik fel, hogy tökéletesen tisztán, vegyszerektől mentesen élvezhessük az erejét. A 25 méteres úszómedence sportolásra is alkalmas, míg a külső és belső élménymedencék megannyi izgalmát megtapasztalva valódi oázisban érezhetjük magunkat.

gyógy.tipp
A térség gyógyászati szolgáltatásai a világhírű sárvári gyógyvízre épülnek, mely kiváló a hagyományos balneoterápiás és a korszerű fizikoterápiás kezelésekre is.
Szakvélemények leszögezik, hogy a Sárvári Termálvizzel végzett fürdőkúra javítja a sportolók teljesítőképességét, elősegíti az izmok regenerációját, csökkenti a fáradtságérzetet. A sérülések rehabilitációs programját a balneoterápia kitűnően kiegészíti, meggyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Próbáld ki:
SÁRVÁRI KRISTÁLYI SÓS-GYÓGYVIZES KÁDFÜRDŐ
Spirit Hotel ***** – www.spirithotel.hu

BÜK ÉS KÖRNYÉKE
A büki gyógyvíz 1282 méter mélyről 55 o C-os hőmérséklettel tör fel, amely az alkáli-hidrogénes, magas fluorid-, jodid- és vastartalmú gyógyvizek csoportjába tartozik. Meszesedés, porckopás, csontritkulás, porckorong-elváltozás, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrészreuma, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitációra ajánlott. Krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok ellen is gyógyító erővel bír.

gyógy.tipp
Holisztikus módszer a tibeti hangterápia, mely test és lélek kapcsolatát erősíti fel. A hétféle fémből készült tálak a test csakraközpontjaira helyezve, megkongatva a test és tudat egységét erősítik. A hangtálakból előidézett rezgések a bőrön át jutnak be, majd koncentrikus körök formájában végigáramolnak a testen. A frekvenciahullámok fizikai szinten oldják a stressz okozta feszültségeket, megszüntetik a migrént, ellazítják az izmokat. Kismamáknak segíti a magzattal való egymásra hangolódását.

Próbáld ki:
VÍZALATTI MASSZÁZS
Birdland Golf & SPA Resort ***** – www.birdland.hu

HOLT TENGERI SÓMASSZÁZS
Hotel Caramell Bükfürdő **** www.caramell.hu

wellness5
SOPRON ÉS KÖRNYÉKE

A Balfi víz alkáliás, enyhén szénsavas lítiumos gyógyforrások vize ivókúraként, rendszeres fogyasztása elősegíti a gyomor, a bél, a vese normális működését, a sejtek regenerációját és erősíti a csontozatot. A gyógyfürdő magas kénhidrogén tartalma miatt fürdőkúraként régóta használatos. A gyógyvíz elsősorban a bőrön fejti ki hatását, a légutakon és a bél nyálkahártyáján keresztül. A kén a szervezetben a kötőszövet, a porc és a csont felépítésében játszik szerepet. A reumás szervezet kéntartalmát fokozza, az oxidációs folyamatokat elősegíti és a szervezetre élénkítően hat.

gyógy.tipp
Sebastian Kneipp egyszerű kezelési módszereket dolgozott ki a betegek számára. Gyógyászati rendszerében a vízgyógyászaton kívül szerepel mozgásterápia, diéta, a gyógynövények használata és a rendszeres életmód is. A terápia során alkalmazott inger erősségét a víz hőmérséklete, a kezelés időtartama, kiterjedése és a felhasznált gyógynövények együttesen határozzák meg. A hideghatás először a véredények összehúzódását váltja ki a kezelt területen, melyet az erek kitágulása követ. A meleg hatására az erek kitágulnak, kellemes érzés kíséretében. A kezelés frissítő, regeneráló hatású, kiválóan alkalmas betegségmegelőzésre, stresszoldásra, anyagcsere serkentésre.

SCEN TAO LÁVAKÖVES MASSZÁZS
Hotel Fagus **** Sopron www.hotelfagus.hu