Álmatlan éjszaka egy égő gyomor vagy felfúvódott has miatt, kellemetlen ébredés. Megfelelő mozgással nemcsak formába hozhatod magad, de célirányosan segíthetsz a problémáidon.
Levertség, rosszkedv, kellemetlen közérzet és energiahiányos állapot a következményei annak, ha az emésztőrendszerünk nem megfelelően működik. A jóga speciális gyakorlatai intenzíven stimulálják az emésztésért felelős szerveinket és serkentik a méregtelenítő folyamatokat, így megelőzhetőek és gyógyíthatóak az emésztőrendszeri megbetegedések.

 

gyomor motor
Az étel minősége, fajtája, no és elkészítésének a módja, jelentősen meghatározza az emésztésünket és az egészségünket. Az immunrendszer állapota 80%-ban az emésztőrendszer állapotától függ, ezért nagyon sok betegség ered abból, ha a belekben, a gyomorban probléma van. Az emésztőrendszer a szervezet motorja, ami energiával látja el a testet. Minél könnyebben és jobban fel tudja dolgozni a szervezet az ételben lévő tápanyagokat, annál több energiát tud kinyerni és hasznosítani az ételekből. Az sem mindegy, hogy tápanyagban mennyire dús ételt eszünk, és mennyire könnyen vagy nehezen emészthető az étel, hiszen minél több energiát kell a szervezetnek az emésztési folyamatokra fordítania, annál kevesebb marad a többi élettani folyamat számára, például a gondolkodásra, a mozgásra vagy az öngyógyító folyamatokra. Az ételből kinyerhető energia mértéke attól is függ, hogy mennyit eszünk, milyen az elfogyasztott étel minősége, mennyi idő alatt fogyasztjuk el, mennyit pihenünk és mekkora stressz ér a mindennapok során.
emészthető jóga?
A célirányos jógagyakorlatok stimulálják a gyomrot és a beleket, serkentik az emésztésért felelős és a kiválasztó szervek vérellátását, valamint javítják a működésüket. Így az emésztőrendszer egészsége javul, ezáltal immunrendszerünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben.
A jóga gyakorlásával testtudatunk is fejlődik, ami segít abban, hogy jobban megismerjük testünk működését, hamarabb megérezzük, ha valahol probléma van, és időben, már a kezdeti fázisban megfelelő módon kezeljük az elváltozásokat.
egészségpróba
Az előrehajló jógapozícióknál összenyomódnak az alhasi szervek, melynek hatására feloldódik a puffadás, újra mozgásba lendülnek a bél izmai, megindul a béltartalom elszállítása. Az összenyomás elengedése után a szervekbe hirtelen nagy mennyiségű oxigénnel teli vér áramlik. Az egészséges működés egyik fontos feltétele a megfelelő mennyiségű oxigén jelenléte. A következő néhány gyakorlat segít az emésztési problémák kezelésében. Bárki számára könnyen végezhetőek, néhány fontos szempont betartásával.

joga_csecsemo
CSECSEMŐ PÓZ
Ez a póz finoman masszírozza az alhasi szerveket, megszünteti a puffadtság érzését, serkenti az emésztőszervek mozgását és lecsendesíti az elmét. Kiváló napvégi nyugtató ászana.
FELADAT Helyezkedj el sarokülésben, majd kilégzés közben hajolj előre a combodra, tedd le a homlokod a talajra és húzd a karokat a combok mellé, felfelé néző tenyérrel. Ha feszül a lábfejed, tegyél alá összehajtogatott takarót. Ha feszül a térded vagy a combod, akkor tegyél a térdhajlatodba egy összetekert takarót, vagy egy párnát a sarkadra, a fenék alá, hogy maximálisan kényelmes legyen a pozíció és jól el tudj benne lazulni. Így tudnak az izommozgások természetes módon újra beindulni.
TIPP Visszeres láb esetén a gyakorlat megkezdése előtt hanyattfekvésben emeljük a lábakat nyújtva a plafon felé és 4-5 légzésen keresztül tartsuk ki. Utána végezzük el a csecsemőpózt.

joga_egylabas
EGYLÁBAS NYÚJTÁS
FELADAT Helyezkedj el nyújtott ülésben, jobb lábadat hajlítsd be, a talpad simuljon a bal belső combfalhoz. Egyformán nehezedj mindkét ülőcsontra. Belégzéssel nyújtózz felfelé a két karoddal és kilégzéssel dönts előre a nyújtott lábra. Igyekezz a keresztcsonti részből nyújtózni előre, és minél közelebb húzni a hasat a combhoz, a mellkast pedig a térd felé. A nyújtott láb sarkát told előrefelé, a lábfejedet húzd magad felé, miközben tartsd a térdedet nyújtva. Ha a hajlított láb térde nagyon a levegőben van, támaszd alá párnával. Ez a gyakorlat nemcsak az alhasi szerveket masszírozza és serkenti az emésztőszervek működését, hanem lazítja a csípőt, nyújtja a gerincet és a láb hátsó izmait, és serkenti a vese működését. Végezd el a másik oldalra is.
TIPP Minél jobban el tudsz lazulni ebben a pozícióban, annál hatékonyabban tudja kifejteni a hatását.

joga_felhold
FÉLHOLD
Ez a gyakorlat finoman nyújtóztatja az emészőszerveket, beindítja a működésüket.
FELADAT Állj zártállásban. Belégzéssel nyújtózz karral felfelé, tedd össze a két tenyeredet, majd kilégzés közben hajolj először jobbra. Belégzéssel térj vissza középre, nyújtózz ismét felfelé, és tartva ezt a megnyújtott helyzetet, kilégzés közben hajolj balra. Légzésritmusban ismételd annyiszor, ahányszor jól esik. Arra kell figyelni, hogy az oldalra hajlásoknál a felső váll ne essen előre, síkban maradjon a törzs, mintha két tükörlap között hajolnál oldalra. A keresztcsontodat végig told lefelé.

joga_szocskejoga_szocske2
SZÖCSKE PÓZ
FELADAT Feküdj le hasonfekvésbe. Tedd a homlokod a talajra, a karokat a törzsed mellé lefelé néző tenyérrel. Zárd a lábfejeket, nyújtsd a térded, és simítsd a csípőcsontokat a talajba. Belégzéssel emeld fel nyújtva először a jobb lábadat, kilégzéssel tedd le. Majd belégzéssel emeld a bal lábadat, és kilégzéssel tedd le. Ismételd légzésritmusban annyiszor, ahányszor jól esik. Majd pihenj egy picit oldalra fordított fejjel, hasonfekvésben, figyeld meg, milyen érzeteket tapasztalsz. Utána újra tedd a homlokodat a talajra, és belégzéssel emeld mindkét lábad egyszerre. A karokat vagy tartsd magad mellett a talajon, vagy nyújtsd ki előre és emeld azokat is a levegőbe, úgy, hogy a lábakkal hátrafelé, a karokkal előrefelé nyújtózkodsz. Tartsd ki a pózt legalább 5 légzésig. Kilégzéssel engedd le magad a talajra, és ismételd annyiszor, ahányszor jólesik.
TIPP Székrekedés esetén nagyon hatásos gyakorlat, mert nemcsak nyújtja az izmokat, hanem finoman masszírozza is őket. Kismamáknak nem ajánlott.

joga_csavar
CSAVARPÓZ

A gerinccsavaró pozíciók nemcsak a gerincet tartják rugalmasan és kondicionálják a gerincmenti idegeket, hanem intenzíven serkentik a méregtelenítő folyamatokat és az emésztést. Ezeknél a testhelyzeteknél a belek intenzívebb masszázst kapnak, illetve az összenyomás-elengedés következtében friss, oxigéndús vért áramoltatunk a hasi szervekbe.
FELADAT Helyezkedj el nyújtott ülésben. A jobb lábad tedd át hajlítva a bal fölött, majd hajlítsd be a bal lábadat is, de csak akkor, ha mind a két ülőcsonton egyformán tudsz ülni. Ha nem, akkor tartsd a bal lábadat nyújtva. Támaszkodj le a jobb kezeddel a talajra, egészen közel a fenekedhez. A bal kezeddel karold át a térded. Belégzés közben nyújtózz meg fejtetővel felfelé, majd kilégzéssel csavarodj el jobb oldalra, nézz el a jobb vállad felett. Csak annyira fordulj oldalra, amennyire kényelmes, ne erőltesd. Végezd el a másik oldalra is.
TIPP Ez a gyakorlat gerincsérv esetén és kismamáknak nem ajánlott.

A jógagyakorlatok akkor lesznek igazán hatékonyak, ha gyakorlás közben elengeded a gondolataidat és a légzésedre koncentrálsz. Így az idegrendszered is pihen, az izmok könnyebben ellazulnak, és nemcsak a test, hanem az elme is lecsendesedik, lenyugszik, a lélek pedig feltöltődik. A gyakorlás attól válik jógává, hogy tudatosan végzed, odafigyelve minden apró érzetre. A jóga a tudatos életvezetés útja az egészséges, boldog, kiegyensúlyozott életért.

Szöveg: Telkes Orsolya jógaoktató