Egy kis odafigyeléssel a problémákból megoldások születnek, és nem utolsósorban életre szóló emberi kapcsolatok. Teszteld le, mennyire vagy nyitott mások felé, képes vagy-e az együttérzésre?

 

Kivel ne történt volna már meg, hogy érezte: ez a barátság már nem ad neki semmit, inkább rombolja, mégis nehezen mond le róla? Nem is nagyon tudod, mit nehezebb elviselned; baráti társaságod egyes tagjainak kényelmetlen viselkedését, vagy az elvesztésüktől való félelmet.

3 lépés a barátsághoz
1. Hagyd el a sztereotípiákat!
Amikor megismerünk valakit, gyakran használunk előzetes elképzeléseket az alapján, amit mond vagy tesz. Ez automatikusan kreált párbeszédeket és helyzeteket teremt, amelyeknek sokszor igen kevés közük van a valósághoz. Tanulj meg átlépni ezeken az előítéleteken, hogy megújíthasd a kapcsolatot, és valóban olyannak láthasd a másikat, amilyen.

2. Kezdd újra a kapcsolatot!
Minden egyes viszonyban próbáld meg megfogalmazni, amit már tudsz a másik félről, hogy még közelebb kerülhess hozzá. Így máris nyitottabb és megújult szemlélettel derítheted fel a még ismeretlen területeket. Ne felejtsd el, hogy a másik meghallgatása a legjobb eszköz arra, hogy kapcsolatba lépj vele és a helyébe tudd képzelni magad.

3. Hozz létre pozitív teret!
Koncentrálj a másikra, majd gondold át a saját érzéseidet és szükségleteidet, hogy így megláthasd, mi köt benneteket össze. Ez a módszer nem arról szól, hogy elhallgasd a saját véleményedet, hanem hogy mielőtt kimondod, pozitív teret, hangulatot hozz létre, amelyben mindkét fél kifejezheti a saját és észreveheti a másik vágyait.

Anita története
 „Néha kényelmetlenül érzem magam a környezetemben lévő emberek viselkedésétől. Nem bírom elviselni az indiszkréciót, a képmutatást, az agresszivitást, a modortalanságot. Valójában azt hiszem, hogy a tiszteletlenség zavar, és leginkább a kedvesség, odafigyelés hiánya.
Nemrég olyan helyzetbe kerültem, ami nagyon mélyen érintett. Egy nagyon jól működő baráti társaságban azt vettük észre, hogy az egyik pár elmaradozott, kimaradt a közös programokból. Eltávolodtunk egymástól. Valahogy nem is volt baj: szeretem őket, de a társaságukban nehéz elengedni magam. Folyamatosan figyelnem kellett, mit mondok, nehogy megbántódjanak. Beavatkoztak mindenbe, kínos kérdéseket tettek fel, és mindent kritizáltak. Egyrészt örülök, hogy nem kell velük találkoznom, de mégis bánt az eltávolodás.”

TESZT: elég empatikus vagy?
Össze tudsz kapcsolódni érzelmileg azokkal, akik körülvesznek? Inkább kényelmetlennek tartod mások problémáit? Tudj meg többet magadról!

1. Milyen vagy, amikor viccelődsz a barátaiddal?
a. jószándékú
b. csípős vagyok, szeretek ugratni másokat
c. nem nagyon viccelődöm velük, nem vagyok jó ebben a műfajban

2. Valaki elmeséli neked egy új tervét…
a. teljes mértékben támogatom
b. ha jónak tartom a tervet, támogatom, és felajánlom a segítségem
c. kritikus vagyok, hogy ő is láthassa a terv gyenge pontjait

3. Meghatódsz a filmeken?
a. igen, imádok filmeken sírni
b. csak ritkán történik ilyen
c. a témától és a pillanatnyi hangulatomtól függ

4. Ha egy jó barátod jó hírt kap…
a. úgy érzem magam, mintha velem történt volna
b. átragad rám az öröme, és én is optimistábban szemlélem a világot
c. örülök neki, de az én hangulatom nem változik

5. Úgy fogadod el a többi embert, ahogy vannak?
a. arra figyelek, ami összehoz, és nem arra, ami elválaszt bennünket
b. megpróbálom őket még jobbá tenni
c. legtöbbször én igazodom hozzájuk

Értékelés
    1   2   3   4   5
A  4   6   6   6  4
B  2   4   2   4   2
C  6   2   4   2   6

0–10 pont SENKI NEM HATOLHAT ÁT!
Csak a saját nézőpontodból tudod vagy szereted nézni a dolgokat, és ez megakadályoz abban, hogy más véleményeket is elfogadj. Koncentrálj arra, amit mások mondanak, és kapcsold ki az ítélkezést!

11–20 pont KÉPES VAGY KAPCSOLÓDNI
Megközelíted a többi embert, és kapcsolatba lépsz az érzelmeikkel. Képes vagy beleélni magad mások problémáiba és támogatást adni anélkül, hogy manipulálnál.

21–30 pont TÚL ÉRZELMES VAGY
Könnyen mások helyébe képzeled magad, annyira, hogy sokszor elfeledkezel magadról, a saját igényeidről és érzelmeidről. Ennek az lehet az eredménye, hogy szükségtelen szenvedésekbe hajszolod magad. Legyél óvatosabb!

javíts magadon!
• Gyakorold az empátiát!
Ennek a képességnek a segítségével tudjuk magunkat a másik helyébe képzelni, és így kapcsolódhatunk érzelmi állapotához. A megosztás érzése magasabb szintre emeli az emberi kapcsolatokat.
• Fejlessz ki támogató viselkedésformákat!
Vannak olyan egyszerű viselkedésformák, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a másik félhez. Ilyen a másik meghallgatása, a vele egyenlőként való bánás, a bizalommal teli beszéd és viselkedés, a diszkréció, a másik sikereinek elismerése, az őszinteség.
• Kerüld a mérgező viselkedésformákat!
Vannak olyan viselkedésformák, amelyek valósággal megmérgezik a kapcsolatokat, ezektől próbálj minél inkább megszabadulni. Kerüld mások bántó kritizálását, a fensőbbséges viselkedést, az állandó számonkérést, a hirtelen dühbe gurulást, a megszegett ígéreteket, a dogmák hangoztatását, az indiszkréciót és mások kinevetését!

Szöveg: Kovács Valcsi