Belső nyugalmad, a harmóniád hétköznapjaid záloga. Zavaró tényező bármi lehet, a technika a te kezedben van. Az autogén tréning az egyik legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amellyel felerősítheted tested természetes, öngyógyító mechanizmusait. Függetlenítsd magad a rád leselkedő feszültségforrásoktól!

 

HARMÓNIA Testi-lelki értelemben akkor állsz harmóniában a világgal, ha a feszülések-oldódások kellemes összhangját, váltakozását éled át. Egy izgalmas élmény hatására megemelkedik szívritmusod és ezzel párhuzamosan sok egyéb más fiziológiai paramétered is kilendül, de könnyedén vissza is áll eredeti állapotába.

DISZHARMÓNIA Tartós stressz hatására az egyensúly megbomlik, az oldódási szakasz elégtelenül megy végbe, emiatt a szervezeted idő előtt elhasználódhat. Feszültségszinted jelentősen megemelkedik, izomtónusod nő, ez látványosan nyelvi kifejezéseidben is tükröződik: görcsöl, pattanásig feszül, bemerevedik, összeomlik.

autogén tréning
A speciális relaxációs alapmódszer Johannes Heinrich Schultz nevéhez fűződik, 1932-ben publikált technikája Európában elismert tréning. Dr. Schultz orvosi tanulmányokat folytatott, és lelkesen vetette bele magát korának új pszichoterápiás eljárásaiba, mint a hipnózis és a pszichoanalízis. A hipnózis alkalmazása során felfigyelt a páciensek beszámolóiban rendre fellelhető általános elnehezültség érzésre, és átmelegedettség érzésre, melyek a gyógyító hipnoid tudatállapotot kísérték. Módszerével képessé válhatsz a nyugalmi tónusra átváltani önerőből, külső segítség nélkül.

» átgondolt formulák
» megengedő, odaforduló, koncentrált figyelem
» belső elköteleződés
» rendszeres gyakorlás
» élményfeldolgozás

Tudtad?
Relaxation – középkori francia szó, jelentése: elengedni a rabot. Köznapi értelemben összefoglaló elnevezése mindenféle ellazulással járó tevékenységeknek. Autos – görög eredetű szó, jelentése: önmaga, valamit önmagától, a genos – szógyök jelentése: származás, eredet.

3 fokozatban
1. ALAPFOK 3–6 hónap alatt általános lazítást, valamint 6 alapgyakorlatot tanulhatsz meg:
nehezedési gyakorlatok az izomzat tónusának akaratlagos szabályozására
átmelegedési gyakorlatok az érrendszer jobb szabályozására
szívgyakorlat a szívműködés és a keringés szabályozására
légzésgyakorlat harmonikus oxigénbevitel elérésére
hasgyakorlat a hasi szervek jobb vérellátottságát, rugalmasabb működését célozza
homlokgyakorlat a gondolatok szabad áramlását, az indulatok tompítását éri el

2. KÖZÉPFOK Ezekre a gyakorlatokra épül a részletesebb, egyedi célok szerint differenciálható szervtréning, és célformulákat magába foglaló második fokozat. Személyre szabottan koncentrálnak a gyakorlatok az egyéni problémákra, ilyen pl. egy műtét utáni sebgyógyulás, a menstruációs görcsök, az elalvási nehézségek, vagy felkészülés egy kihívást jelentő életfeladatra, mint vizsga, tárgyalás, verseny.

AT.tipp
A jó célformula: egyszerű, testi élményt magába foglaló, „testközeli”, pozitív megfogalmazás, kifejezéseiben sem tartalmazhat „nem”-eket, vagy negatív formákat.
– NEM JÓ: „nem vagyok beteg”.
+ JÓ: „egészségesen működik a testem”

3. FELSŐFOK meditációs-imaginációs gyakorlatsor elsajátítása. A test ellazítása után, a lelki egyensúly, önismeret elmélyítése következik, mindezt a szemléletes, analógiás, képi gondolkodás felhasználásával. Racionális problémamegoldásunk (bal agyféltekei munkamód) ezáltal kiegészül az intuitív, művészi látásmóddal (jobb agyfélteke). Gondosan összeállított, egymásra épülő képhívásokkal keressük meg saját válaszainkat olyan végső kérdésekre, mint pl. boldogság, hűség, igazságosság, jóság. Ki vagyok én a saját szememben? Ki vagyok én céljaim szerint? Ki vagyok én életem értelme szerint?

Fontos!
Bármely szintről is legyen szó, nem pusztán az egymásra épülő témák, feladatok végzése szükséges, hanem az átélt élmények, tapasztalatok megértése által az önismeret mélyítése is. A testi és lelki szinten végzett munka tudja visszaállítani a megbomlott harmóniát.

ÚJ KUTATÁSI EREDMÉNY
Az amerikai Shambhala Mountain Center, a tibeti buddhizmus meditációs és jógagyakorlatainak egyik legnagyobb oktatási központja a Shamatha program keretében tudományos módszerekkel vizsgálta, hogy a meditációnak milyen hatásai vannak a szervezetre. A vizsgálatokba 60 gyakorlott, 21-70 év közötti meditátort vontak be, három hónapra. Harminc személy intenzív meditációs gyakorlatokon vett részt (körülbelül napi hat órában), a gyakorlatokra váró másik harminc fő kontrollként szolgált.
pozitív eredmények:
– Az ősi módszer még a sejtek, kromoszómák és gének működését is befolyásolja.
– Az intenzív meditációt végzőknél javult a vizuális észlelőképesség, egy-egy feladat megoldása közben éberebbek voltak, jobban tudtak összpontosítani. Ez a felfokozott éberség a meditációs tréning után még öt hónapig megmaradt.
– A meditációnak a sejtek öregedését gátló hatása is van. A vérmintákból kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjeiben, a fehérvérsejtekben olyan változás történt, amely elősegíti azt, hogy tovább életben maradjanak.
– A környezeti hatások szerepe egy-egy tulajdonság, állapot, betegség kialakulásában legalább annyira fontos, mint a géneké. A meditációval kapcsolatos új eredmények szerint ez a kapcsolat olyan erős, hogy a környezeti tényezők visszahathatnak a genetikai állomány működésére is.
megváltozott tudatállapot
Tudatunk nem szűkül be annyira, hogy ne tudnánk önmagunkat irányítani, de a hétköznapi aktivitási szintnél alacsonyabb, oldottabb, kreatív szintre jutunk.
Autogén tréning során, megfelelően megválasztott, monotonon ismételt formulák segítségével mi is elő tudunk idézni magunknál hasonló, megváltozott tudatállapotot. Általában háromszor ismétlünk egy formulát.
– Kritikai érzékünk csökken,
– fontossági sorrendjeink megváltoznak,
– figyelmünk másra irányul,
– becslési-rendezési sablonjaink átalakulnak,
– érzelmi átéléseink intenzívebbekké válnak,
– új összefüggésekbe rendeződik át az addig megszokott valóság,
– kreatív ötletek születnek.

Tudtad?
A megváltozott tudatállapot az éber állapottól eltérő; sokféle formáját tapasztaltad már, csak nem gondoltál rá. Ilyen az álmosság, az alkoholos állapotok, az extázis, az éjszakázást követő, illetve a monoton vezetést kísérő állapot vagy a katarzisélmények.

autogen2
terápia szakemberrel

Az autogén tréninget képzett szakembertől lehet megtanulni, aki segít abban, hogy átélt testélményeid mély pszichológiai összefüggéseit megértve lényegi változásokat indíthass el magadban. Ha megtanultad az AT-t, attól kezdve egyedül is használhatod. Többféle relaxációs kazetta van forgalomban, ismeretlen és neves szerzőktől. Tájékozódj, hogy jót válassz! Rendszeres gyakorlással egyedül is messzire juthatsz, de súlyosabb problémák esetén, amelyek már régóta szenvedést okoznak, fordulj pszichológushoz!

AT.tipp
Egyedül gyakorolva teremts adekvát körülményeket: csend, elegendő idő, kényelmes öltözék, fotel, ágy. Később próbáld buszon, munkahelyen, hogy érezd, tényleg bármikor a rendelkezésedre áll, ha nyugodttá akarsz válni.

használd a hétköznapokban!
A pihenéstől, regenerálódástól egészen a mély, a személyiség egészét érintő problémák kezeléséig segít az autogén tréning. Ha már megtanultad, bármikor alkalmazhatod, feszültségszintedet te állíthatod be.
– Ha fáradt vagy, felfrissít, ha pörögsz, ideges vagy, megnyugtat.
– Türelmesebb leszel magadhoz, könnyebben szabályozod érzelmeidet.
– Harmonikusabbá, gazdaságosabbá válik mozgásod.
– Jobban koncentrálsz. Időbeosztásod, teljesítményed javul.
– Kreatívabban állsz a problémákhoz.

tippek együltő helyben!
Ha ismered a technikát, pár perc alatt a pillanatnyi feszültséget magadnak is feloldhatod.
1. Egy pillanatra állj meg, koncentrálj a válladra. Mennyire feszült?
2. Engedd le a vállad! Használd a „A vállam leenged, kienged” – formulát, miközben kilélegzel!
3. Pár perc múlva ismételd meg! Legtöbbünknél könnyen visszaáll a feszültség. Mondd újra! Tapasztald meg azt is, hogyan lesz még lazább, ha ismétled. Engedd le újra és újra! Próbáld máskor is!

Ági története
Ági 26 éves logopédus, hoszteszkedik. Rohamszerű székletürítési késztetés miatt kért segítséget. 8 éve küzd ezekkel a kellemetlen tünetekkel, amelyek fokozatosan alakultak ki.
Teljesítményszorongása az érettségi-felvételi idején ideges hányásokkal indult. Kerülnie kellett az olyan helyzeteket, ahol nincs „menekülési lehetőség”, olyan útvonalakat használt, amelyek bevásárlóközpontokat, egyéb nyilvános helyeket érintett, ahol mosdót találhatott. Ha bepánikolt, bármikor megszakíthatta az útját ezeken a pontokon.
Az AT-ről tanult a főiskolán, kipróbálta otthon párszor egyedül, de csak feszültebb lett, nem sikerült, így abbahagyta. Ági belátta, hogy egyedül nem birkózik meg a problémával, segítséget kért. Pszichológussal együttműködve, három hónapos pszichoterápiás kezelés során, sikerült kiegyensúlyozottá tenni hétköznapjait. Szorongáskezelése javult, megtanult a stresszes helyzetekkel jobban megküzdeni.

Szöveg: Németh Piroska pszichológus