Meglepő és mulatságos? Egy edzés hatására néha furcsa dolgokat produkál a testünk. Riadalomra semmi ok, szakértőink választ adnak 13+1 gyakori jelenségre.

 

 

1. izzasztó érzés
Jobban izzad az egyik hónaljad, mint a másik?
DIAGNÓZIS? Valószínűleg nem normális!

OK? Idegrendszered bizonyos idegpályáinak elzáródása okozhat túlzott verejtékezést az egyik hónaljban, melyet egyoldalú hiperhidrózisként (túlzott vizesedés, izzadás) ismerünk. Ez akkor történhet meg, ha vállsérülés során sérülnek a hónaljhoz kapcsolódó idegek is. Lehet a Holmes-Adie szindróma jele is, ami vírusos, vagy bakteriális fertőzés okozta gyulladás után fordulhat elő, és a zsigeri funkciók irányításáért felelős idegeket rongálja.

fitt.tipp
Még az is előfordulhat, hogy valakinek több izzadságmirigye van az egyik oldalon, mint a másikon, bár ez viszonylag ritka, mi mégis azt javasoljuk, a legjobb az, ha az orvosoddal konzultálsz a lehetőségekről.

2. fogas kérdés
Edzés után fogaidat hártyás lepedék fedi?
DIAGNÓZIS? Teljesen normális!

OK? Az intenzív fizikai erőfeszítés növeli a szervezet vízkiválasztását a nyálmirigyből, besűrítve a nyáladat. Az edzés hatására növekszik a mucinok (nyálmirigy által termelt összetett szénhidrát-fehérje) és egyéb fehérjék száma a nyálban. Ez, valamint a szájon át történő légzésszám növekedése okozhatja a lepedék kialakulását a fogakon.

fitt.tipp
Igyál egy-egy korty vizet edzés közben! Az orron-szájon át történő légvétel váltogatása is csökkentheti a jelenség kialakulását.

3. roppant érdekes
A felülések utáni nyújtásnál ropog a hátad?
DIAGNÓZIS? Nem normális, de előfordulhat!

OK? Ízületeinket egy sűrű kenőanyag, az ízületi folyadék veszi körül, melyben kicsi gázbuborékok alakulhatnak ki. Amikor az ízületek már eléggé megnyúltak, a nyomás csökkenése a buborékok kidurranását okozza, s ez az a hang, amit ropogásként hallasz. Ugyanez történik akkor is, amikor az ujjperceidet ropogtatod. Ha ízületeidet rendszeresen, minden irányban átmozgatod, a ropogás kevesebbszer fordul majd elő.

fitt.tipp
Bár nem azonnal káros, de a folyamatos ízületi ropogtatás gyengíti a tartó inakat és szalagokat, amely a ropogásra való nagyobb hajlandóságot segítheti elő az ízületekben, ezért a legjobb, ha előrelátó vagy. Asztalnál ülve körözz a válladdal, egyenesítsd a gerinced, és óvatosan végezz fejkörzéseket 30 percenként, hogy jobban alkalmazkodjon a tested egy adott pozícióhoz.

edzeshatas3
4.  szédületes jóga

Egy alapos jóga óra után szédülsz?
DIAGNÓZIS? Nem normális!

OK? Érezheted úgy, mintha a tested könnyebb lenne jógázás után, de ha szédülsz, az nem normális. A szédülés érzését alacsony vérnyomás, dehidratáltság (folyadékhiány), légszomj vagy éhség is okozhatja. Egyél pár falatot 2 órával a jógázás előtt – például banánt vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot (kb. 200 Kcal) –, igyál 4-5 dl vizet 1,5 órával az óra előtt, s edzés során gyakorold a mély, orron keresztül történő lélegzetvételt.

fitt.tipp
Ha szédülsz edzés közben, tarts egy kis szünetet, amíg el nem múlik.

5. kiütéssel győz
Kiütések lesznek a fenekeden edzés után?
DIAGNÓZIS? Igen, ez normális!

OK? Szűk nadrág viselése során a nedvesség a bőr pórusaiba szívódik. Ebben a nedves környezetben a szőrtüszők (igen, a hátsódon is vannak szőrtüszők) begyulladhatnak, és kialakul az akné. Ha hosszú ideig kerekezel, vagy evezőpadon edzel, ez súlyosbíthatja a problémát. Az akné kialakulását, az úgynevezett Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium is okozhatja, ami szennyezett, meleg, nedves környezetben fordul elő, például fürdőhelyiségekben, edzőteremben.

fitt.tipp
A bőrgyógyászok helyi antibiotikumos kezelést írhatnak fel a beteg felületre, de a problémás bőrfelület tisztítása edzések után szalicilsavval, glikolsavval, szintén segíthet.

6. ne kattanj be!
Fura, kattogó hangot hallasz a nyakadban, futás közben?
DIAGNÓZIS? Nem normális!

OK? Először is ellenőrizd a futás közbeni testhelyzeted. A rossz futótechnika, a folyamatos csoszogás a felső nyaki ízületek elcsúszásához vezethet, ami kattogó hangot okozhat edzés közben. A gerinced megfelelő helyzetét gyakorolhatod az asztalnál ülve: képzeld el, hogy egy kicsi párna az alsó háti szakasz mögött gyengéden nyomja a medencédet előre és egy lufi emel fel a mellkasod közepéhez érve. Az a jó, ha futás közben folyamatosnak érzed a mozgást, és megfelelően ellazulsz.

fitt.tipp
Ha a kattogás esés, vagy baleset után kezdődött el, mindenképp fordulj orvoshoz. Ez lehet akár egy részleges ízületi ficam, törés, szalagszakadás, vagy idegi sérülés is.

7. fájdalmas edzés
Erősítő edzés után akár 2 napig is fájdalmaid vannak?
DIAGNÓZIS? Bizonyos szintig normális!

OK? Az izomfájdalomnak kb. 48 órán belül el kellene múlnia, de az ismétlésszámban, a terhelés nagyságában, a testhelyzetben, a fogásmódban végrehajtott apró módosítások különböző izomrostokat kezdenek el dolgoztatni, ami miatt úgy érezheted, mintha most kezdted volna az edzéseket. A fájdalom oka lehet az is, ha túlnyújtod az inakat, szalagokat. Figyelj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-utánpótlásra. Szervezetednek napi 1-3 x 400–800 NE E-vitaminra, napi 310–320 mg magnéziumra, napi 1500 mg kalciumra van szüksége kiegészítésként, mely segíti izmaid regenerációját.

fitt.tipp
Győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékkal töltötted-e fel a szervezetedet: ha vizeleted sápadt sárga edzés után, akkor igen.

edzeshatas2
8.  szagos vagy illatos?

Edzés után nincs testszagod, de ha ideges vagy és izzadsz, kellemetlen a szagod?
DIAGNÓZIS? Normális!

OK? Az érzelmek következtében jelentkező izzadás egy úgynevezett apokrin nevű mirigyből származik, ami a karod alatt és a nemi szervek körül helyezkedik el. Bár az általa kiválasztott folyadék szagtalan, a nap során a bőrünkön lévő baktériumok bomlása okozza ennek erős szagát. Talán a régmúltból ered, amikor a testszagunk a félelmünket és izgatottságunkat jelezte. Az edzés közben jelentkező izzadság másrészről a test hűtését szolgálja. Amikor a test hőmérséklete túl magas, a szőrtüszőkkel ellátott mirigyek termelik az illatmentes, sós oldatot, az izzadságot.

fitt.tipp
Minél edzettebb vagy, az anyagcseréd egyre kedvezőbben alakul, ennek következtében a testedben felszaporodó méreganyagok is kevesebben lesznek; így edzés közben izzadni is szagtalanul fogsz.

9. gázos szituáció
Bélgázzal küzdesz a jóga órán?
DIAGNÓZIS? Normális!

OK?A jóga során a vér és az oxigén valamennyi végtagodon, szerveden, még az emésztő szerveken is keresztüláramlik. Néhány jógapozíció gázokat mozgat, mint például a guggolás, amikor is addig hajlítod a térdedet, amíg gyakorlatilag le nem ülsz a talajra. A szelet okozó póz (hanyattfekvésben, mindkét térdedet a mellkashoz húzod), segít székrekedés, hasmenés, puffadás és bélgázok esetén. 

fitt.tipp
Ne szorítsd össze a farizmodat, hogy megpróbáld benntartani, inkább fuss ki a mellékhelyiségbe, hogy aztán megkönnyebbülten folytathasd az órát.

10. zsibbasztó probléma
Kardió edzésen, ha a fejed fölé emeled a karod, zsibbad?
DIAGNÓZIS? Nem normális!

OK? Mozgás közben a váll és a nyak találkozásánál az izomzat összenyomhatja azokat az idegeket, amik a nyaktól a karig haladnak és/vagy azokat az ereket, amik a mellkas és a felső végtagok között haladnak. Ez a szindróma főleg a gyengébb hátizomzattal rendelkező embereknél jelentkezik. Gyulladáscsökkentő gyógyszerrel mérsékelhető a duzzadás és a fájdalom. A helytelen testtartás szintén hozzájárulhat a problémához.

fitt.tipp
Amikor felfelé nyújtózol, a megrövidült izmok alatt futó idegek összenyomódhatnak. Gyógytornászok testtartásjavító gyakorlatokkal segíthetnek a problémán.

11. levakarhatatlan
Viszket a lábad, amikor a szabadban kerékpározol, különösen hideg időben?
DIAGNÓZIS? Normális!

OK? Hideg időben szúró viszketést tapasztalhatsz, amit úgy hívnak, hogy hideg csalánkiütés, de van, akinél ez a viszketés az erek tágulásából adódik. Száraz, vízhiányos bőr esetén, hideg időben nagyobb a lehetősége az ekcéma kialakulásának is.

fitt.tipp
Edzés előtt, ha egy vékony réteg petróleumzselével bekened az adott területet, és zuhanyozás után figyelsz bőröd hidratálására, enyhítheted a viszketést.

12. véresen komoly
Erőteljesebb spinning edzés után vér van a vizeletedben?
DIAGNÓZIS? Nem minden esetben normális!

OK? Lehetséges, de ritka, hogy egy igen megerőltető edzés után vér kerül a vizeletedbe. Orvosok szerint, ha vér szivárog a vizeletbe, az inkább fertőzés tünete lehet, amit ki kell vizsgáltatnod. A kerékpár ülése is nyomja a nemi szerved területét, s ez irritálja a húgycsövet. Gyakori panasz ez a kerékpárosoknál és maradandó sérüléshez is vezethet, ha ezt nem ismerik fel időben.

fitt.info
Használj puha ülést, vagy viselj speciális szivaccsal bélelt nadrágot.

13. nem csak ökölvívóknak
Ökölbe szorított kézzel futsz?
DIAGNÓZIS? Nem normális!

OK? Kezdő futóknál gyakori jelenség. Izmaid görcsös megfeszítése olyan jeleket küld az agynak, amitől stresszhormont termel, ez kifáradáshoz vezet, növeli a vérnyomást és felborítja az emésztést. Egy megszokást nehéz elhagyni, de hatásos lehet, ha elképzeled, hogy a hüvelyk és a mutatóujjad között egy chipset tartasz, és gyengéden együtt tartod az ujjaidat anélkül, hogy összetörnéd a chipset.

fitt.tipp
Ha futás közben a fogaidat szorítod össze, gyengéden harapd meg a nyelved hegyét, és tartsd így 15–30 másodpercig, mielőtt elkezded a futást. Ez gátolja a rágóizmokat, ami ösztönösen megfeszül edzés közben. Másrészt több relaxáció is elősegítheti ezen területek feszültségoldását.

edzeshatas4
+ 1. méregzsák

Mogorva vagy edzés után?
DIAGNÓZIS? Nincs szükség zsörtölődésre!

OK? Akik minimum 1 órát keményebben edzenek, megváltozik a szervezetükben az endorfinnak, annak a természetes kémiai anyagnak a szintje, ami boldogságérzetet kelt. A megszokott terhelés mellett végezz hosszabb, vagy intenzívebb edzéseket, és látni fogod, amint a kedved is javulni fog. Más szóval, több kalóriát égetsz majd el, és ez mosolyt csal az arcodra.

Szöveg: Újvári Cecilia