Hírek és álhírek sokasága terjed, mi egészséges, és mi nem. Nem árt, ha tudod, hogy a rossz étkezési szokások milyen veszélyeket rejtenek magukban, miről tanúskodnak a kutatási adatok.

 

Ki mondja meg, mi számít egészségesnek, amikor annyi információ vesz körbe minket? Feltehetőleg nincsenek teljesen egyértelmű válaszok, hiszen az érmének is két oldala van. Utánanéztünk három közkeletű hitnek, mennyiben minősül tévhitnek.

édes és egészséges?
Mi az igazság? Egészséges csokoládét fogyasztani?
+ Joggal mondhatod azt is, hogy egészséges, és azt is, hogy nem. Napi 50 g fekete csokoládé fogyasztása a legtöbb ember számára egészséges, mert védi az ereket.
– Ugyanakkor növeli a kalóriafogyasztást, ami hosszú távon egészen biztosan rongálja az egészségedet.
+ De ha rossz kedved van, lehangolt vagy, ez az 50 g visszaadja az életerődet, megnyugtat és helyreállítja a lelki egyensúlyodat. És tudjuk, hogy a lelki egészség legalább olyan fontos, mint a testi.

a vitamin táplál?
Léteznek általános útmutatások az egészséges táplálkozással kapcsolatban, ilyen például, hogy fogyassz rendszeresen vitaminokat és ásványi anyagokat. Vajon hallgatunk a szép szóra?
+ Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az utóbbi húsz évben 48%-ról 40%-ra csökkent azoknak a száma, akik egyáltalán nem figyelnek oda a táplálkozásukra.
+ A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szerencsére általános a magyar társadalomban, sok terménynek kedvező az itthoni klíma.
– A vitaminkészítményeket ezzel szemben étrend-kiegészítőként elsősorban a 30–39 év közötti jómódúak fogyasztják, viszont jó hír, hogy közülük csaknem minden második.

túlzás a túlsúly?
A leggyakoribb túlkapás a fejlett országokban – így nálunk is – a kelleténél több energia fogyasztása, mint amennyire napi tevékenységeink során szükségünk van.
– Végeredmény, a sok többletkalória zsírpárnákban jelenik meg a szervezetedben.
– Magyarország a túlsúly és elhízás tekintetében közepes helyen áll az országok között, de így is nagyon magas, 60%-os az arány. A legveszélyeztetettebbek az ülő munkát végzők és a kényelmesek. Ezért a legfontosabb, hogy mozogj rendszeresen!
– A zsírpárnák részben látható helyeken, de egy részük a belső szerveid körül rakódnak le, nagyon sok kedvezőtlen folyamatot indítva el a szervezetedben. Tartós, nagy mennyiségű jelenlétük megváltoztatja az anyagcserédet, felborul az egészséges egyensúly, aminek eredménye akár cukorbetegség, szívbetegség vagy rákos megbetegedés is lehet.

jó tanácsok a jövőre
– Az egészségi állapot megítélése hazánkban jelentősen romlott. 2007-ben még minden ötödik magyar felnőtt mondta azt magáról, hogy nagyon jó az egészsége, 2010-ben már csak minden nyolcadik.
+ A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett arra is érdemes odafigyelned, hogy minél korábban észleld magadon a változásokat. Minél korábban fordulsz orvoshoz vagy szakemberhez, annál nagyobb eséllyel fordíthatod vissza a negatív folyamatot!

Szöveg: Dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, GFK HealtCare