A terhesség időszaka minden pár életében nagy változásokat hoz. Régi, de máig sokat emlegetett kérdés a terhesség alatti szexuális élet, melyről Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus adott tanácsokat.

 

Régen, amikor a szeretkezés egyetlen hivatalos célja a gyermekáldás volt, gyakran előfordult, hogy a terhesség alatt a férj végképp magára hagyta feleségét a hálószobában. Szerencsére ma már ritka ez a hozzáállás. Ennek ellenére komoly konfliktusok, meg nem beszélt félreértések, sőt, félrelépések forrása, kiváltója is lehet, hogy a várandósság ideje alatt a pár mindkét tagjának igényei megváltozhatnak.

Vágynak a nők a szexre a terhesség ideje alatt?
A nők ebben az időszakban sokszor inkább szexmentes intimitásra vágynak. A szexualitáshoz való hozzáállás igencsak végletes lehet: a teljes libidóvesztéstől a felfokozott vágyig, amelyet gyakran kísérnek vad erotikus álmok, mindkét szélsőség gyakori. Ebben természetesen hormonális okok is közrejátszanak, ahogy egy-egy cikluson belül is változik a vágy intenzitása, a babavárással kapcsolatos hormonváltozások is hasonló hatásokat válthatnak ki.

még ma is tartják magukat azok a hiedelmek, képzetek, melyek szerint a szex árthat a babának”

Milyen változások történnek a nőkben lelkileg a terhesség alatt?
A biológiai hatásra sok minden tevődhet még rá a fizikai és a pszichés oldalon is. Egyrészt különösen az első harmad rosszullétei nem éppen vágyserkentőek, ebben a három hónapban a fáradtság, nyomottság sem sarkall új szexuális felfedezésekre párunkkal. Másrészt még ma is tartják magukat azok a hiedelmek, képzetek, melyek szerint a szex árthat a babának. Ez a képzet férfiakban és nőknek egyaránt megjelenhet, különösen akkor, ha a baba nehezen jött össze, ha éveket vártak a teherbe esésre. Ilyenkor letiltódik a vágy is. Természetesen veszélyeztetett terhesség miatt ez lehet akár reális veszély is, ilyenkor azonban az örömszerzés egyoldalú formái segíthetnek, hogy ne legyen törés a kapcsolatban. És ne felejtsük el, hogy a várandósság időszaka sem homogén: a különböző trimeszterek között nagy a különbség.

„a szexuális élet általában a középső trimeszterben a leginkább pezsgő”

Van olyan időszak, amikor nagy valószínűséggel kívánósabbak a nők?
A szexuális élet általában a középső trimeszterben a leginkább pezsgő: ekkor már a rosszulléteken, az aggódáson túl van a pár, a kismama is csinos, nagyon nőiessé válik, de még nem akadályozza a mozgásban a nagy pocak, és általában rengeteg az energiája.
A harmadik harmadban már fáradtabb a nő, és a testi változások miatt is nehézkesebbé válik a szeretkezés.
Aztán szülés után ismét új korszak következik, például a szülés utáni depressziónak is tipikus tünete a libidóvesztés. Az egész időszak közös jellemzője, hogy a nőiességhez való viszony megváltozik, a szexi nő képe háttérbe szorul, és az anyakép veszi át a főszerepet.

Mit tegyünk, ha az eltérő vágyak konfliktusokat szülnek?
A megoldás alapvetően nem különbözik attól, mint amikor más élethelyzetben kerülünk ilyen probléma elé. Fontos, hogy foglalkozzunk a kérdéssel, mert mindkét felet és a kapcsolatot is megviselheti hosszabb távon, ha nem tesszük. Ezekben a helyzetekben mindig arra kell törekedni, hogy ha mi magunk nem is vágyunk a szexuális együttlétre, a másiktól azért ne tagadjuk meg.

Mit tehet ilyen esetben a kismama?
Lényeges, hogy próbáljunk a másiknak örömet okozni. Ha a férfit elutasítjuk a baba kedvéért, az nyomot hagy, későbbi indulatokat válthat ki, hiszen összeköti a szexmegvonást a gyerekkel. Sajnos sok párnál nem működnek megfelelően ezek a módszerek, nem figyelnek oda eléggé, ezért is van olyan sok félrelépés ebben az időszakban. De ne gondoljuk, hogy csak a nők utasítják el férjüket, ez fordítva is megtörténhet!

A minket érő impulzusok ráadásul folyamatosan azt sugallják, hogy ha bármilyen helyzetben nem élünk folyamatosan szexuális életet, akkor nagy baj van a kapcsolattal. Megjelenhet ez plusz teherként?
Itt hónapokról van szó: ha ennyi időre teljesen megszűnik a szexuális kapcsolat, az valóban problémát jelent a viszonyban. Azonban a plusz teherre valóban nincs szükség. Gyakori, hogy ha ilyenkor azt mondjuk egy párnak, hogy nem muszáj szexuálisan is együtt lenniük, úgy felszabadulnak a megfelelési kényszer alól, hogy magától megoldódik a probléma.

a szorongás csakis kudarcélményhez vezethet”

Lehet túlfélteni is a baba születését?
Természetesen. Ha valamelyik fél nagyon félti a babát, akkor sem kell erőltetni a szeretkezést. Ez különösen azoknál gyakori, akik akár éveket is vártak a gyermekáldásra. Ilyenkor agyilag ugyan felfogják, hogy nem veszélyes, amit csinálnak, érzelmileg azonban nem, és ez a szorongás csakis kudarcélményhez vezethet. Ilyenkor is arra kell figyelni, hogy annak a félnek, akiben nincs meg ez a fajta szorongás, örömöt nyújtson a másik, akár egyoldalúan is – ez a gesztus fontos a kapcsolat megtartásában. Ezen túl minden probléma esetén fontos a szexmentes intimitás fejlesztése, ami sokféleképpen megjelenhet: masszírozzuk a másikat, fürödjünk együtt, bújjunk össze minél többször stb.

Meddig ajánlott a szeretkezés?
Ez mindig orvosi véleménytől is függ, de problémamentes esetekben egészen a kilencedik hónapig. A szülés utáni hat hét a hagyományosan tiltott időszak.

Az utolsó trimeszterben azért szükség van némi kreativitásra is…
Igen, ilyenkor a hagyományos pozíciók nem igazán működnek. Sok fantáziadús párral találkozunk, akik vidám, kísérletezős időszaknak fogják fel ezt a pár hónapot. Ez főleg akkor van így, ha az apának pozitív a has látványa, és a nőnek sem okoz gondot megváltozott teste. Ezek a párok utánajárnak a lehetőségeknek, próbálkoznak, és általában úgy emlékeznek vissza, hogy sokat nevettek ebben az időszakban.

sok esetben a férfi gyönyörűnek látja várandós feleségét”

És aki nincs kibékülve megváltozott testével?
Sok esetben a férfi gyönyörűnek látja várandós feleségét: ilyenkor általában meg is tudja győzni erről. Ha a helyzet a férfi számára sem ilyen egyértelmű, akkor ezzel inkább ne is próbálkozzon, hiszen úgysem lesz őszinte, és többet árt, mint használ! Ilyenkor lehet olyan eszközökhöz nyúlni, mint a ruha, egy hálóing, amiben a nő csinosnak, kívánatosnak érzi magát.

Szöveg: Kovács Valéria