menzesz előtt/alatt

KERÜLD EL! Mit tehetsz a vizesedés ellen? Ügyelned kell a sóbevitel csökkentésére, ugyanis a só (sós chipsek, rágcsálnivalók, ropi stb.) jelentős vízvisszatartást okoz.
PRÓBÁLD KI! Bizonyos fűszerek, gyógynövények a segítségedre lehetnek. A menstruáció előtti héten elfogyasztott ízletes saláta vagy tea megkímélhet a kellemetlen tünetektől. Próbáld ki a csalánt, a kukoricabajuszt, a mezei zsurlót és a gyermekláncfüvet. Gyógyszertárakban vagy drogériákban keverékeket is vásárolhatsz belőlük; ebben az esetben a hatás fokozottabb.
VÍZ.TIPP Ha gyakrabban alkalmazol petrezselymet és zellert a konyhában, akkor is vízvesztésre számíthatsz.

 

 

Fontos!
Mint mindenhol, itt is lényeges azonban a mérték! A teák vagy gyógynövényes készítmények alkalmazási útmutatóját minden esetben tartsd be, különben a túlzott mértékű vízhajtás nemcsak a vizet, de az értékes ásványi anyagokat, vitaminokat is kimossa a szervezetedből!

kismamák a vízben
Az igazi vízvisszatartás a nők életében a terhesség vége felé következik be! Akár 3-4 liternyi plusz víz is felhalmozódik a szervezetükben, valósággal megszüntetve a bokák, a kézujjak, a lábszár, az arc, és szinte az egész test eredetei körvonalait.

TILOS!
Terhesség és szoptatás alatt kerülendő:
» a vízhajtó alkalmazása
» a petrezselyem fogyasztása
» a gyermekláncfű használata

kismama.tipp
Aggodalomra semmi ok, a plusz kilók és vízhajtás kérdését a hormonok és az idő megoldják!

Mariann története
Magamon tapasztaltam, hogy a terhességem kilencedik hónapjában az ujjaim annyira dagadtak voltak, hogy hajlítani alig tudtam őket, feszültek és fájtak. A gyűrűimet az utolsó hetekben nem tudtam felhúzni. A bokámon és lábszáramon a zokni anyagának a lenyomata megjelent. A szülés utáni első két hétben mintegy 4 kilót veszítettem, döntően vizet; anélkül, hogy bármilyen vízhajtót szedtem volna. Épp ellenkezőleg, a szoptatás miatt az átlagosnál több folyadékot ittam. A szervezet igyekszik a terhesség előtti vízháztartásbeli egyensúlyt helyreállítani, csak türelemmel kell lenni.

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD, szakgyógyszerész