Bárcsak több időm lenne! Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de lehet! Megismertetünk néhány praktikával, amin keresztül megtudhatod, hogyan faragj le ajándék perceket a szürke hétköznapokból, és töltsd azzal, amit igazán szeretsz.

 

Természetesen vannak nyilvánvaló – és a legkevésbé sem örömteli – módok arra, hogy nyerj egy plusz órát naponta: kelj fel hamarabb! Hagyj fel a tévézéssel! Ne szörfözz annyit az interneten! Egyedül az a probléma, hogy ha megszüntetjük azokat a dolgokat, amikben tulajdonképpen örömünket leljük és kikapcsol minket, az olyan, mint a grapefruit diéta: bizonyára eredményes, de milyen áron? Ahelyett, hogy elhagynád a „bűnös örömöket”, találj más módot arra, hogy napi 15–30 percet kedved szerint tölts el a drága idődből.

munkában
+20 perc
TÉRJ A LÉNYEGRE
Ha valaki felhív, vagy megállít a munkahelyeden, és még két perc után sem világos, hogy miért, kérdezz! Egy egyszerű mondat: „Akkor miben is segíthetek neked?”, és rögtön a lényegre tereli a beszélgetést – leginkább a csacsogó-fecsegő ismerősökkel szemben érdemes használnod. Ha ezt minden alkalommal alkalmazod, mikor valaki céltalanul félbeszakít, rengeteg időt takaríthatsz meg.

+30 perc 
EGYSZERRE CSAK EGYET
Az e-mail egy valóságos időcsapda, és nemcsak az elolvasásuk és megválaszolásuk: minden alkalommal, ha megzavarnak, kezdheted az egészet elölről, és koncentrálhatsz újra. Ha csak nem vársz egy fontos levelet, vagy éppen beütött a krach, nem kell mindegyikre valós időben reagálni. Először is, ha van, kapcsold ki a figyelmeztető hangot, és fogadd meg, hogy óránként csak egyszer, vagy akár kétóránként egyszer ellenőrzöd az e-maileket, már ha meg tudod állni. 

+20 Perc
LÁTOGATÁSI IDŐ
Ha véletlenül fenntartasz egy széket a vendégek számára a szobádban, netalán még egy tál édesség is jár hozzá, ne csodálkozz, ha ellepnek a lézengő, farkaséhes kollégák, sőt mi több, ezzel azt kommunikálod feléjük: „Kérlek, maradjatok bármeddig!”. Ints búcsút a széknek és az édességnek; vagy tartsd rajta az iratokat.

Ha ragaszkodsz a látogatóidhoz, használd az aktákat indikátornak, halmozd fel őket a széken, ha elfoglalt vagy, és szabadítsd fel, ha van időd egy kis beszélgetésre.

edzőteremben
 +20 Perc
A KEVESEBB NÉHA TÖBB
Mondjuk naponta 40 percet szánsz a mozgásra? Néha felezd meg, és dolgozz kétszer olyan keményen. Mindenki azt gondolja, hogy a több az jobb, de valójában a jobb az jobb. A rövidebb, de intenzívebb edzés egyébként is hatékonyabb. Felpezsdíti az anyagcserédet, feljebb teszi a lécet a következő edzéshez, és természetesen időt takarítasz meg vele. Háromszoros győzelem.

 +30 perc
SPORTOSAN ELEGÁNSAN
Hétvégenként, amikor a bevásárlásokat végzed, felejtsd el a szakadt melegítőt. Öltözz stílusosan, de sportosan, és iktass be minél több mozgást. Parkolj a kocsiddal távolabb, használd a lépcsőt a lift helyett, és ugyanakkor ne feledkezz el beugrani a fitneszterembe se.

fitt.tipp
Ha másra nem, a szinten tartás erejéig, végezz egy sorozat erőedzést, csak annyit, hogy ne veszítsd el, amiért olyan keményen megdolgoztál.

+60 Perc
LÓGÁS
Néha hagyj ki egy-két edzést! Sok ember többet edz, mint kellene, vagy mint szüksége lenne rá. Valójában a mindennapi tréningezés csökkentheti az edzésterved hatékonyságát. Ha azok körébe tartozol, akik heti 5-7 alkalommal látogatják a fitnesztermet, akkor vegyél vissza egy kicsit. Nem az edzés alatt, hanem az utána lévő pihenés alatt épülnek az izmok. 

szabadidőben
+15 perc
VÁLASZD MEG, MIT, MIKOR NÉZEL
Változtass a tévézési szokásaidon. Ne zsörtölődj, megígértük, hogy nem kell majd nélkülözni a „bűnös örömöket”! Csupán arról van szó, ha a kedvenc sorozatodat rögzíted, akkor nem a tévé osztja be az idődet, hanem te döntöd el, mikor van időd megnézni, és a reklámokat is könnyen átpörgetheted.

Természetesen, ha hajlandó vagy egy sorozattól teljesen megválni, az elég nagy időt szabadít fel, amit eltölthetsz egyéb „bűnös örömökkel” is. A választás a tiéd.  

+ 20 perc
LEGYÉL ELÉRHETETLEN
Mindenkinek van legalább egy olyan barátja, ismerőse, rokona, aki igazi idővámpír: ha adsz neki egy percet, elrabol egy órát. Ilyenkor jobb, ha úgy döntesz, hogy egyszerűen nem veszed fel a telefont, nem válaszolsz az e-mailre, vagy nem egyezel bele a tervedet szabotáló találkába. A kis vámpírod holnap is ott lesz, akkor is, ha ma nem hívod vissza.

+30 perc
JÁRJ ÉS TELEFONÁLJ EGYBEN
Headset használata a legkiválóbb időspórolás. A mobiltelefon egy édes kis szörnyeteg, ami több időt rabol el, mint bármi más;
vagy egy fantasztikus masina, amin boldogan cseverészhetsz anyukáddal, vagy a legjobb barátnőddel, amíg a mosást hajtogatod, kádat tisztítasz, vagy a nappaliban pakolsz.
Na, ezt hívjuk magyarul hatékony multitaskingnak, két vagy több tevékenység adott idő alatt történő párhuzamos végzésének!

Szöveg: Jandrasics Bori