Figyelsz az egészségedre? Másokéra is? Az egész éven át tartó pályázat Egészség-díjazottjai olyan pozitív példákat és gyakorlatias ötleteket mutattak be, amelyekkel sokak életminősége javulhat.

 

Gyakori panasz manapság, hogy nincs igazán időnk semmire. Túlhajszolt életünkben kevés időt fordítunk testi és lelki egészségünk megőrzésére, és ennek bizony súlyos következményei lehetnek. Ezért különösen fontosak azok az emberek, akik az egészséges életmód terjesztése iránt érzett áldozatkészségükkel és lelkesedésükkel a mi életünket is jobbá tehetik. Az Egészség-díj ilyen emberek pályázatát várja immár második éve.

egészségünkre!
A kezdeményezés 2009-ben indult a Pfizer és a Médiaunió együttműködésében, és a nagy sikerre való tekintettel, új kategóriákkal bővítve, Győrfi Pál fővédnökségével és Dr. Zacher Gábor közreműködésével indult útjára 2010-ben. Az Egészség-díj tavalyi kiírását a Pfizer már egyedül támogatta. Dr. Rékassy Balázs, a gyógyszergyár közkapcsolati igazgatója szerint „Fontos a szemléletváltás az egészségmegőrzés területén. Szükség van az egyéni felelősség felismerésére; arra, hogy ne halogassuk holnapra azt, amit ma is megtehetünk az egészségünk érdekében. Egészségügyi szakközgazdászként egyértelmű számomra, hogy a dohányzás okozta betegségekre fordított terápiák, a munkából kiesés és az idő előtti elhalálozás költségei jóval magasabbak, mint az állam dohánytermékekből származó adóbevétele. Orvosként fájó néznem, hogy minden évben egy kisváros lakosságát veszítjük el a dohányzás miatt. Mint magánember, és mint apa pedig úgy látom, hogy az egészséget születésünkkor ajándékba kapjuk, és rajtunk múlik, hogy életmódunkkal miként próbáljuk ezt megőrizni.”

egeszsegdij
a kiválasztás

Az ismert és elismert egészségügyi szakemberekből álló zsűri idén is szigorú, alapvetően szakmai értékelésrendszer alapján választotta ki a 251 beérkezett pályázat legjobbjait, míg a közönségdíjról az egyik közösségi oldalon lehetett szavazni. A győztes pályázatok jutalma az erkölcsi elismerés mellett bruttó 500.000 forint volt, amit a zsűri a dohányzás, táplálkozás, mozgás, alkohol és szakmai kategóriákban ítélt oda a nyerteseknek.

A NYERTESEK

egeszsegdij3
dohányzás kategória

DOHÁNY-LEVÉL PÁLYÁZAT
A program koordinátora Csörsz Katalin magyar–történelem szakos tanár, a Dunakanyar Erdei Általános Iskola igazgatója, aki iskolájával már tavaly is pályázott, mozgás kategóriában az Egészség-díjra. Idén úgy döntöttek, hogy új programmal, új kategóriában indulnak, így született meg a díjnyertes pályázat. Az ötletük pedig, hogy a gyerekek írjanak levelet dohányzó ismerőseiknek és rokonaiknak, amelyben megkérik őket a cigaretta letételére. A levélben szerepel, hogy miért is szeretnék, ha nem dohányoznának, és hogy milyen veszélyeket látnak ők e káros szenvedélyben.

így született
A program ötlete úgy született, hogy egy kislány elmesélte, hogy sikerült leszoktatnia nagypapáját a dohányzásról, és az ötlet megtetszett a többieknek is. Beszélgettek, kinek milyen élménye van a dohányzó felnőttekkel kapcsolatban, hogyan élik meg a jelenséget, és kiderült, hogy a gyerekeket amellett, hogy nagyon zavarja a dohányzás, aggódnak is a felnőttekért, mert tisztában vannak a dohányzás egészségkárosító hatásaival.

mozgás kategória
MOZGÁSSAL, KÖRNYEZETVÉDELEMMEL AZ EGÉSZSÉGÉRT PÁLYÁZAT
A kategóriában megosztott díjat hirdetett a kuratórium. Nyertese Dr. Bíró György, aki Budapesten dolgozik, de Vácot él, ahol 20 éve tervezi, rendezi a váci környezeti nevelési és egészséges életmód programot a város és környékének polgárai, iskolái és civil szervezetei számára. Az általa vezetett életmód program mellett arra is jut ideje, hogy triatlon versenyzőként bizonyítson, miközben egyetemen környezetjogot tanít. Bíró György most egy olyan városi programsorozat megvalósításán dolgozik, amelyben az egészséges életmód, a baleset-megelőzés, a drogprevenció, értékvédelem, készségfejlesztés, tehetséggondozás jól összeforrasztható egységként szerepel.

váratlan elismerés
Bíró György számára meglepetés volt az Egészség-díj elnyerése, de örült a váratlan segítségnek további tervei megvalósításához: „Úgy gondolom, hogy a pályázatunk sikere fontos visszaigazolás a szemléletformáló munkánk számára. További céljaink között egy olyan alapítvány létrehozása szerepel, amely a hozzánk hasonlóan elkötelezett emberek számára adna lehetőséget szakképzett, felelősségteljes fiatalok nevelésére.”

HOLDFÉNY TÚRA PÁLYÁZAT
A mozgás kategória másik nyertese egy rendkívüli ötletből született: Üllés falu közössége az egészséges életmód érdekében éjszakai gyalogtúrákat szervez. Megyesi Rita, az üllési Tesz-Vesz Közhasznú Egyesület elnökének életében mindig is fontos szerepe volt mind az egészséges életmódnak, mind a közösségépítésnek. Innen jött az ötlet, hogy a falu közösségének valamit tennie kellene az egészséges életmód érdekében.
Az egyesület tagjai nagyon örültek, amikor megtudták, hogy nyertek, mert azt vallják, minden díj és elismerés azt bizonyítja, hogy a civil szervezet életképes, tehát olyan tevékenységet folytat, aminek van jövője.

túra az egészségért
A túra minden korosztály számára elérhető mozgásforma, megmozgat családokat, barátokat, és nem jár különösebb megterheléssel. Az éjszakai kirándulásokon ma már rendszeresen 80–100 fő vesz részt. Egy-egy túra 6–10 km hosszú, de a szervezők több pihenőállomást is közbeiktatnak, ahol a résztvevők teát, szendvicseket fogyaszthatnak, mielőtt tovább folytatnák útjukat. 

közösség díjazott
SÉRÜLTEK VIRTUÁLIS SPORTFOGLALKOZÁSAI PÁLYÁZAT
A közönségszavazás során a zsűri által előzetesen kiválasztott 15 pályázat küzdött az elismerésért, végül ez a program aratta a legnagyobb tetszést. A program megálmodója, Sáringerné Dr. Szilárd Zsuzsanna 2003 óta a Pető Intézet oktatója. Docensként részt vesz a konduktorképzésben, illetve a mozgássérült gyerekek sportjának szervezésében. 2007 elején, egy új játékkonzol megjelenése adta az ötletet, hogy sporteszközként használják a játékot. A benyújtott program célja tehát, hogy valódi mozgást igénylő virtuális játékokkal segítsék a Pető Intézet lakóinak mozgásfejlesztését.

játék a sérültekért
A konzoljáték segítségével a mozgássérült gyerekek fizikailag és lelkileg egyaránt megélhetik ugyanazt az élményt, mint amit egy valódi sportpályán kapnának. Az elnyert díj segítségével lehetővé válik a szélesebb közönség bevonása és egy mozgalom elindítása, majd életben tartása, ahol a sérültek egyenlő esélyekkel sportolhatnak, szórakozhatnak.

sosem késő belekezdeni
A rendszeres mozgás és a dohányfüstmentes élet az egészséges életmód egyik záloga. A győztes pályázatok programjai is mutatják, bárhol, bármilyen életkorban elkezdhetjük a testmozgást, valamint a dohányzásról való leszokást, mert mindig találhatunk lelkes embereket, közösségeket, akik segítenek. A saját egészségünkért mi tehetjük a legtöbbet, de együtt minden könnyebb.