A citrom szó hallatán mindenkinek a téli megfázások és a forró citromos tea jut eszébe, pedig ez az Észak-Indi­ából származó gyümölcs – az egyik legértékesebb természetes oldó- és méregtelenítő szer – rengeteg beteg­séggel szemben nyújthat segítséget. Kiváló kalcium- és vasforrás, C-vitamin tartalma megkönnyíti a vas felszívó­dását.

 

Bőséges mennyiségben tartalmaz citromsavat, amely kettős hatással van szerveze­tünkre: a felesleges bomlástermékeket oldja, elősegíti a testünkből való kiürü­lését, ugyanakkor kivételes regeneráló hatású, az immunrendszerünk akti­válója. A hígítatlan citromlé a legjobb gyulladáscsökkentő gargalizálószer torokfájás esetén, antiszeptikus hatá­sa miatt segít leküzdeni a megfázást, köhögést.

 

Meghűlés esetén érdemes kipró­bálni a forró, fűszeres limonádét!

Csavarjuk ki 4 citrom levét. 1,2 l vizet forraljunk fel 10 dkg cukor­ral, 4 szegfűszeggel, fél kávéskanál szegfűborssal, 1 szál fahéjjal. Keverjük össze, és forrón kortyolgassuk.

 

Hasonlóan jó hatást érhetünk el – főként megelőzési céllal, ha vízzel hígított, fris­sen facsart citromlébe egy fél kiskanál darált szegfűszeget teszünk.

 

A citrom fogyasztása rendkívül fontos, hiszen a testünk nem tudja előállítani a C-vitamint, illetve nem képes raktározni azt. Ugyanakkor korlátlanul fogyaszthat­juk a túladagolás veszélye nélkül (mint pl. az A,D,E,K vitaminoknál), mert a szerve­zetünk a felesleget egyszerűen kiüríti.

Talán kevéssé ismert a hurutos, náthás betegségek leküzdésének következő módja: A citromot alacsony hőfokon, lassan süssük meg, amíg a külső rétege vilá­gosbarna színű nem lesz. (Vigyázat, ha nagy lángon vagy gyorsan sütjük, szét­durranhat!) A sütés következtében enyhe szerves szalicilsav alakul ki, melynek tisz­tító, verejtékeztető hatása van. Hagyjuk kihűlni, mielőtt fogyasztjuk.

 

További gyógyhatások

A citrom a benne lévő bioflavin miatt vértisztító hatású, germániumtartalma rákellenes hatást gyakorol, a levében lévő természetes anyagok miatt segít a láz csillapításában, a C-vitamin és a citromban található egyéb anyagok segítik az immunrendszert az interferon termelésében, mely gátolja a vírusok szaporodását. Gyomorégés esetén evés után fogyasszunk el egy pohár citromle­vet. Természetes koleszterincsökkentő hatású, segíti a zsírok emésztését.

 

Szépészeti tanácsok – citrom külsőleg

Tág pórusú bőrünkkel csodát tehetünk, ha egy félbevágott citrommal végigtöröl­getjük az arcunkat, majd pár perc után langyos vízzel leöblítjük.

A herpeszre közvetlenül csöppentett cit­romolaj enyhíti a kellemetlen tüneteket. Körömlakktól besárgult körmeinket cit­romlébe áztatva fehéríthetjük.

 

Diétához, egészséges étrendhez fogyasszunk frissen facsart citromlével íze­sített ásványvizet (felejtsük el a cukrozott üdítőket!), amely amellett, hogy remek szomjoltó, az emésztést is elősegíti.

 

5f23d34e-fef5-4ae6-b1b2-bb0885ec16f6