A kínaiak csi-nek, a nyugati emberek pedig életerőnek nevezik azt az energiát, amely mindent átölel, magába foglal, éltet és táplál. Keleti szemlélet szerint a csi-nek kétféle jellege van: egy női (Jin) és egy férfi (Jang).

 

az ősi kínai tudomány, a Feng shui (térrendezés) elmélete szerint környezetünket úgy érdemes alakítanunk, hogy abban minden a csi megfelelő áramlását biztosítsa. Ehhez többek között színeket, formákat, tárgyakat használhatunk. Ahhoz, hogy útja során a csi minden helyiséget és minden lakót jótékonyan feltölthessen, a Jin és a Jang jelleg között érdemes tudatosan egyensúlyt teremtenünk, illetve a célnak megfelelően erősítenünk-gyengítenünk az egyik vagy a másik csi-aspektust.

Fogadd a csi-t!

A térrendezés szerint a csi az ajtón és az ablakon át érkezik a belső térbe (legnagyobb mennyiségben persze az ajtón át kapjuk). Nagyon fontos tehát, hogy az életenergia akadálytalanul léphessen be hozzánk, bent pedig irányt és ritmust szabjunk hömpölygésének.

Manapság nagy divat az óriási, sokszor a mennyezettől a padlóig érő panorámaablak, amely túl sok csi-t enged át, így erős Jang-hatás válik uralkodóvá. A bent élők idegessé, szétszórttá válnak, ezért különféle, Jin típusú, vagyis lassító, befogadó akadályokat kell a csi útjába helyezni. Ez lehet például egy virágosláda, de jó megoldást jelenthet, egy kellemes színekben pompázó falikép, esetleg egy gömbölyded térplasztika. Ezeket tanácsos a sarokba vagy az ablak elé tenni. Sokkal ritkábban, de előfordul, hogy az ablak túl kicsi, ezért nem jut elég csi a helyiségbe. A problémán elszórtan elhelyezett fényforrásokkal, illetve nagy, homogén, ragyogó felületekkel (tükrökkel, világos ólomüveg-képekkel) segíthetünk.

A modern tömbépítészetre sajnos jellemző, hogy az ablak az ajtóval, vagy a szoba két ajtaja egymással szemben van. A csi ezekbe a helyiségekbe akadálytalanul bejut ugyan, de pillanatok alatt ki is szökik, így nem képes kifejteni a hatását. Megoldást az elterelés jelenthet: tegyünk az energia útjába például virágállványt, vagy akasszunk az ablakra szélcsengőt.

Megszelídített életenergia

Mivel életünk egyharmadát átalusszuk, nagyon fontos, hogy a hálóban igazi nyugalomra leljünk. A helyiséget Jin-típusúvá kell alakítanunk. Itt az a fő cél, hogy a csi-t lassítsuk, s a „megszelídített” életenergiát benn tartsuk. Használjunk sötét, mély színeket (kakaóbarnát, bordót, ibolyát, ciánkéket, méregzöldet), lekerekített formákat (a bútorok se legyenek szögletesek). A mennyezeti világítást cseréljük föl itt-ott elhelyezett, tompa hangulatvilágítással. A hálóba viszonylag kevés növényt tegyünk, de mindig legyen az éjjeliszekrényen egy szál vágott virág (amit viszont azonnal dobjunk ki, mihelyst hervadásnak indul). Az ágy fölé nyugalmat sugárzó faliképet, vagy –szőnyeget akaszthatunk. Mivel a tükör (mint láttuk) fokozza az energia áramlását, semmi keresnivalója a hálóban. Ha mégis ott van, éjszakára takarjuk le egy szép drapériával. Nehezen alszunk el, s fölébredve máris idegesek leszünk, ha az ágyból egyenesen a hálószoba ajtajára látunk. Ugyanez a helyzet, ha ágyunk az ablak alatt van.

Talán kevesen gondolják, de az elektromos eszközök is befolyásolják a csi-t. A megnyugvás szobájában lehetőleg ne tartsunk se tévét, se hifitornyot, mert ezek erősítik a Jang-hatást, s az érzékenyebb embereknél fejfájást, szorongást, érzelmi labilitást is okozhatnak. A Feng shui tanítása az egyes helyiségek méreteit is figyelembe veszi. Hálószobánk akkor ideális, ha viszonylag kicsi, így nem juthat be túl sok csi.

Gömbölyded, íves bútorok

Sokan tévednek, amikor azt gondolják, hogy a nappalit a legfrissebb divat szerint kell berendezni. Ennek a helyiségnek ugyanúgy harmóniában kell lennie saját egyéniségünkkel, mint a többi szobának, hiszen otthonunk szerves része. Tény azonban, hogy a gömbölyded, vagy íves bútorok kedvezően befolyásolják a csi-t. Ha a nappaliban étkezünk, barátainkkal kártyázunk, gyermekünkkel játszunk is, akkor a nagy asztalt egy szabad területre, nagyjából a szoba közepére helyezzük úgy, hogy ne álljon az ajtó és az ablak közötti energiasodrásban. Akasszunk tükröt az asztal környékére, hogy a gazdagságot jelképező közös asztal látványát többszörözze. Az asztalt jól megvilágító fény pozitív hatást kelt. Az ülőgarnitúrát vagy kanapét, illetve a fotelokat tegyük az ajtótól minél távolabb, és helyi világítással tegyük hangulatossá a sarkot. Ha a garnitúrát ferdén állítjuk a sarokba, optikailag eltűnik a szöglet, és a csi is szabadabban, lágyabban hömpölyög, nem verődik bumerángként vissza. Nappalinkat lágy esésű, akár harsány színű drapériával díszíthetjük, és bátran használhatjuk a meleg és a hideg (sárga-kék), valamint a kiegészítő színek (piros-zöld) kombinációját is.

Fény, tér és energia

Szűkös helyiségben kevés a csi, ezért a gyermek gátolttá, lehangolttá válik. Ha nincs lehetőségünk a gyerekszoba méretén változtatni, legalább kevés bútort tegyünk ide (inkább fölfelé terjeszkedjen a ruhásszekrény). A gyermek testi és mentális növekedésben van, amihez fényre, sok energiára van szükség. A szoba legyen napsütötte, világos. A bútorok kiválasztásánál a színre és a formára egyaránt ügyeljünk, mert a sötét tónusú darabok lassítják az életenergiát, a szögletekről pedig élesen visszaverődik a csi. A falakat világosra, például napsárgára festhetjük. A játszó- és íróasztalt úgy állítsuk be, hogy a gyerek ne háttal üljön az ajtónak! Ágyának elhelyezésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amelyekről a hálószobánál írtunk. A cserepes növénynek itt is találjunk helyet, de ne az ágy közvetlen közelében. Színes poszterekkel, képekkel varázsolhatjuk még barátságosabbá a szobát, de ügyeljünk, hogy a képek ne sugározzanak agresszivitást, és üzenetük megfeleljen a gyermek életkorának. Szoktassuk a gyereket tisztaságra és rendszeretetre, mert összemaszatolt és túl rumlis szobában a csi megreked. A helyiséget rendszeresen szellőztessük, ezzel is segítjük az egészséges áramlást.


N. E.

 

6b6ed3ec-665d-4592-9b8f-e2116f1372b4