Magyarországon az időskorú lakosság minden második tagja szenved érbetegségben. A megbetegedés, vagy közvetlenül az érfal elfajulásos megbetegedése, pl. a vér továbbításának akadályozása (érelmeszesedés), vagy a véredények áteresztőképességének csökkenése révén vezetnek szerveink megbetegedéséhez.

 

Ebből következik, hogy ereink betegsége lényegében bármely szervünk súlyos károsodását okozhatja, befolyásolva ezzel életünk minőségét és időtartamát. Minden érbetegséget hosszútávon jobb hatásfokkal lehet megelőzni, mint kezelni. A megelőzés és a gyógyszeres kezelések egyik ígéretes gyógynövénye a japán akác. (Sophora japonika L..)

 

A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó közönséges pagodafa, népi nevével (japán akác) ellentétben, Koreában és Kínában őshonos. Terebélyes koronájú, 20 méter magasra növő, lombhullató fa. Páratlanul szárnyalt levelei a fehér akácéra emlékeztetnek, de tövüknél nincs két pálhatüske. A halvány vagy zöldessárga pillangós virágok terebélyes virágzatot képeznek, nyár közepétől nyílnak. Termése 5-8 cm hosszú húsos, nyálkás, a magvak között befűződött hüvely található. Gyakran ültetett és kedvelt díszfa hazánkban is, mert nagyon jól tűri a városok szennyezett levegőjét.

 

A virágbimbók (Sophorae flos) fontos gyógyszeripari nyersanyagot tartalmaznak: gyűjteni a sárgaszínű rutint a még ki nem nyílt virágbimbókat kell, amelyek 12-30 százalék rutint tartalmazhatnak. A termés pedig különböző flavonoidokban gazdag. A rutin tartalmú készítmények szabályozzák az érfal rugalmasságát, a hajszálerek áteresztőképességét, akadályozzák az izzadmányok (exudátumok) képződését. A hajszálerek fokozott törékenységén alapuló vérzékenységet csökkentik, kiegészítik az érelmeszesedésben használt gyógyszeres kezelést, a magas vérnyomásban, visszérgyulladásban társíthatók más készítményekkel is.

 

Javallott végtagok bőrvérzésében (purpura), szemideghártya (retina) betegségeiben, zöldhályog (glaucoma) és szembevérzés esetén egyaránt. C-vitaminnal társítva a verőerek és hajszálerek rugalmasságának fenntartására, a vérzési hajlam csökkentésére, magas vérnyomás kezelésének kiegészítésére kiváló és visszérgyulladás (flebitis) gyógyítására is igen eredményesen alkalmazzák.

 

Figyelmeztetés! A bimbók erőshatású alkaloidokat is tartalmaznak, ezért gyógyteaként történő fogyasztásuk nem ajánlott.

 

Dr. Balázs Andrea

szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus

 

 

A Venoruton termékcsalád hatóanyaga, az oxerutin, a japán akác virágából kivont flavonoidból, a rutinból készül. A hatóanyag az erek falába épülve védi azok működését, csökkenti törékenységüket, zárja a káros hatások miatt kialakult kóros érfali réseket, amelyek a láb „vizesedését” okozzák. A Venoruton javítja a láb vénás keringését, így csökkenti a kialakult panaszokat (a lábfájást, a lábduzzanatot és a nehézláb-érzést). Amennyiben további információkra volna szüksége, hívja az infovonalat 06 80 200 244.

 

1a10e146-6807-4020-9973-9f9d96c0fbed