Részletek Dr. Andrew Weil: Az egészség nyolchetes programja című könyvéből.

 

nagy passzióval tudnék írni – s valószínűleg írok is majd – a fokhagymáról (Allium sativum), egyik kedvenc ételízesítőmről, amelynek üdvös hatásait a népi gyógyászati hagyomány világszerte, már réges-rég felismerte, s amelynek hasznát a kutató- és gyakorló orvosok manapság egyre inkább, ha vonakodva is, de elismerik. Én aztán egyetlen ételt sem tudok fokhagyma nélkül elképzelni, s ha megérzem a fővő fokhagyma illatát, azonnal elönt a jóérzés és akár egy lakás konyhájában, akár pedig vendéglőben ülök, egy csapásra otthon érzem magam. Őszintén bevallom, hogy engem aztán a fokhagymaszag sose zavart senkin, és hogy a rádió- és tévériporterek avval tudnak a legjobban felidegesíteni, ha, miközben ennek a csodálatos növénynek a gyógyhatásait taglalom, megjegyzik, hogy: „Hát igen, de mindenki világgá megy a szagától.” Ha ugyanis rendszeresen fogyasztunk fokhagymát – a többiek pedig helyesen állnak hozzá a dologhoz – alig lesz érezhető rajtunk bármiféle bűz.

 A fokhagymának, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása hármas: Először is csökkenti a vérnyomást, ezért hát a hipertónia természetes gyógymódjaiban kulcsszerepet játszik. Másodszor: csökkenti a vér koleszterin és a zsír-(triglycerin) szintjét, emelve a koleszterin védő-frakciójának, a HDL-nek az arányát, miközben a káros frakció, az LDL oxidálódóképességét csökkenti, így akadályozva meg az LDL abban, hogy károsítsa az érfalakat. Harmadsorban pedig a fokhagyma gátolja a vérrögösödést, hiszen akadályozza a vérlemezkéket az összetapadásban. Az érelmeszesedés miatt megkeményedett erekre tapadó vérlemezkék ugyanis általában vérrögösödést eredményeznek, és a szívizom bizonyos területeinek elhalását eredményezik (ezt nevezik szívrohamnak). Mindezen mechanizmusok segítségével tehát a fokhagyma védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Az epidemiológusok szerint az, hogy Spanyolország és Olaszország bizonyos tájain olyan sokat fogyasztanak belőle, talán közrejátszik abban, hogy e területeken a várhatónál sokkal alacsonyabb százalékban fordul elő a szívkoszorúér betegség.

Ráadásul a fokhagyma hatásos antiszeptikus szer is, azaz többféle kórokozó baktérium és gomba kifejlődését akadályozza. Emellett az immunrendszer cselekvőképességét is erősíti, serkentve szervezetünk természetes gyilkos-sejtjeit (NK), amelyek rákellenes védőrendszerünk alapjai. A fokhagyma talán egyéb módon is véd a rák ellen, mivel néhány a szervezetbe kerülő karcinogént képes semlegesíteni, és a DNS-t is védi a káros hatásoktól. Mint természetes ellenméreg pedig a fokhagyma a sejteket a degeneratív elváltozásoktól is védelmezi, különösen a májban és az agyban.

Édesvíz Kiadó 2002

                                                                                                                                 Fokhagymás receptajánlat

 

7de19e35-9c01-48fa-9314-a5ec448b472b