Vadon termő változata több mint ezer éve őshonos, nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában, így Magyarországon is. A homoktövist (Hippophae rhamnoides L.) tradicionális (tibeti) gyógyszerként már a VIII. században feljegyezték, igazi jelentőségére az 1970-es és 1980-as évek intenzív kutatásai alapján figyeltek fel. Nemesített változatait kiterjedten termesztik.

 

A növény álbogyó termését alkalmazzák. A friss gyümölcsöt közvetlen fogyasztásra általában nem ajánlják, rendkívül savanyú íze miatt. Feldolgozott termékei változatos formában iktathatók az egészséges életvitelbe (szörpök, üdítők, szószok), vagy használhatók fel betegségek megelőzésében, kiegészítő terápiájában (húsolaj, magolaj, terméskivonat). A bogyótermés értékes anyagai a jelentős C, B-komplex, E vitamin, karotinoid, festékanyagok, flavonoidok és zsírosolaj magas linol- és linolénsav tartalommal. Kiemelik előnyös mezo- és mikroelem tartalmát.

 

A homoktövis termése fokozza a szervezet ellenálló képességét, javasolják alkalmazását étvágytalanság, fertőzésveszély (pl. influenza), járvány idején, legyengült fizikai és szellemi állapotban, kórházi kezelés utáni lábadozási időszakban, egyes allergiák esetén, valamint a rákterápia kiegészítésére. Húsolaja belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, speciális zsírsav-összetétele révén koleszterinszint-csökkentő, immunmoduláns hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, elősegíti a testsúly optimalizálását. Külsőleg égési sebekre, a fejbőr és a bőr kozmetikai kezelésére, sugárzási károsodások megelőzésére és terápiájára ajánlják. Magolaját gyomorpanaszok kiegészítő kezelésére, ekcéma, akne gyógyítására javasolják.

 

Prof. Dr. Kéry Ágnes

Semmelweis Egyetem

Farmakognózia Intézet

 

a26ee73e-aeae-411d-b097-4308457cb953