Az L-Karnitin felfedezése a XX. század elejére tehető. 1905-ben Gulewits és Krinberg orosz kutatók, állatok húsából vonták ki először. Mivel jelentős élettani szerepe van és a növényi tápanyagok nem tartalmazzák, a vegetáriánusoknál más forrásból pótolni kell, különösen igaz ez a gyermekekre.

 

Az L-Karnitin, főleg húsokban található, természetes anyag. Kis mennyiségben, gyümölcsökben, zöldségfélékben és olajos magvakban is fellelhető. Sokan vitaminszerű, táplálék kiegészítőnek tartják.

• Az 50-es években bizonyították, a mitokondriumon (energiatermelő sejt) belüli zsírsav anyagcserére kifejtett hatását is.

• A 80-as évektől a technikai lehetőségek fejlődésével, a húsból nagy mennyiségben kivonják, és mint táplálék kiegészítő forgalomba kerül.

• Szintén a 80-as években a svájci Lonza cég az

L-Karnitin előállítására új biotechnológiai eljárásokat fejleszt ki. A sport, különösen az élsport területén világszerte elkezdik alkalmazni.

Az L-Karnitint a máj állítja elő, de ezen kívül a vesében és az agyban is keletkezik. Jelentős szerepet játszik az energiaszolgáltatásban. Gyermekkorban az L-Karnitin szintézise még minimális, majd az életkor előrehaladtával, a 15. életév betöltése után, a szervezet már képes a vegyületet előállítani.

Az egyes anyagok L-Karnitin-tartalma:

 Élelmiszerek             Összkarnitin

                             tartalom(mg/100g)

  Juh (izom)                     210

  Bárány (izom)                 78

  Marha (izom)                  64

  Csirke (izom)                    7,5

  Bárány (máj)                     2,6

  Élesztő                              2,4

  Tehéntej                            2,0

  Búzamag                           1,0

  Csirke (máj)                      0,6

  Kenyér                              0,2

  Karfiol                               0,1

  Földimogyoró                    0,1

  Káposzta                           0

  Narancslé                          0

  Parajlevél                           0

 

A táblázat szerint a növényi jellegű tápanyagok L-Karnitint nem tartalmaznak. Ezért vegetáriánusoknál a diéta L-Karnitin szintje nagyon alacsony és pótlásra szorul. Különös figyelmet igényel a vegetáriánus gyermekek táplálkozása, amelyből a tej és a tojás nem hiányozhat.

Az elsődleges L-Karnitin hiány, emberben klinikailag igazolt izom- és szívizom elégtelenséget, a biokémiai folyamatok zavarát, például Béta-oxidációt, légzéslánc elégtelenséget okozhat, és szerves savak ürítése jelentkezhet. Úgy tűnik, hogy az L-Karnitin energiaszolgáltatása, amely a zsírsavak sejtszintű oxidációjából ered, az izomzat, a szívműködés, az immunrendszer, a spermiumok, a májsejtek és az idegrendszer normális működéséhez elengedhetetlen.

Az L-Karnitin a fogyasztó készítmények egyik aktív anyaga, megfelelő diétával és mozgás-intenzitással kombinálva, a zsírégetés révén testsúlycsökkenést okoz. Fokozott izommunkánál, hosszantartó terheléseknél, pl. sportolóknál a szervezet karnitin igénye fokozódik, ezért pótlásáról gondoskodni kell.

A karnitin hiány gyors kifáradást, izomgyengeséget, a fizikai igénybevétel után, hosszabb regenerációs időt, gyerekeknél növekedési zavart, felnőtteknél a spermium aktivitásának csökkenését, szívritmuszavart, a szívizom, a máj zsíros degenerációját, a fehérjeszintézis csökkenését okozhatja. Csökken a koncentrálóképesség, a tanulási készség is.

Adása előnyösen hat a fizikai teljesítésre, a testsúlycsökkentésre, férfiak terméketlenségére. Javítja a stressztűrő képességet, csökkenti egyéb drogok hatását. Jól kiegészíti az izom- és idegrendszer megbetegedéseivel kapcsolatos gyógyszeres kezeléseket.

Ajánlott naponta 250 mg. Több szerző véleménye szerint 2-3 g-os napi adagok sem okozhatnak toxikus tüneteket. Por, tabletta és folyadék formájában egyaránt forgalomban van.

A szervezetben képződő úgynevezett sejten belüli anyagcseretermékek, pl. az ammónia és a szabadgyökökkel szemben védi a sejtmembránt. Különösen fontos az ammóniával kapcsolatos védő szerepe, mivel az ammónia a fehérjebontás során keletkezik és gyulladásos állapotban, vagy idült alkoholizmusban, a szervezetben s így a májban is felhalmozódhat, és toxikus hatását a sejtek működésére fokozottabban érvényesítheti.

Az L-Karnitint széles körben használják testtömeg csökkentésére. Az elméleti és a gyakorlati tapasztalatok szerint egyértelművé vált, hogy a test zsírtartalom csökkentése, csak megfelelő egyénre specifikus testedzéssel és diétával kombinált L-Karnitin kezeléssel érhető el.


Prof. Dr. Pucsok József

egyetemi tanár

 

472ba40f-ac28-4d77-af52-14e613457700