Előző számunkban írtunk a kisgyerek fogzásáról, a helyes táplálásról és a szájápolásról, most a megelőzésről, a kialakuló problémákról és a kezelésről esik szó. Sorra vesszük a fluoridok hatásait, a cumizási szokásokat, és a szakorvosi ellenőrzés szükségességét a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

 

Fluoridok

 Tudományosan igazolt tény, hogy a fluoridok fogvédő hatásúak. Sajnos hazánkban a legtöbb helyen az ivóvíz nem tartalmazza a szükséges mennyiségű fluoridot, ezért azt más úton kell pótolni. A lakosság 98,8 százaléka fogyaszt fluoridokban szegény vizet. A pótlás legtermészetesebb hatékony formája a fluoridos fogkrémmel naponta történő fogmosás. Bizonyos esetekben indokolt lehet egyéb fluorid kiegészítés is, erről a szakember véleményét kell kikérni és tanácsának megfelelően eljárni.

A fluorid azonban nem csodaszer! Csak rendszeres, alapos szájápolással és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással együttesen hatásos a fogbetegségek ellen. 

 

Cumizási szokások

Ideális esetben a kisbaba nem cumizik. A csecsemő természetes szopási szükségletét bőségesen ki lehet elégíteni az etetéseknél. A jól szopó csecsemő ritkábban cumizik. Ha mégis, mi legyen, a nyug-tató cumi, vagy az ujjszopás? Nehéz jó választ adni, mindegyiknek van előnye, hátránya. Egy biztos, nem helyes, ha a szülő szinte rátukmálja gyerekére a cumit. A cumi legyen célszerűen kialakított nyugtató cumi, mert így kisebb a fogazati rendellenesség kialakulásának veszélye. A leszoktatás nem könnyű feladat, mindenképpen szü-lői türelmet, odafigyelést és leleményességet igényel. A módszer soha ne legyen drasztikus. Igye-kezni kell fokozatosan lerövidíteni a cumizási időket, ami okos foglalkozással megoldható. A cumizást ajánlatos a 4-5. életévben abbahagyni. Amennyiben a szokás továbbra is fennmarad, a maradó fogak is károsodhatnak.  

 

Fogszuvasodás

Kisgyermekkorban a legnagyobb veszélyforrás az édes itókákkal

(tea, szörp, gyümölcsital) teli cumisüveg. Ha emellett a fogszuvasodás

kialakulásáért felelős kórokozó (streptococcus mutans) is jelen van, hamar kialakul a fogszuvasodás. A baktérium többnyire a felnőtt szájából a nyállal kerül a baba szájába. Ezért ügyelni kell az étkezéssel kapcsolatos tárgyak, evőeszközök és a cumi higiénikus kezelésére. Rossz szokás, ha az anya, vagy a gyermeket etető, gondozó más felnőtt, a baba kanalát, cumiját saját szájába veszi, lenyalja. Először a elülső fogacskák esnek áldozatul, majd 3-4 éves korban szuvasodhatnak a tej rágófogak is. A tejfogak kezelése, a lyukas fogak betömése mindenképpen javasolt. 

 

Fogorvosi ellenőrzés

Az első fogorvosi vizit, ideális esetben egybeesik az első tejfogacskák megjelenésével. A szülőnek ekkor lehetősége van tájékoztatást kapni az őt érdeklő fogas kérdésekre, a szakembernek pedig alkalom adódik a fontos tudnivalók átadására.

A szülő, a fogorvos – és későbbiekben a gyermek – jó együttműködése az egészséges fogazat egész életre szóló megtartása szempontjából alapvetően fontos. A rendszeres találkozások gyakoriságát a fogorvos határozza meg. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy félévente javasolt felkeresni a fogorvost. Így a gyermek is hozzászokhat a rendelőhöz és az orvoshoz. Semmiképpen nem helyes, ha az első találkozással megvárjuk a gyermek panaszát. A kezelést nem igénylő együttlétek, vizsgálatok, jó alkalmak arra, hogy a gyermek kedvező benyomásokat szerezzen és kiépüljön a fogorvos iránti bizalma. Így a későbbiekben estlegesen szükségessé váló kezelések problémamentesek lehetnek.

 

Megelőző kezelések

Ma már léteznek olyan eljárások, melyek alkalmazásával a fogbetegségek megelőzhetők. A tejfogazati időszakban is érdemes ezeket igénybe venni a fogorvos tanácsa szerint. 

 

Fogbalesetek

Fogbalesetek bármikor előfordulhatnak, de a járni tanuló, csetlő-botló, tipegő kisgyerek különösen veszélyeztetettnek minősül. Legtöbbször a felső frontfogak sérülnek. Előfordulhat, hogy meglazul, kiesik, vagy benyomódik egy vagy több fog. Az ajkakat, a lágyrészeket is érheti trauma. Az is megeshet, hogy a baleset következtében károsodás éri az állcsontban fejlődő maradó fog csíráját, ami majd csak a fog áttörése után derül ki. Ha bármilyen baleset éri gyermekét, azonnal forduljon (gyermek)fogorvoshoz! 

 

Megelőző rendelő

A fenti témakörökön kívül még megannyi érdekes részletkérdés merülhet fel, mely válaszra vár. Kíváncsi rá, hogy miért és mikor, érdekli hogyan és meddig? Érdemes a helyes válaszokat megtudni. Jöjjön el a Gyermekfogászati Prevenciós Szolgálat megelőző rendelőjébe, ahol a szakemberek térítésmentesen állnak, a gyermekes családok, ifjak, terhes nők rendelkezésére. A várandós kismamák jelentkezése kiemelten fontos, hiszen a fogászati megelőzést már a terhesség első harmadában célszerű megkezdeni. Saját és jövendő gyermeke szájegészségével kapcsolatban sok mindent megtudhat. A gyermekek és ifjak – szükségleteiknek, kockázati tényezőiknek megfelelően összeállított – egyénre szabott programokat, megelőző kezeléseket vehetnek igénybe.

 

 

Dr Szőke Judit

c.egyetemi docens

szakfelügyelő főorvos

 

7a1cab24-d79a-442a-a596-c91c238b6143