Napjaink egyik legelterjedtebb déligyümölcse a kivi, amely rövid idő alatt – alig tizenöt-húsz éve terjedt el nálunk – nagy népszerűségre tett szert. Különleges, édes-fanyarkás ízű gyümölcs, melyet elsősorban nyersen vagy gyümölcssaláta összetevőjeként fogyasztunk. K evéssé ismert tény, hogy vitamintartalma igen nagy.

 

Lehetővé teszi, hogy mindössze napi egy kivi elfogyasztásával a napi C-vitamin szükségletünket fedezzük. Rendkívül magas ásványianyag-tartalma teszi nagyon értékessé ezt a gyümölcsöt, a már említett C-vitaminon kívül kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A- és K-vitamint, ezenkívül kalciumot, foszfort, és vasat.

Hatékony segítséget nyújt a gyulladásos betegségek leküzdéséhez, K-vitamin tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát, vértisztító, koleszterincsökkentő hatású, segíti a vesék működését. Természetes antioxidiáns, a benne lévő vitaminok segítségével szervezetünk sikeresen küzd a szabadgyökök ellen, amelyek megsérthetik a sejtek falát, melynek következtében azok mutálódhatnak, és rákos megbetegedést idézhetnek elő.


Manapság már
minden negyedik ember krónikus fáradtságra panaszkodik, melyet a stresszes életmód éppúgy kiválthat, mint az ásványhiány. Bizonyos vegyszerek, ételadalékok kioldják szervezetünkből az életfontosságú ásványi sókat, mint például a kálium. Ez a folyadék-nátrium egyensúly felbomlásához vezet, ekkor már nemcsak a káliumot, de a sót is pótolni kell. A kivi bővelkedik szerves nátriumban és káliumban is.

 

A kiviben található boron segíti a kalcium felszívódását, így kalciumtartalmú ételekkel kombinálva a csontok összetételének javításában is jelentős szerepet játszik.

 

Amennyiben drasztikus fogyókúrát tartunk, vagy egyoldalúan táplálkozunk, könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a zsírtartalékunk csökken, hanem az izmaink tömegéből is veszítünk. A kiviben található magnézium, foszfor és kalcium segít megelőzni ezt a folyamatot. Serkentően hat az emésztésünkre, magjai bélsöprő hatásúak.  

 

A kivi utóérő gyümölcs, jól tárolható papírcsomagban, akkor érett és igazán finom, ha gyengéden megnyomva kissé puhának érezzük.

 

26fa480b-471d-4759-aa3a-0f35e290f72a